«Επιπόλαια η Κυβέρνηση»

ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕ ΤΗΝ ΑΛΚ ΝΑ ΑΥΞΗΣΕΙ ΤΑ ΤΕΛΗ ΣΤΗ ΛΑΡΝΑΚΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΕΙ ΤΟΝ ΙΔΙΩΤΗ
Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ της ιδιωτικοποίησης του λιμανιού της Λεμεσού αποτελεί «ένα μνημείο επιπόλαιης διαχείρισης και συμπεριφοράς από την πλευρά της Κυβέρνησης και του κράτους», δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο οποίος κατήγγειλε πως το κράτος υποχρέωσε την ΑΛΚ να αυξήσει τα τέλη στο λιμάνι Λάρνακας, για να μην ανταγωνιστεί τον ιδιώτη διαχειριστή του λιμανιού

της Λεμεσού.

Αντιπροσωπία της ΕΔΕΚ, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της, συναντήθηκε χθες με τον αναπληρωτή λιμενάρχη και μέλη του ΔΣ της Αρχής Λιμένων, όπου ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που παρουσιάστηκαν με την εμπορικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, εκφράζοντας τη στήριξή της προς το έργο που η Αρχή επιτελεί.

Στις δηλώσεις του, μετά το πέρας της συνάντησης, ο κ. Σιζόπουλος είπε πως «με λύπη πρέπει να παρατηρήσουμε πως όσο προχωράει ο χρόνος και γινόμαστε καλύτεροι γνώστες των όσων έχουν συμφωνηθεί και τα όσα έχουμε ως αντίκτυπο σήμερα στη λειτουργία του λιμανιού της Λεμεσού, η συμφωνία της ιδιωτικοποίησης της λειτουργίας του αποτελεί ένα μνημείο επιπόλαιης διαχείρισης και συμπεριφοράς από την πλευρά της Κυβέρνησης και του κράτους».

Διαπιστώνεται, είπε, πως «τα έσοδα του κράτους θα μειωθούν, η εξυπηρέτηση δεν θα είναι καλύτερη απ' ό,τι ήταν με το προηγούμενο καθεστώς, εκχωρούμε ουσιαστικά θέματα ασφάλειας και όχι μόνο σε ιδιώτες και μάλιστα όχι Κυπρίους, και πολύ περισσότερο, στο τέλος, το αυξημένο κόστος όσον αφορά τη διαχείριση του λιμανιού κατ' επέκταση θα μετακυληθεί στον Κύπριο καταναλωτή, με ό,τι αυτό συνεπάγεται».

Ο Μαρίνος Σιζόπουλος είπε, ακόμη, πως τα ίδια τα γεγονότα έχουν οδηγήσει σε κατάρρευση, κατά την έκφρασή του, του μύθου της Κυβέρνησης για τις ιδιωτικοποιήσεις, «αφού επιβεβαιώνεται ότι η εξυπηρέτηση είναι χειρότερη, το κόστος όχι μόνο δεν μειώνεται αλλά αυξάνεται και, το χειρότερο απ' όλα, το ίδιο το κράτος καταστρατηγεί τον ανταγωνισμό, υποχρεώνοντας την ΑΛΚ να ανεβάσει το κόστος εξυπηρέτησης αντίστοιχων εμπορικών πλοίων στο λιμάνι της Λάρνακας, για να μην αποτελεί ανταγωνιστή της ιδιωτικής εταιρείας που ανέλαβε την ευκαιρία να διαχειριστεί το λιμάνι της Λεμεσού».

Έγινε συζήτηση για νέες ταρίφες
Ο αναπληρωτής λιμενάρχης Παναγιώτης Αγαθοκλέους, κληθείς να σχολιάσει την αναφορά του Προέδρου της ΕΔΕΚ για αύξηση των τελών στο λιμάνι Λάρνακας, ώστε να μην ανταγωνίζεται τις αυξημένες τιμές του διαχειριστή του τερματικού εμπορευματοκιβωτίων στο λιμάνι Λεμεσού, είπε «δεν έχω αυτήν την πληροφόρηση, παρά το ότι έγινε μια συζήτηση για τις νέες ταρίφες».

«Πριν λίγο έχω πληροφορηθεί ότι οι οδηγίες είναι να μειωθούν οι αρχικές τιμές προς τα κάτω, άρα ό,τι και να πούμε τώρα θα είναι πρώιμο. Πιστεύω θα πρέπει να περιμένουμε να ανακοινωθεί η νέα ταρίφα, για να κρίνουμε και να πράξουμε ανάλογα», συμπλήρωσε.

Ο κ. Αγαθοκλέους είπε, επίσης, πως η κατάσταση στο τερματικό εμπορευματοκιβωτίων έχει ομαλοποιηθεί, ωστόσο η εξυπηρέτηση δεν έχει ακόμη φτάσει στα επιθυμητά επίπεδα και κάποιες καθυστερήσεις, κυρίως όταν υπάρχει παράλληλη εξυπηρέτηση πλοίων και μεταφορέων, συνεχίζει να υφίσταται. «Χρειαζόμαστε περισσότερη εξυπηρέτηση για να μην υπάρχουν καθυστερήσεις στα πλοία, γιατί έστω και μια ώρα καθυστέρηση για ένα πλοίο, στοιχίζει πάρα πολύ και θα στοιχίσει και στην οικονομία και στο λιμάνι», υπογράμμισε και πρόσθεσε ότι «αυτή τη στιγμή εργάζονται 17 με 18 μηχανήματα και αναμένονται 12 του Μάρτη τα υπόλοιπα επτά από τη Γερμανία, όπου εκεί πιστεύω θα επιλυθεί και το πρόβλημα».

Keywords
Τυχαία Θέματα