Υπ.Υγείας:Η αναβάθμιση νοσηλευτών δεν έχει προεκλογικό σκοπό

Κατηγορηματικά διαψεύδει ο υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, τους ισχυρισμούς περί προεκλογικών σκοπών πίσω από τη συμφωνία της κυβέρνησης για μισθολογική αναβάθμιση των νοσηλευτών.

Σε συνέντευξή του στην εκπομπή του Ράδιο Πρώτο «Όλα στο Φως», με την Κατερίνα Χριστοφίδου, ο υπουργός Υγείας είπε πως το να δώσεις κάτι και να μην πάρεις τίποτε είναι ανεύθυνο, κάνοντας λόγο για «προεκλογικό πυροτέχνημα».

Μιλώντας στην εκπομπή και την Κατερίνα Χριστοφίδου, ο υπουργός είπε πως η συμφωνία με τους νοσηλευτές θα εφαρμοστεί σε βάθος χρόνου από το 2019 μέχρι το 2023 και ότι προϋποθέτει

την έναρξη της αυτονόμησης άμεσα, με διασύνδεση της αύξησης της παραγωγικότητας, με κριτήρια που αφορούν στην υπηρεσία που λαμβάνει ο ασθενής και την τοποθέτηση της υγείας εν γένει σε μια πλατφόρμα έξω από τις δομές του δημοσίου.

Ακόμη, είπε, ότι η συμφωνία θέτει τις βάσεις για μια σειρά από διαρθρωτικές αλλαγές, οι οποίες θα αυξήσουν ουσιαστικά το ποιοτικό επίπεδο των υπηρεσιών που λαμβάνει ο ασθενής.

Ακολούθως, ο Υπουργός Υγείας τόνισε πως ένας γιατρός ή νοσηλευτής ο οποίος δεν έχει τα στοιχειώδη για να προσφέρει υπηρεσίες μέσα στο εργασιακό του περιβάλλον, θα προσφέρει κακές υπηρεσίες. Όταν εμείς σαν εργοδότες δεν τους παρέχουμε το περιβάλλον για να προσφέρει το μάξιμουμ των δυνατοτήτων τους, δεν μπορούμε να τους ζητούμε μόνο επί του φιλότιμου να μας το δώσει, είπε χαρακτηριστικά.

Προσπαθούμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες μέσα από τον αυτονομημένο οργανισμό, οι οποίες θα επιτρέψουν στις υπηρεσίες υγείας του κράτους να καταστούν πρωτίστως ποιοτικές και δευτερεύοντος ανταγωνιστικές, για να μπορούν να ανταγωνιστούν ισότιμα τον ιδιωτικό τομέα με το ΓεΣΥ, διεμήνυσε ο Υπουργός.

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ.Παμπορίδης είπε πως το 2016 τα οικονομικά του κράτους δεν επέτρεπαν την αναβάθμιση αυτή. «Ούτε τώρα το επιτρέπουν, γι’ αυτό και προωθείται σε βάθος χρόνου», πρόσθεσε.

Πέρσι, δεν ήταν ολοκληρωμένος ο σχεδιασμός της αυτονόμησης και δεν είχαμε την απόφαση των πολιτικών αρχηγών για άμεση προώθηση των νομοσχεδίων περί αυτονόμησης, συμπλήρωσε. Άρα, θα ήταν κοντόφθαλμο να γινόταν τότε, είπε.

"Τώρα ξέρουμε πού πάει η βάρκα. Τώρα μπορούμε να εντάξουμε στους σχεδιασμούς μια σημαντικότατη ομάδα, που είναι οι νοσηλευτές", κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα