Σε μέτρα λόγω δεινής οικονομικής κατάστασης ενδέχεται να καταφύγουν οι Δήμοι

18:52 19/6/2012 - Πηγή: OnlyCY

Η Ενωση Δήμων κατά τη σημερινή Γενική Συνέλευσή της αποφάσισε πως εάν η ορισθείσα εντός επτά ημερών συνάντηση που θα έχει με τον Υπουργό Οικονομικών ώστε να δοθεί στους Δήμους το 8% της χορηγίας που περιέκοψε η Βουλή και η διαφορά της χορηγίας για την απώλεια από τον κατάργηση του επαγγελματικού φόρου συν την αναλογία για τους νέους Δήμους, οι Δήμοι θα λάβουν τα «εκ των πραγμάτων μέτρα».

Η Γενική Συνέλευση εξέφρασε την ελπίδα ότι έστω και

την υστάτη η Κυβέρνηση θα αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος, το πολλαπλασιαστικό κακό που πρόκειται να γίνει και θα αντιμετωπίσει ως πρώτη προτεραιότητα της το μεγάλο αυτό πρόβλημα του κράτους και του δημοκρατικού πολιτεύματος.

Όπως αναφέρεται σε Δελτίο Τύπου, κατά τη Γενική Συνέλευση συζητήθηκαν τα οξύτατα και επείγοντα προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν στη λειτουργία των Δήμων μετά τις περικοπές του 8% περίπου από την Κυβέρνηση και στη συνέχεια ακόμα 8% από τη Βουλή και που μαζί συμποσούνται σε περίπου 11 εκατ. ευρώ, καθώς και από την επιπλέον περικοπή της κρατικής χορηγίας που δίδεται κατόπιν συμφωνίας από την Κυβέρνηση έναντι κατάργησης του επαγγελματικού φόρου, ύψους των 7 εκατ. ευρώ, συνολικά δηλαδή, 18 εκατ. ευρώ.

Αφού αναφέρεται ότι η περικοπή των κονδυλίων αυτών δημιουργεί αβάστακτα βάρη στους Δήμους, προστίθεται ότι η Γενική Συνέλευση διαπίστωσε ότι παρόλο που τα χρονικά περιθώρια έχουν σχεδόν εκλείψει, οι Δήμοι ως υπεύθυνοι εταίροι της πολιτείας και μέρος της λειτουργίας, της Δημοκρατίας, δεν είναι εύκολο να πάρουν μέτρα που τυχόν θα λάμβαναν συνδικαλιστικές οργανώσεις ή μέτρα που έχουν σχέση με κοινωνικούς εταίρους.

Σύμφωνα με το Δελτίο Τύπου, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Αλέξης Γαλανός ανάφερε ότι είναι πλέον θέμα ημερών για να αρχίσουν οι Δήμοι να μην είναι σε θέση να διεκπεραιώνουν τις καθημερινές λειτουργίες τους ή να υποχρεώνονται να απολύουν υπαλλήλους ή και να διακόψουν την εξυπηρέτηση των υποχρεώσεων τους έναντι του κράτους κι άλλων δανειστών, με τη Γενική Συνέλευση να αποφαίνεται ότι πρέπει να γνωστοποιηθεί στο λαό το μέγεθος των προβλημάτων, τα οποία θα ακολουθήσουν τους προσεχείς μήνες

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η Ενωση Δήμων Κύπρου καταρτίζει πρόγραμμα που στοχεύει στο νοικοκύρεμα των Δήμων μέσα σε πλαίσια λιτότητας, και αναφέρεται ότι ήδη αρκετοί Δήμοι έχουν προχωρήσει προς αυτήν την κατεύθυνση.

Keywords
Τυχαία Θέματα