Η στρατηγική της «Συμμαχίας» στο Κυπριακό

Τη στρατηγική της Συμμαχίας Πολιτών για ανατροπή της κατοχής μέσα από τη λύση του Κυπριακού ανέλυσε χθες, σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο Πρόεδρός της Γιώργος Λιλλήκας, παραθέτοντας τους άξονες, τη φιλοσοφία, τους στρατηγικούς και τελικούς στόχους, καθώς και τα μέσα και τους τρόπους για την επίτευξή τους.

Αναλύοντας τη νέα στρατηγική που προτείνει η Συμμαχία, ο κ. Λιλλήκας είπε αρχικά πως η φιλοσοφία της είναι να καταστήσει τη συνέχιση της κατοχής

ασύμφορη για την Τουρκία, να καταστήσει άλλους στρατηγικούς στόχους της ανέφικτους, να πείσει ΕΕ και ΗΠΑ ότι η μη λύση επηρεάζει αρνητικά τα συμφέροντά τους, να οδηγήσει τη Βρετανία σε αλλαγή πολιτικής και να καταστήσει το Κυπριακό πραγματικά ευρωπαϊκό ζήτημα.
Στη συνέχεια, ο κ. Λιλλήκας παρέθεσε συγκεκριμένους άξονες στρατηγικής για υλοποίηση του στρατηγικού στόχου, που είναι η απελευθέρωση, ο τερματισμός της κατοχής και διχοτόμησης, η αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους τους νόμιμους πολίτες, η απόσυρση όλων των ξένων στρατευμάτων και των εποίκων.

Άξονες στρατηγικής
Ο πρώτος άξονας αφορά την προάσπιση και ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Λιλλήκας προτείνει μια σειρά από δράσεις. Μεταξύ αυτών των δράσεων είναι η ενίσχυση της αξίας της Κύπρου για την ΕΕ, με την εγκαθίδρυση στο νησί μας ενός Ευρωπαϊκού Στρατηγείου για Ανθρωπιστικές Επιχειρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και Αφρική, η αξιοποίηση της γεωστρατηγικής θέσης με εξειδίκευση της αμυντικής συμφωνίας με τη Γαλλία και σύναψη παρόμοιας συμφωνίας με τη Ρωσία.

Άλλη δράση που αποσκοπεί στην ενίσχυση της ΚΔ αφορά την αναβάθμιση της συνεργασίας με το Ισραήλ και το εβραϊκό λόμπι, την ενίσχυση της αμυντικής θωράκισης με τη βοήθεια της Ελλάδας και την επιτάχυνση των διαδικασιών εμπορικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων υδρογονανθράκων σε συνεργασία με Ισραήλ, Αίγυπτο και Λίβανο.
Ο 2ος άξονας στρατηγικής, όπως την ανέλυσε ο κ. Λιλλήκας, αφορά την ενίσχυση της οικονομίας, και η πρώτη δράση προς αυτήν την κατεύθυνση είναι η επιτάχυνση των διαδικασιών για προπώληση φυσικού αερίου στην Αίγυπτο ή την έκδοση ομολόγων της Εταιρείας Υδρογονανθράκων Κύπρου.

Αναφερόμενος στον 3ο άξονα στρατηγικής, δηλαδή την αξιοποίηση της ιδιότητας της Κύπρου ως κράτους-μέλος της ΕΕ, ο κ. Λιλλήκας προτείνει την αναστολή ενταξιακής διαδικασίας της Τουρκίας, αν δεν εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Μια άλλη δράση σε αυτόν τον άξονα, είναι να καταστεί σαφές στη Γαλλία και Γερμανία ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δεν πρόκειται να συναινέσει σε συμφωνία για Προνομιακή Σχέση Ε.Ε.-Τουρκίας, αν δεν έχει λυθεί το Κυπριακό.

Κίνητρα προς ΗΠΑ, ΕΕ
Ο τέταρτος άξονας στρατηγικής, σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, αφορά τη δημιουργία κινήτρων προς ΗΠΑ, ΕΕ, Βρετανία και Τουρκοκυπρίους για λύση του Κυπριακού, και μεταξύ άλλων θα πρέπει να διασυνδεθεί το θέμα των Βάσεων με την πολιτική της Βρετανίας στο Κυπριακό.

Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας δήλωσε πως πέραν του στρατηγικού στόχου σε σχέση με το Κυπριακό, η στρατηγική θα πρέπει να υπηρετεί τρεις τελικούς στόχους, πρώτον, ότι η λύση θα διασφαλίζει την επιβίωση του κυπριακού Ελληνισμού, δεύτερον, ότι θα εξυπηρετεί τα συμφέροντα και τα δικαιώματα μόνο των νόμιμων πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ότι θα διασφαλίζει ότι η ΚΔ θα παραμείνει ένα ενεργό μέλος της ΕΕ.

Ερωτηθείς κατά πόσο διασφαλίζονται οι τελικοί στρατηγικοί στόχοι, αν το μοντέλο λύσης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, ο κ. Λιλλήκας είπε αρχικά ότι η ΔΔΟ είναι μια συγκεκαλυμμένη διχοτόμηση, η οποία για να λειτουργήσει πρέπει είτε να αφαιρεθούν ανθρώπινα δικαιώματα, είτε να ακρωτηριαστούν δημοκρατικές ελευθερίες.

«Όμως, πιστεύουμε ότι το να συνεχίσουμε μεταξύ μας οι πολιτικές δυνάμεις μιαν αντιπαράθεση, ποιο μοντέλο είναι το καλύτερο, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε με το τι πρέπει να επιδιώξουμε μέσα από τη λύση και όταν φτάσουμε στο σημείο να έχουμε ικανοποίηση αυτών των στόχων, τότε θα προκύψει και το μοντέλο», τόνισε.

Keywords
Τυχαία Θέματα