Ένταση στην Επιτροπή Παιδείας

Για κακής ποιότητας πτυχία στην τριτοβάθμια ιδιωτική εκπαίδευση έκανε λόγο η Μαίρη Κουτσελίνη
Μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα του χρόνου συζήτησης των θεμάτων εντός της Επιτροπής

Άφωνοι έμειναν οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, κατά τη χθεσινή κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία, από τις αναφορές της Προέδρου του Φορέα διασφάλισης και πιστοποίησης της ποιότητας της Ανώτερης Εκπαίδευσης Μαίρης Κουτσελίνη. Η κ. Κουτσελίνη έκανε, μεταξύ άλλων, λόγο για κακής ποιότητας πτυχία και διπλώματα τα οποία παρέχονται στους

φοιτητές στον τομέα της ιδιωτικής τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Κύπρο.

Σε δηλώσεις του επί του θέματος, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και βουλευτής ΔΗΣΥ Κυριάκος Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι τα προβλήματα στον τομέα αυτό είναι τεράστια, ενώ την απογοήτευσή του για τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής εξέφρασε και το ΑΚΕΛ, διαμέσου του βουλευτή του Αντρέα Καυκαλιά.

Στο μικροσκόπιο της Επιτροπής σημειώνεται ότι βρέθηκαν και οι ξένοι φοιτητές, μιας και σύμφωνα με στοιχεία που παρατέθηκαν, από τις οκτώ χιλιάδες ξένους υπηκόους που έφτασαν στην Κύπρο για να σπουδάσουν, οι 500 αν και πήραν έγκριση, δεν παρακολούθησαν τα μαθήματά τους. Επίσης, σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον της Επιτροπής, 200 φοιτητές φαίνεται να εργάζονται παράνομα, ενώ άλλοι εκατόν εμπλέκονται σε διαφόρων ειδών αδικήματα.

Ένταση στην Επιτροπή Παιδείας της Βουλής κατά τη συζήτηση εγγραφής θεμάτων
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, ένταση προκλήθηκε κατά τη συζήτηση της εγγραφής θεμάτων στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας. Μεταξύ άλλων, τέθηκε το θέμα του χρόνου συζήτησης θεμάτων, όπως η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους στα σχολεία και οι προτάσεις του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ για τη διδασκαλία κειμένων Τουρκοκύπριων λογοτεχνών στα σχολεία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Κυριάκος Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία και ερωτηθείς πότε θα συζητηθεί η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ για το θέμα των εγκυκλίων και την ανάληψη της ευθύνης από το Υπουργείο Παιδείας για το τι θα διδάσκεται μέσα στις τάξεις, είπε ότι «τους κουράζει το γεγονός ότι ιδέες θα πρέπει να γίνονται νόμοι χωρίς να μελετώνται».

«Είναι εκ των πραγμάτων επιβεβλημένο και εμείς θα το μελετήσουμε και ενδεχομένως να το συζητήσουμε στην Επιτροπή Θεσμών της Βουλής, κατά πόσο είναι πλέον νόμιμο να υπάρχουν τροπολογίες σε κανονισμούς της τελευταίας στιγμής», πρόσθεσε. Ο κ. Χατζηγιάννης είπε ότι κατέθεσαν μια πρόταση νόμου, σύμφωνα με την οποία θα είναι στην εξουσία του Υπουργού Παιδείας να αποφασίζει τα του προγράμματος στα σχολεία.

Τα περί «ιερής συμμαχίας»
Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Βουλευτή του ΔΗΚΟ Χρίστου Ορφανίδη, ότι «η Ιερά Συμμαχία φαίνεται να ολοκληρώθηκε» και πως «αυτό που έγινε και πήρε τόση διάσταση ήταν ένα στημένο παιχνίδι που καραδοκούσαν και ήταν έτοιμοι κάποιοι να του δώσουν τη διάσταση που ήθελαν», ο κ. Χατζηγιάννης διερωτήθηκε, «πώς μπορεί να υπάρχει ιερά συμμαχία, τη στιγμή που οι δρόμοι ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ δεν ενώθηκαν σε καμία στιγμή, κατά τη συζήτηση της τεράστιας μεταρρύθμισης στη δημόσια εκπαίδευση, η οποία συζητείται εδώ και οκτώ μήνες.

Αν και εφόσον το ΑΚΕΛ ήταν συνεργάσιμο σε αυτή την πορεία, δεν θα υπήρχαν εξελίξεις τέτοιες και θα επενδύαμε πολύ περισσότερο χρόνο στην εμβάθυνση του προβληματισμού παρά στο να ξεφεύγουμε ή παρά στο να διαχειριζόμαστε αντιπαλότητες ή διαφορές». Διερωτήθηκε, παράλληλα, πώς μπορεί να κατηγορεί κάποιος τους βουλευτές του ΔΗΣΥ, ότι συμπορεύτηκαν με το ΕΛΑΜ.

Δεν είναι προτεραιότητα
Απαντώντας σε ερώτηση, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής είπε ότι δεν είναι στα θέματα προτεραιότητας η συζήτηση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ για τις εγκυκλίους στα σχολεία, ούτε οι προτάσεις του ΔΗΚΟ, της Συμμαχίας Πολιτών και του ΕΛΑΜ για τη διδασκαλία της τουρκοκυπριακής λογοτεχνίας στα σχολεία.

Κινούνται επικίνδυνα
Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Λάρνακας Γιώργος Γεωργίου, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, είπε ότι «ο ΔΗΣΥ διά του Προέδρου και των βουλευτών του στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού διαρκώς παλινδρομούν και κινούνται σε επικίνδυνα εθνικιστικά μονοπάτια».

«Ο ΔΗΣΥ προεδρεύει της Επιτροπής Παιδείας και συνυπέγραψε, μαζί με τα ΕΛΑΜ-ΔΗΚΟ-Συμμαχία Πολιτών τροπολογίες ή συναίνεσε στην εγγραφή θεμάτων, που δεν υπηρετούν τους διακηρυγμένους πολιτικούς στόχους της πατρίδας μας», ανέφερε μεταξύ άλλων.

«Επέβαλαν», συνέχισε, «την υποχρεωτική διδασκαλία των Αρχαίων και Θρησκευτικών παρά τη διαφορετική πρόθεση του Υπουργού Παιδείας και ενάντια στις Διεθνείς και Ευρωπαϊκές Συμβάσεις για την προστασία των δικαιωμάτων του παιδιού. Κατέθεσαν αυτεπάγγελτο θέμα, που αφορούσε στη συζήτηση για τη συμπερίληψη, στα αναλυτικά προγράμματα, κειμένων Τουρκοκυπρίων συμπατριωτών μας. Κορωνίδα της αλλοπρόσαλλης συμπεριφοράς τους υπήρξε η υπερψήφιση στην Επιτροπή Παιδείας της τροπολογίας του ΕΛΑΜ για το ενωτικό δημοψήφισμα».

«Ασήκωτες ευθύνες»
Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, στις δικές του δηλώσεις, ανέφερε ότι «η Ιερά Συμμαχία φαίνεται να ολοκληρώθηκε» και πως «αυτό που έγινε και πήρε τόση διάσταση ήταν ένα στημένο παιχνίδι που καραδοκούσαν και ήταν έτοιμοι κάποιοι να του δώσουν τη διάσταση που ήθελαν». Είπε επίσης ότι «αυτοί που έστησαν το όλο σκηνικό, επιχειρούν τώρα να δημιουργήσουν περισσότερη ένταση, προσθέτοντας και άλλα θέματα για να καλύψουν τις δικές του ευθύνες». Κατά τον κ. Ορφανίδη, «φανερώνεται πλέον πέραν πάσης αμφιβολίας ότι οι ευθύνες τους είναι ασήκωτες».

Keywords
Τυχαία Θέματα