Η διαπραγμάτευση από την πλευρά των «έξω»

08:03 2/3/2017 - Πηγή: Protagon

Οποιο άρθρο σε ξένη οικονομική εφημερίδα κι αν διαβάσει κανείς σχετικά με την επανέναρξη των συζητήσεων στο Χίλτον που ξεκίνησαν την Τρίτη θα συναντήσει από την πρώτη παράγραφο ένα νούμερο: τα 86 δισ ευρώ. Δηλαδή το συνολικό κόστος «διάσωσης» της Ελλάδας. Πιθανότατα πρόκειται για αναγκαία υπενθύμιση στους αναγνώστες, οι οποίοι ενδεχομένως να αναρωτηθούν για ποιο λόγο να διαβάσουν ένα ακόμα άρθρο σχετικά με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μιας χώρας με τους εκπροσώπους των πιστωτών της.

Στο σχετικό άρθρο των Financial Times

με τίτλο «Διάσωση της Ελλάδας: τι αναμένεται από την επανέναρξη των συνομιλιών;», το βασικό ερώτημα είναι αν θα πειστεί το ΔΝΤ να συμμετάσχει πλήρως στην επόμενη δόση των 7δισ. Συμμετοχή που εξαρτάται – ω, τι έκπληξη! – όχι από τις πύρινες δηλώσεις των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στα πάνελ αλλά από το κατά πόσο θα γίνουν δεκτοί οι όροι που θέτει στα δύο βασικά θέματα: το ασφαλιστικό και το αφορολόγητο – που στη σκληρή γλώσσα των σομόν σελίδων αποκαλείται «διεύρυνση φορολογικής βάσης».

Και φυσικά οι αξιωματούχοι της ΕΕ επιθυμούν διακαώς – σύμφωνα πάντα με το ρεπορτάζ – να συμμετέχει πλήρως το ΔΝΤ καθώς κάποιες χώρες το θεωρούν απαραίτητο όρο για την εκταμίευση της δόσης.

Το θέμα για τους «από εκεί» είναι απλό. Η συνομιλίες δεν γίνονται για να «να μην παίρνουν μόνο αλλά και για να αρχίσουν να δίνουν», όπως είπε την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή ο πρωθυπουργός. Αυτό είναι ένα σενάριο για εσωτερική κατανάλωση. Στην άλλη πλευρά θεωρούν ότι οι συνομιλίες αφορούν στην υλοποίηση της συμφωνίας που επιτεύχθηκε την προηγούμενη εβδομάδα στο Eurogroup. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, εκεί κάμφθηκαν οι αντιρρήσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο αίτημα του ΔΝΤ να νομοθετήσει η Αθήνα τις «μεταρρυθμίσεις» σε συνταξιοδοτικό και φορολογικό. Μεταρρυθμίσεις που θα ξεκινήσουν όταν τελειώσει το πρόγραμμα διάσωσης το 2018. Το ΔΝΤ πιστεύει ότι τα μέτρα θα βοηθήσουν την Ελλάδα να πετύχει τον στόχο του πλεονάσματος 3,5% που έχει τεθεί ως κοινός στόχος της Ευρωζώνης. Για την ακρίβεια οι αλλαγές στο φορολογικό που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν το 2019 και στο φορολογικό που σχεδιάζεται να εφαρμοστούν το 2020 αποτελούν, σύμφωνα με τους Financial Times, προτεραιότητες του ΔΝΤ που θεωρεί ότι πάνω από το 50% των νοικοκυριών στην Ελλάδα δεν φορολογούνται. Και επίσης το ΔΝΤ προειδοποιεί πως η Ελλάδα δεν μπορεί να συνεχίσει να δίνει συντάξεις που είναι συγκριτικά ιδιαίτερα γενναιόδωρες σε σχέση με τις συντάξεις της υπόλοιπης Ευρώπης.

Τέλος στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για το μέλλον των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα που αρχίζει σιγά-σιγά να εμφανίζεται στο προσκήνιο με την κυβέρνηση να επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων. Ενώ στην ατζέντα βρίσκονται επίσης οι ιδιωτικοποιήσεις και η αγορά ενέργειας.

Φυσικά στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος και για τον «πολιτικό πόνο που περιμένει την κυβέρνηση ενώ υπενθυμίζεται πως ακόμα κι αν επιτευχθεί τελικά συμφωνία, θα πρέπει να ψηφιστούν από την Βουλή. Και φυσικά δεν παραλείπουν να τονίσουν πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει υποσχεθεί ότι το όποια υπεραπόδοση εσόδων μετά το 2018 θα διατεθεί για να δώσει ώθηση στην οικονομία. Είτε με ελάφρυνση του ΦΠΑ είτε με ελάφρυνση του ΕΦΚΑ.

Ανεξάρτητα από όσα λένε τα στελέχη της κυβέρνησης και οι βουλευτές στην Ελλάδα, η εφημερίδα αναφέρει ότι συμφωνία είναι απαραίτητη για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και ιδιαίτερα για το Βερολίνο προκειμένου να προωθήσουν στα κοινοβούλιά τους την συνέχιση του προγράμματος διάσωσης.

Ομως το θέμα δεν πρόκειται να τελειώσει εδώ. Το ΔΝΤ συνεχίζει να θεωρεί το χρέος μη βιώσιμο. Θέλει εγγυήσεις ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα δώσουν στην Ελλάδα σημαντική ελάφρυνση χρέους όταν το πρόγραμμα τελειώσει το 2018. Αν και αυτό συμπεριλαμβάνει διαγραφή χρέους που είναι η απόλυτη κόκκινη γραμμή γι’ αυτές.

Επίσης οι ευρωπαίοι ηγέτες προειδοποιούν ότι έχουν πολύ μικρά πολιτικά περιθώρια ελιγμών. Και ότι κάθε περαιτέρω συζήτηση για ελάφρυνση χρέους θα πρέπει να συζητηθεί μεταξύ υπουργών οικονομικών. Και πιθανότατα μετά τα μεσάνυχτα. Και τέλος πρέπει να συμφωνηθεί για πόσο καιρό μετά το τέλος του προγράμματος η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει πλεόνασμα 3.5%.

Σε περίπτωση βέβαια που δεν επιτευχθεί συμφωνία η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θεωρείται δεδομένη. Πράγμα που κάνει ιδιαίτερα επισφαλή την παραπέρα στήριξη του προγράμματος διάσωσης από την Γερμανία και την Ολλανδία, που θεωρούν το ΔΝΤ παράγοντα εγγύησης.

Πάντως σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών οι Financial Times θεωρούν ότι το ενδεχόμενο οι χώρες της ΕΕ να συνεχίσουν να δίνουν χρήματα των φορολογουμένων τους στην Ελλάδα – χωρίς την έγκριση των κοινοβουλίων – μπορεί να θεωρείται απίθανο αλλά όχι και αδύνατο.

The post Η διαπραγμάτευση από την πλευρά των «έξω» appeared first on Protagon.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα