Θέλει τη δόση του το ΔΝΤ

Απορρίφθηκε άτυπο αίτημα της Ελλάδας για καθυστέρηση αποπληρωμών
Ο Τσίπρας μιλά για τέσσερα σημεία πολιτικής διαφωνίας με τους εταίρους

Ηχηρό «όχι» εισέπραξε από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) η Ελλάδα,

σε ανεπίσημο αίτημά της για καθυστέρηση της αποπληρωμής των οφειλών προς αυτό, που πρέπει να γίνουν τους επόμενους μήνες. Η απάντηση του ΔΝΤ ήταν ότι δεν μπορεί να γίνει επαναπρογραμματισμός των πληρωμών.

Την είδηση δημοσίευσε χθες η εφημερίδα «Financial Times», επικαλούμενη αξιωματούχους με ενημέρωση επί των συνομιλιών από αμφότερες τις πλευρές.
Η βρετανική οικονομική εφημερίδα έγραψε, επίσης, ότι η Αθήνα «πείστηκε» να μην υποβάλει συγκεκριμένο αίτημα για καθυστέρηση των πληρωμών προς το Ταμείο. Δύο πληρωμές, που είναι προγραμματισμένες για τον Μάιο, ανέρχονται συνολικά σε σχεδόν ένα δισεκατομμύριο ευρώ.

Η εφημερίδα σχολιάζει ότι οι συνομιλίες αυτές, που έγιναν κατ’ ιδίαν, αποτελούν ένδειξη της αυξανόμενης δυσκολίας που αντιμετωπίζει η ελληνική κυβέρνηση να βρει αρκετά χρήματα για να συνεχίσει να πληρώνει μισθούς και συντάξεις, τηρώντας παράλληλα τις αποπληρωμές οφειλών της προς εξωτερικούς δανειστές.

Στο δημοσίευμα σημειώνεται, επίσης, ότι αξιωματούχοι που εκπροσωπούν τους πιστωτές της Ελλάδας δεν είναι βέβαιοι πως η χώρα θα μπορέσει να αποπληρώσει τις οφειλές του Μαΐου και πως ακόμα και αν η Κυβέρνηση τα καταφέρει τον επόμενο μήνα, το πρόβλημα θα επανέλθει δριμύτερο τον Ιούνιο, πριν από τις πολύ μεγαλύτερες αποπληρωμές ομολόγων που κατέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Μόνο το Ζαΐρ και η Ζιμπάμπουε δεν πλήρωσαν
Σε ό,τι αφορά το ΔΝΤ, τονίζεται ότι αξιωματούχοι του έχουν επανειλημμένα πει ότι ο επαναπρογραμματισμός πληρωμών μπορεί να γίνει μόνο ως μέρος ενός συνολικού νέου προγράμματος διάσωσης κατόπιν διαπραγματεύσεων.

«Αν η Ελλάδα έχανε μια πληρωμή, θα γινόταν η πρώτη αναπτυγμένη οικονομία που θα αθετούσε πληρωμή προς το ΔΝΤ, κάτι που μόνο χώρες όπως το Ζαΐρ και η Ζιμπάμπουε έχουν κάνει στο παρελθόν», γράφουν οι «Financial Times».

Τα τέσσερα σημεία της διαφωνίας
Σε δηλώσεις, πάντως, στο Reuters ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία με τους εταίρους μέχρι το τέλος του μήνα, σημειώνοντας ότι υπάρχει μέν πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, αλλά και τέσσερα σημεία, στα οποία εξακολουθεί να υπάρχει πολιτική διαφωνία.

Τα τέσσερα σημεία διαφωνίας, όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός, είναι «στα πεδία των εργασιακών σχέσεων, στο ασφαλιστικό, στην αύξηση του ΦΠΑ, αλλά και στη φιλοσοφία για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας».

«Θέλω να είμαι σαφής: Δεν πρόκειται εδώ για αδυναμία τεχνικής προσέγγισης αλλά για πολιτική διαφωνία, που, όμως, όλοι γνώριζαν εκ των προτέρων στον βαθμό που αναγνώριζαν και εξακολουθούν να αναγνωρίζουν ότι ο συμβιβασμός που επιδιώκουμε θα σέβεται τη σαφή εντολή του ελληνικού λαού, έτσι όπως αυτή εκφράστηκε στις εκλογές του Ιανουαρίου».

Αλλοπρόσαλλες διαρροές
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος για συμφωνία μέχρι το τέλος του μήνα, «παρά τις κακοφωνίες και τις αλλοπρόσαλλες διαρροές και δηλώσεις των τελευταίων ημερών από την άλλη πλευρά».
«Γνωρίζω- είπε -ότι η Ευρώπη έχει μάθει να ζει μέσα από τις διαφωνίες της, να συνθέτει προωθητικά και να προχωρά. Είμαι πεπεισμένος ότι η Ευρώπη των δημοκρατικών παραδόσεων και του Διαφωτισμού δεν θα υποκύψει σε ακραίες φωνές κάποιων, δεν θα επιλέξει τον δρόμο ενός ανήθικου και στυγνού χρηματοδοτικού εκβιασμού, αλλά τον δρόμο της γεφύρωσης των διαφορών, τον δρόμο της σταθερότητας και του αμοιβαίου σεβασμού, πάνω απ' όλα στη δημοκρατία».

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε, επίσης, ότι η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται σκληρά σε όλα τα επιμέρους πεδία διαπραγμάτευσης, τόσο στις Βρυξέλλες όσο και στην Αθήνα, προκειμένου να βρεθεί μια αμοιβαία επωφελής λύση, ένας έντιμος συμβιβασμός με τους εταίρους της.

«Τα σημεία σύγκλισης και επαφής των δύο πλευρών», πρόσθεσε, «είναι ήδη πάρα πολλά και συγκροτούν το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθεί η συμφωνία μας. Σε σύγκριση με την αφετηρία έχει γίνει αξιόλογη πρόοδος σε σειρά θεμάτων που αφορούν τη βελτίωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού και την ενίσχυση της αυτονομίας του, την καταπολέμηση της διαφθοράς, την αποτελεσματικότητα των διοικητικών υπηρεσιών, αλλά και για φορολογικές παρεμβάσεις που θα εξασφαλίσουν ένα κατάλληλο πρωτογενές πλεόνασμα για το τρέχον έτος, δίχως να επιβαρύνουν την κοινωνική πλειοψηφία, αλλά κατανέμοντας τα βάρη σε αυτούς που αποδεδειγμένα έχουν υψηλή φοροδοτική ικανότητα.
ΠΗΓΕΣ: ΚΥΠΕ, news in gr

Keywords
Τυχαία Θέματα