Βρείτε τα πριν είναι αργά…

Ανησυχία στον τραπεζικό κλάδο της Ελλάδας, από το γεγονός ότι παραμένει ανοικτή η διαπραγμάτευση
Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξη την προσδοκία που μεταδίδει η Αθήνα, για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο

Καμπανάκι κινδύνου ήχησαν κορυφαίοι τραπεζικοί παράγοντες, αμέσως μετά τη συνάντηση του προεδρείου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

με τους επικεφαλής των θεσμών. Το καμπανάκι αφορά τόσο την πορεία της οικονομίας και κυρίως την κατάσταση στο τραπεζικό σύστημα, η οποία όσο καθυστερεί το κλείσιμο της αξιολόγησης βαίνει συνεχώς επιδεινούμενη.

Τραπεζικοί παράγοντες ανέφεραν στα ελλαδικά ΜΜΕ ότι «έχει επιστρέψει η αβεβαιότητα το πρώτο δίμηνο του 2017. Πρέπει να κλείσει η αξιολόγηση. Το τέταρτο τρίμηνο του 2016 τα πράγματα είχαν σταθεροποιηθεί».

Οι νέες προειδοποιήσεις και οι ανησυχίες τραπεζικών παραγόντων, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες μεταφέρθηκαν και στους επικεφαλής των θεσμών, έρχονται στον απόηχο δημοσιοποίησης στοιχείων τα οποία δείχνουν επιδείνωση στην εμπιστοσύνη των καταθετών προς το τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με αυτά τα στοιχεία, το πρώτο δίμηνο του 2017 επανήλθαν οι καθαρές εκροές καταθέσεων, καθώς «έκαναν φτερά» από τις τράπεζες περίπου 2,2 δισ. ευρώ τόσο μέσω αναλήψεων μετρητών όσο και μέσω μεταφοράς ποσών στο εξωτερικό, παρά τα χαμηλά όρια που έχουν τεθεί (1.000 ευρώ μηνιαίως).

Εξάλλου, η Ελληνική Ένωση Τραπεζών και κατά συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα χτύπησε επίσης το καμπανάκι τονίζοντας ότι: «Το πρώτο δίμηνο του 2017 η αβεβαιότητα που υπήρξε, ως προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, είχε αρνητική επίπτωση στην οικονομία αλλά και τον τραπεζικό κλάδο». Σε αυτό το πλαίσιο η ΕΕΤ επεσήμανε παράλληλα ότι «τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι οι καταθέσεις υποχωρούν, η σταθεροποίηση και η φθίνουσα πορεία του ύψους των μη εξυπηρετούμενων δανείων έχει αρχίσει ν’ αντιστρέφεται, η δε πρόσβαση στις διεθνείς αγορές χρήματος και κεφαλαίου περιορίζεται. Ταυτόχρονα το οικονομικό κλίμα, η ζήτηση για δάνεια και η εμπιστοσύνη των πελατών δείχνουν να επηρεάζονται αρνητικά».

«Νάρκη» μέτρων και για το 2018
Ανοιχτό είναι στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών το εύρος του δημοσιονομικού κενού για το 2018. Σύμφωνα με κυβερνητικό παράγοντα, το αν θα ζητηθούν από τους θεσμούς πρόσθετα μέτρα από το επόμενο έτος θα καθοριστεί, όταν στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης συμφωνηθεί το εύρος του δημοσιονομικού κενού. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο αισιοδοξούν ότι με επιχείρημα τη συνεχιζόμενη -αν και σε τροχιά αποκλιμάκωσης- υπεραπόδοση των εσόδων δεν θα χρειαστεί η λήψη πρόσθετων μέτρων από το 2018.

Αντιθέτως, επιμέρους ποιοτικά στοιχεία της εκτέλεσης του προϋπολογισμού και της εφαρμογής της πρόσφατης ασφαλιστικής μεταρρύθμισης αποτελούν λόγους ανησυχίας για τους θεσμούς, που μπορούν να θέσουν σε αμφισβήτηση την επίτευξη του δημοσιονομικού στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.

Τα στοιχεία αυτά είναι η διαφαινόμενη μειωμένη απόδοση των εισπράξεων από τις εισφορές Κατρούγκαλου και αφετέρου η επιβράδυνση της οικονομίας κατά τους τελευταίους μήνες, όπως έδειξαν τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (μείωση λιανικών πωλήσεων κλπ.)

Πέρα από το ενδεχόμενο λήψη μέτρων από το 2018, δεδομένη είναι, όπως φάνηκε από τις πρώτες συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους επικεφαλής των θεσμών, η απαίτηση των τελευταίων για μέτρα 2% του ΑΕΠ από το 2019, δηλαδή συνολικά πάνω από 3,6 δισ. ευρώ. «Το 2% μέτρων που ζητούν είναι η αφετηρία», σημειώνει κυβερνητικός παράγοντας με γνώση της διαπραγμάτευσης, υποστηρίζοντας ότι αυτό μπορεί να μειωθεί στο πλαίσιο της ανταλλαγής επιχειρημάτων μεταξύ των δύο πλευρών. Οι θεσμοί θέλουν το 1% του ΑΕΠ πρόσθετων μέτρων να προέλθει από τη μείωση του αφορολόγητου και το υπόλοιπο 1% από τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης.

Απαισιοδοξία για γρήγορη συμφωνία
Ευρωπαϊκές πηγές χαρακτηρίζουν υπεραισιόδοξη την προσδοκία που μεταδίδει η Αθήνα για επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο μέσα στο επόμενο δεκαήμερο. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές είναι σημαντική για να καλυφθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα και υποστηρίζουν ότι θα απαιτηθεί περισσότερος χρόνος για να υπάρξει τελική προσέγγιση.

Κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι όποιο σενάριο και αν συμφωνηθεί τελικά για το εύρος των πρόσθετων μέτρων για το 2019, αυτό δεν θα αφορά μόνο τα περιοριστικά μέτρα αλλά και τα θετικά.

Keywords
Τυχαία Θέματα