Ευρεία σύσκεψη για τους επαναπατρισθέντες Κύπριους

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επαναπατρισθέντες στην Κύπρο και οι τρόποι επίλυσής τους, βρέθηκαν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης υπό την προεδρία του Επιτρόπου Προεδρίας για Ανθρωπιστικά Θέματα και Θέματα Αποδήμων Φώτη Φωτίου και τη συμμετοχή των συνδέσμων επαναπατρισθέντων και εκπροσώπων των Υπουργείων Εσωτερικών, Υγείας, Εργασίας, Άμυνας, Παιδείας και του Οργανισμού Νεολαίας.

Σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο κ. Φωτίου είπε ότι “είναι

υποχρέωση της πολιτείας να σταθεί δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, που για πολλά χρόνια ως απόδημοι πρόσφεραν ό,τι καλύτερο για τον τόπο τους”.

“Πραγματικά, ως πολιτεία έχουμε την υποχρέωση να στηρίξουμε αυτό τον κόσμ,ο που για χρόνια εργάστηκε σκληρά στο εξωτερικό και επιθυμεί σήμερα να επαναπατρισθεί”, ανέφερε, σημειώνοντας ότι“ θα πρέπει να υπάρχουν και οι κατάλληλες συνθήκες”.

Είπε ότι τους διαβεβαίωσε ότι “στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας θα προσπαθήσουμε, στον βαθμό που μπορούμε, να επιλύσουμε τουλάχιστον τα οικονομικά προβλήματα τα οποία δημιουργήθηκαν λόγω της κρίσης”.

Είπε, επίσης, ότι κατά τη σημερινή σύσκεψη κατατέθηκαν εισηγήσεις τόσο από πλευράς των εκπροσώπων των συνδέσμων των επαναπατρισθέντων όσο και από την πλευρά των εκπροσώπων των υπουργείων που συμμετείχαν στη σύσκεψη. “Μπορούμε να ελπίζουμε ότι αρκετά απ` αυτά τα προβλήματα θα επιλυθούν”, είπε.

“Το πρώτο που έχουμε αποφασίσει είναι η δημιουργία ενός εξειδικευμένου Κέντρου Εξυπηρέτησης των Αποδήμων και των Επαναπατρισθέντων μας. Και αυτό θα γίνει ασφαλώς σε συνεργασία με τα Κέντρα Εξυπηρέτησης του Πολίτη, αλλά και τις πρεσβείες μας”, είπε.

Το δεύτερο που αποφασίστηκε, πρόσθεσε, “είναι η σωστή ενημέρωση των επαναπατρισθέντων για τα σχέδια, τις χορηγίες, τους νόμους και κανονισμούς που υπάρχουν αυτή τη στιγμή και τους αφορούν”. Έχει διαπιστωθεί από τη σύσκεψη, συνέχισε, ότι δεν είναι ενήμεροι “και δεν είναι ευθύνη δική τους ασφαλώς, αλλά δική μας ευθύνη να ενημερώσουμε ως πολιτεία και αυτό θα πράξουμε μέσα από συγκεκριμένες ενέργειες, όπως είναι η έκδοση ενός συγκεκριμένου βιβλιαρίου, στο οποίο να υπάρχουν όλες οι νομοθεσίες και οι κανονισμοί και τα δικαιώματα των επαναπατρισθέντων μας”.

Ιδιαίτερη σημασία, ανέφερε, θα δοθεί στην εκπαίδευση των παιδιών των επαναπατρισθέντων, για να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα άλλα παιδιά του τόπου μας. “Πρέπει να μάθουν σωστά την ελληνική γλώσσα. Πρέπει να βοηθήσουμε αυτά τα παιδιά να ενταχθούν σωστά στην κοινωνία και στα σχολεία μας για να μην υστερούν... και εδώ φαίνεται ότι γίνεται μια πολύ σημαντική δουλεία από το Υπουργείο Παιδείας και θα ενισχύσουμε περαιτέρω αυτή την προσπάθεια”.

Είπε, ακόμη, ότι έγινε συζήτηση για τα θέματα συντάξεων, θέματα που αφορούν το Υπουργείο Υγείας, το Υπουργείο Εσωτερικών όσον αφορά κάποια επιδόματα που υπήρχαν παλαιότερα. “Θα τα δούμε όλα με τους αρμόδιους υπουργούς και έχουμε αποφασίσει ότι σε 2-3 μήνες θα συναντηθούμε ξανά για να δούμε πώς προχωρούμε”.

Ερωτηθείς σχετικά με τον αριθμό των επαναπατρισθέντων, ο κ. Φωτίου είπε ότι “πριν την οικονομική κρίση υπήρχε μια αυξητική ροή επαναπατρισθέντων στον τόπο μας. Δυστυχώς, είναι φθίνουσα τώρα η πορεία λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν με την οικονομική κρίση”.

“Όμως δεν σημαίνει ότι εμείς δεν πρέπει να κάνουμε αυτό που πρέπει, γιατί υπάρχει κόσμος που θέλει να έρθει στον τόπο του... άρα εμείς θα πρέπει να βοηθήσουμε, να στηρίξουμε την προσπάθεια αυτή, για να μπορέσει αυτός ο κόσμος να έρθει και να περάσει τα υπόλοιπα χρόνια της ζωής του εδώ στην Κύπρο”.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Φωτίου είπε ότι ένα από τα θέματα που τέθηκαν στη σύσκεψη, ήταν και το ότι πολλοί από τους επαναπατρισθέντες και απόδημους που είχαν φέρει τα χρήματα τους στην Κύπρο υπέστησαν “κούρεμα”.

Ο Εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής στην Κύπρο Έξαρχος Αθηνόδωρος Παπαευριπιάδης ευχαρίστησε τον κ. Φωτίου για τη συνάντηση και για την προσπάθεια επίλυσης των προβλημάτων των επαναπατρισθέντων.

Ο Πρόεδρος του Παγκύπριου Συνδέσμου Επαναπατρισθέντων Αγγλίας Αντρέας Τσιαλούφας κάλεσε τις κυπριακές κυβερνήσεις να μην υποτιμούν την αξία των επαναπατρισθέντων και την προσφορά τους στον τόπο. “Είναι κακό ένα επίδομα να κόβεται 100%”, είπε και ευχήθηκε οι επόμενες κυβερνήσεις να δείξουν περισσότερο ενδιαφέρον, για να του απαντήσει ο κ. Φωτίου ότι “και τούτη η Κυβέρνηση δείχνει έμπρακτο ενδιαφέρον και πρέπει να το πούμε”.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του Συνδέσμου Επαναπατρισθέντων της Νότιας Αφρικής Αντώνης Αλεξάνδρου αναφέρθηκε στη θετική διάθεση του κ. Φωτίου απέναντι στα προβλήματα των επαναπατρισθέντων. Ο κ. Αλεξάνδρου ανέφερε, τέλος, ότι πολλοί από τους επαναπατρισθέντες που “κουρεύτηκαν”, χάνοντας πάρα πολλά χρήματα, δεν δικαιούνται σύνταξη εδώ στην Κύπρο “και οι άνθρωποι αναγκάστηκαν να φύγουν γιατί δεν έχουν σύνταξη”.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα