Ζητούν προσφυγή στις κάλπες

Κίνημα Οικολόγων και Συμμαχία Πολιτών ρίχνουν το γάντι για πρόωρες εκλογές
Για ενέργειες που πλήττουν τους θεσμούς και τη δημοκρατική ομαλότητα κάνει λόγο το ΑΚΕΛ, που επιρρίπτει σοβαρότατες ευθύνες για την εντεινόμενη θεσμική κρίση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας

Προσφυγή στις κάλπες, προς υπέρβαση της χαίνουσας θεσμικής κρίσης, ζήτησε χθες το Κίνημα Οικολόγων και, εμμέσως, η Συμμαχία Πολιτών.
Σε δηλώσεις του, ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος Τύπου των Οικολόγων Στέλιος Ζαχαρίου επισήμανε ότι η χώρα βρίσκεται, πλέον, στην απόλυτη

ακυβερνησία και στο χάος, και, υπό το κράτος της πλήρους κατάρρευσης των θεσμών, η προσφυγή σε πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι μια λύση για έξοδο από το αδιέξοδο, αρκεί οι πολίτες να συμμετάσχουν δυναμικά στην εκλογική διαδικασία.

Το Κίνημα Οικολόγων θεωρεί ότι με τα όσα συμβαίνουν τα τελευταία εικοσιτετράωρα, οι θεσμοί έχουν πληγεί ανεπανόρθωτα, ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου, προσθέτοντας ότι «η σύγκρουση μεγατόνων μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Γενικού Εισαγγελέα ήταν το κερασάκι στην τούρτα της γενικής απαξίωσης. Η χώρα ζει την απόλυτη ακυβερνησία και το χάος». Αν υπάρχει η βούληση να ξαναεμπιστευτούν οι πολίτες τους θεσμούς, σημείωσε περαιτέρω, τότε πρέπει να γίνουν ριζικές αλλαγές. «Επιπρόσθετα, ως Οικολόγοι θεωρούμε ότι πρέπει άμεσα να επισπευσθούν οι διαδικασίες για την τιμωρία όσων ευθύνονται για το οικονομικό σκάνδαλο, που επέφερε την καταστροφή στην οικονομία της χώρας», τόνισε.

«Μπορεί να είναι μία λύση»
Ο κ. Ζαχαρίου επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι το Κίνημα τοποθετείται «με σαφήνεια και θάρρος απέναντι στους ψιθύρους για πρόωρες εκλογές -προεδρικές και βουλευτικές-, σημειώνοντας ότι οι εκλογές δεν λύνουν κατ’ ανάγκην και αυτόματα όλα τα προβλήματα. Όμως, όταν φθάνουμε σε ένα τέτοιο σημείο απαξίωσης και απόρριψης, οι πολίτες πρέπει να κληθούν να τοποθετηθούν. Οι πρόωρες εκλογές μπορεί να είναι μία λύση. Αρκεί οι πολίτες να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία. Δεν πρέπει οι πρόωρες εκλογές να αποτελέσουν το σωσίβιο του ξεφτιλισμένου πολιτικού συστήματος».

Μπορεί να απευθυνθεί στον λαό ο Πρόεδρος
Ερωτηθείς, εξάλλου, στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης για παρουσίαση της στρατηγικής της Συμμαχίας Πολιτών για το Κυπριακό, αν καλεί τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παραιτηθεί για να γίνουν πρόωρες εκλογές, ο Πρόεδρος του Κινήματος Γιώργος Λιλλήκας επισήμανε πως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απέτυχε παταγωδώς και έχει τεράστια ατομική πολιτική ευθύνη για τις επιλογές που έκανε, καθώς επέλεξε να βολέψει εκείνους που τον στήριξαν προεκλογικά. «Αυτές οι επιλογές είναι που οδήγησαν στην κρίση των θεσμών και η πολιτική του απόφαση να στηρίξει αυτές τις επιλογές του, ακόμα και όταν αποδείχθηκαν αποτυχημένες», σημείωσε, προσθέτοντας πως ο Πρόεδρος απέτυχε και στην οικονομία, οδηγώντας τον λαό στη λιτότητα και στη δυστυχία.

Ως εκ τούτου, «εάν ο Πρόεδρος θέλει να μετρήσει την αποδοχή του και να δει κατά πόσον οι πολίτες εκτιμούν ή όχι την πολιτική του, ναι, έχει όλη την ευχέρεια να απευθυνθεί στον λαό και να ζητήσει ανανέωση της λαϊκής εντολής», τόνισε.

Ηθική υποχρέωση Ρίκκου να παραιτηθεί
Ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ειδικότερα στην κρίση των θεσμών, καλώντας τον Βοηθό Γενικό Εισαγγελέα να παραιτηθεί, ενώ έκανε λόγο σε ενδεχόμενο παραλυσίας της Γενικής Εισαγγελίας.
Το πιο ανησυχητικό είναι ότι πλήττεται η εικόνα της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων, ανέφερε, προσθέτοντας πως έχουμε μια σειρά από σκάνδαλα με αμφισβήτηση της ανεξαρτησίας και της αποτελεσματικότητας του θεσμού της Κεντρικής Τράπεζας, και τώρα και της Γενικής Εισαγγελίας».

Διευκρινιστική ανακοίνωση ΔΗΣΥ για επιστολή Θεμιστοκλέους
Σε ανακοίνωσή του ο ΔΗΣΥ επισημαίνει ότι η θέση του, όπως έχει διατυπωθεί στην προχθεσινή ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου, ελαύνεται από έντονη ανησυχία για τα όσα διαδραματίζονται αυτές τις μέρες και εστιάζεται στον σεβασμό των θεσμών, την τήρηση των προβλεπομένων από το Σύνταγμα και τον νόμο διαδικασιών και τη θέση αρχών για σεβασμό σε πορίσματα που προκύπτουν από τις νενομισμένες διαδικασίες διερεύνησης υποθέσεων, αλλά συμπληρώνεται και από την έγνοια εκείνη που εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, προκειμένου να μη μείνει οποιαδήποτε σκιά, αλλά να διερευνηθούν όλα τα ζητήματα που προέκυψαν. Πέραν αυτής της θέσης, όποια άλλα τυχόν σχόλια και απόψεις εκφράζουν προσωπικούς προβληματισμούς, που μπορεί πάντα να αναπτύσσονται.

Η διευκρινιστική ανακοίνωση του ΔΗΣΥ προφανώς αφορούσε στην ανοικτή επιστολή του βουλευτή του κόμματος Ανδρέα Θεμιστοκλέους, προς τον Γενικό Εισαγγελέα, με τον τίτλο, «Ποιος θα φυλάει από τους φύλακες», διά της οποίας επερωτά τον κ. Κληρίδη κατά πόσο θεωρεί τον εαυτό του υπεράνω πάσης υποψίας και, αν αντλεί από αυτήν την πεποίθηση, το δικαίωμα να νομίζει ότι περιβάλλεται «με το απυρόβλητο, τουτέστιν το ακαταδίωκτο».

«Ενέργειες που πλήττουν τους θεσμούς και την ομαλότητα»
Τις εξελίξεις, με αφορμή τη δημοσιοποίηση του πορίσματος Καλλή, συζήτησε διεξοδικά το Πολιτικό Γραφείο της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, σε χθεσινή συνεδρία του.

Σύμφωνα με ανακοίνωση, το Π.Γ. κατέληξε, μεταξύ άλλων, στα ακόλουθα:
«1) Το ΑΚΕΛ εκφράζει την έντονη ανησυχία του και συμμερίζεται τη βαθιά απογοήτευση των πολιτών από τις πρωτοφανείς εξελίξεις στη Γενική Εισαγγελία. Ενώ αναγνωρίζουμε ότι το πόρισμα Καλλή αντικειμενικά έχει αναδείξει περαιτέρω τα ελλείμματα αξιοπιστίας της Γενικής Εισαγγελίας και γενικότερα του συστήματος απονομής δικαιοσύνης και των θεσμών, την ίδια στιγμή επισημαίνουμε ότι η προσπάθεια αντιμετώπισης των προβλημάτων με απόλυτες τοποθετήσεις, αφορισμούς και ισοπεδωτικές προσεγγίσεις, συνιστούν απειλή και κίνδυνο για την ίδια τη Δημοκρατία.

Τα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς, που φαίνεται να αγγίζουν και τον θεσμό της Γενικής Εισαγγελίας, είναι απότοκο ενός συστήματος που θεοποιεί το χρήμα και τον γρήγορο πλουτισμό. Αυτές είναι διαχρονικές παθογένειες της Κυπριακής Πολιτείας, αλλά και ενός υπόγειου πολέμου επικράτησης συμφερόντων ανάμεσα σε δυνάμεις του κατεστημένου. Οι συστημικές αιτίες, όμως, του φαινομένου καθόλου δεν απαλλάσσουν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας από τις ευθύνες του για τις επιλογές προσώπων και τον διορισμό τους σε καίρια πόστα και νευραλγικής σημασίας θεσμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα