Αποφάσεις για Υγεία

Μνημόνιο συνεργασίας με τον Καναδά και σχέδιο κινήτρων στους εργαζομένους στα κρατικά νοσηλευτήρια ενέκρινε το Υπουργικό Συμβούλιο
Τέλος της ερχόμενης εβδομάδας ξεκινά η ανακαίνιση του Νοσοκομείου Αθαλάσσας

Μόλις μία μέρα μετά την έναρξη των επαφών του Προέδρου της Δημοκρατίας με τους εμπλεκόμενους στον τομέα της Υγείας, για επίλυση των εκκρεμούντων ζητημάτων γύρω από την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων και της εφαρμογής του ΓεΣΥ, σκυτάλη πήρε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, επικεφαλής του Προέδρου της Δημοκρατίας, το οποίο έλαβε μια σειρά από αποφάσεις οι οποίες

αφορούν στη δημόσια Υγεία.

Μεταξύ αυτών, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε πρόγραμμα κινήτρων για αύξηση της παραγωγικότητας στα δημόσια νοσηλευτήρια, προσχέδιο μνημονίου συναντίληψης για επέκταση των σχέσεων Κύπρου-Καναδά στον τομέα της υγείας, καθώς επίσης και έγκριση νομοσχεδίου για την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών.

Κίνητρα για παραγωγικότητα
Με στόχο τη μείωση των λιστών αναμονής, το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε χθες το Πρόγραμμα Παροχής Κινήτρων για αύξηση της Παραγωγικότητας στα κρατικά νοσηλευτήρια.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, το Πρόγραμμα αναμένεται να ενθαρρύνει τους λειτουργούς του Υπουργείου Υγείας, μέσω της υπερωριακής απασχόλησης κατά τις απογευματινές ώρες, να συμβάλουν στη μείωση της όποιας λίστας αναμονής υπάρχει στην κάθε κλινική.

Ακόμη, όπως αναφέρεται, θα υπάρξει οικονομική ενίσχυση των δημοσίων λειτουργών του Υπουργείου Υγείας, κάτι που αποσκοπεί στην ενθάρρυνση παραμονής του προσωπικού στις τάξεις του Δημοσίου, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Κυβέρνησης για αναχαίτιση του κύματος φυγής, κυρίως ιατρών, από το Δημόσιο.

Επίσης, επεκτείνεται για το τρέχον έτος και επικουρικά με τη λειτουργία των απογευματινών κλινικών το πρόγραμμα παραπομπής ασθενών του Δημοσίου σε ιδιωτικά νοσηλευτήρια, στο πλαίσιο της ίδιας προσπάθειας, είτε για μείωση είτε για απάλειψη των λιστών αναμονής.

Επέκταση σχέσεων
Μια ακόμη σημαντική απόφαση την οποία έλαβε το Υπουργικό Συμβούλιο, κατά τη χθεσινή του συνεδρία, είναι η έγκριση προσχεδίου μνημονίου συναντίληψης μεταξύ της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Canadian Commercial Corporation. Το μνημόνιο έχει ως στόχο την επέκταση των σχέσεων Κύπρου-Καναδά και προώθηση της ανάπτυξης στον τομέα της Υγείας, ενώ παρέχει και την εξουσιοδότηση στον Ύπατο Αρμοστή της Κύπρου στην Οττάβα, να υπογράψει το Μνημόνιο Συναντίληψης εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Πέρα από τον τομέα της υγείας, το μνημόνιο μακροπρόθεσμα θα έχει ως στόχο την επέκταση της συνεργασίας των δύο χωρών στους τομείς της έρευνας και την εκπαίδευσης, στο πλαίσιο και της ενίσχυσης των εμπορικών τους σχέσεων.

Όπως αναφέρεται και σε σχετική ανακοίνωση, το Canadian Commercial Corporation αποτελεί την επίσημη διεθνή αναθέτουσα Υπηρεσία της Κυβέρνησης του Καναδά, ρόλος της οποίας είναι η διευκόλυνση του εμπορίου μεταξύ του Καναδά και άλλων κρατών. Το Μνημόνιο Συναντίληψης είναι διάρκειας πέντε χρόνων, με δυνατότητα επέκτασης για ακόμα πέντε χρόνια. Το κείμενο του Μνημονίου έχει τύχει νομοτεχνικής επεξεργασίας από τη Νομική Υπηρεσία.

Εθνική στρατηγική
Νομοσχέδιο που αφορά την εφαρμογή της Εθνικής Στρατηγικής για την Καταπολέμηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών ενέκρινε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, με το νομοσχέδιο συστήνεται Συμβούλιο και Επιτροπή με στόχο την υλοποίηση της Στρατηγικής.

Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η Κυβέρνηση θεωρεί το θέμα αυτό ως πολύ σημαντικό, τόσο όσον αφορά τα μέτρα πρόληψης όσο και τα μέτρα καταστολής. Υπενθυμίζεται ότι η Εθνική Στρατηγική και το Σχέδιο ?ράσης για την Καταπολέµηση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Παιδιών και της Παιδικής Πορνογραφίας (2016-2019) επιδιώκει να αναγνωρίσει την έκταση και το εύρος αυτού του κοινωνικού προβλήματος, να προσδιορίσει τις προτεραιότητες για την ορθή αντιμετώπισή του και να καθορίσει τις αναγκαίες δράσεις και πολιτικές.

Αρχίζει η ανακαίνιση
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι εργασίες για ανακαίνιση των υποδομών του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αθαλάσσας, ενώ θα δρομολογηθούν και οι διαδικασίες για την κατασκευή νέου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου. Αυτό δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Γιώργος Παμπορίδης, ύστερα από χθεσινή σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο, υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη.

Ο κ. Παμπορίδης ανέφερε πως σε συνέχεια της σύσκεψη της προηγούμενης εβδομάδας που συγκάλεσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σχετικά με τα θέματα που απασχολούν το Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αθαλάσσας, χθες σε μια διϋπουργική σύσκεψη, πάλι υπό την προεδρία του Προέδρου, ενημερώθηκε ο Πρόεδρος για τα αποτελέσματα της ταχείας μελέτης η οποία ολοκληρώθηκε και η οποία αφορά το πρόγραμμα της άμεσης ανακαίνισης των υποδομών του Νοσοκομείου Αθαλάσσας, μέχρις ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία της κατασκευής του νέου νοσοκομείου.

Πρόσθεσε πως το Υπουργείο Μεταφορών, τα Δημόσια Έργα και η Ηλεκτρομηχανολογική Υπηρεσία έχουν ήδη μελετήσει όλες τις σχετικές υποδομές, και έχει τεθεί συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός για την άμεση έναρξη των εργασιών.

«Μέχρι το τέλος της ερχόμενης εβδομάδας θα αρχίσουν οι εργασίες στους δυο πρώτους θαλάμους και αμέσως μετά το καλοκαίρι θα αρχίσει η παράδοση αυτών των θαλάμων οι οποίοι θα ανακαινίζονται εκ περιτροπής και σταδιακά, ούτως ώστε να μπορέσει να ολοκληρωθεί τάχιστα η όλη προσπάθεια», είπε ο κ. Παμπορίδης. Ανέφερε πως το έργο θα γίνει από τα Δημόσια Έργα και άρα δεν υπάρχουν διαδικασίες προσφοροδότησης, σύνταξης όρων, κάτι που, όπως επεσήμανε, θα εξοικονομήσει πόρους.

Θάλαμος για ουσιοεξαρτωμένους
Ερωτηθείς για τον θάλαμο 14 που ήταν κλειστός, ο κ. Παμπορίδης είπε πως στο δεύτερο στάδιο θα ανακαινιστεί πλήρως ο θάλαμος 14, που προορίζεται για ειδικές υπηρεσίες των Ψυχιατρικών Υπηρεσιών του κράτους, που προσανατολίζονται προς άτομα ουσιοεξαρτώμενα.

Κληθείς να πει, αν τέθηκε χρονοδιάγραμμα γι' αυτόν τον θάλαμο, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ωστόσο πως θα αρχίσουν άμεσα οι εργασίες. Ανέφερε πως αυτός ο θάλαμος δεν μπορεί να γίνει από το Δημόσια Έργα αλλά με προσφορές.

Για την κατασκευή του νέου Ψυχιατρικού Νοσοκομείου, είπε πως εφόσον έχει ληφθεί η απόφαση, αρχίζουν όλες οι διαδικασίες με την καταγραφή των προδιαγραφών όπως τις θέλει το Υπουργείο Υγείας και οι Υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας, για να μπορέσουν να δοθούν στο αρμόδιο τμήμα των Δημοσίων Έργων για επεξεργασία και τη δημιουργία των αρχιτεκτονικών σχεδίων. «Αρχίζουν οι διαδικασίες και έχουν ήδη μπει και μέσα στις προϋπολογιζόμενες δαπάνες του Υπουργείου Υγείας, για να μπορέσει να προωθηθεί το έργο όπως πρέπει», ανέφερε.

Εξάλλου, σε δηλώσεις μετά τη σύσκεψη, ο Διευθυντής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας Γιάννης Καλακούτας εξέφρασε την ικανοποίησή του, σημειώνοντας πως έγινε ό,τι υποσχέθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αρχίζουν σύντομα ανακαινίσεις στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας.

Αρνητική η ΟΕΒ
Αρνητική στον καθορισμό του ύψους των συνεισφορών για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓεΣΥ) πριν από την ολοκλήρωση των μελετών που ετοιμάζονται για το κόστος του Σχεδίου και τις επιπτώσεις που θα έχει στην οικονομία η εφαρμογή του, παρουσιάστηκε χθες η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Ο Πρόεδρος της ΟΕΒ Χρίστος Μιχαηλίδης, σε διάσκεψη Τύπου στην οποία παρουσίασε τη Στρατηγική της ΟΕΒ για την περίοδο 2016-2020 και το όραμά της για το 2017, ζήτησε την εφαρμογή ενός ΓεΣΥ οικονομικά βιώσιμου, ορθή και πραγματική αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων στην πράξη και δυνατότητα ελεύθερης επιλογής γιατρού, νοσηλευτηρίου και ασφαλιστικού φορέα, δηλαδή πολυασφαλιστικό σύστημα.

«Ο καθορισμός του τελικού ύψους του ποσοστού εισφορών θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα μελέτης οικονομικών επιπτώσεων, ενώ σε κάθε περίπτωση, οι εισφορές θα πρέπει να είναι ισομερείς μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων, διασφαλίζοντας την επάρκεια του συστήματος, χωρίς να χρειαστεί αύξηση των εισφορών μελλοντικά», σημείωσε ο κ. Μιχαηλίδης.

Πρέπει, τόνισε, να εφαρμοστεί ΓεΣΥ με τον σωστό τρόπο, που να βοηθήσει την κοινωνία και παράλληλα να είναι βιώσιμο, ενώ παρέπεμψε σε παραδείγματα χωρών όπου το ΓεΣΥ ήταν καταστροφικό για την οικονομία. «Πρέπει να προηγηθεί η μελέτη που γίνεται αυτή τη στιγμή από το Υπουργείο Οικονομικών, για να δούμε την επίδραση του ΓεΣΥ στην οικονομία», είπε.

Ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ Μιχάλης Αντωνίου δήλωσε ότι σήμερα στη Βουλή, η επίσημη θέση της ΟΕΒ σε σχέση με το ύψος των εισφορών για το ΓεΣΥ «θα είναι ότι δεν μπορεί να καθοριστεί το ύψος των συνεισφορών πριν ολοκληρωθούν οι μελέτες και για το κόστος του ΓεΣΥ, αλλά και για τις επιπτώσεις επί της οικονομίας, από την εφαρμογή του συστήματος».

Keywords
υγεια, νίκος αναστασιάδης, μνημονιο, κυπρος, συγκεκριμένο, προυπολογισμος, καλοκαιρι, προσφορες, οεβ, βουλη, ρια αντωνιου, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, τονια αντωνιου, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, Καλή Χρονιά, μνημονιο 2, η ημέρα της γης, μνημονιο 3, κοινωνια, αποτελεσματα, το θεμα, εθνικη, εξουσιοδοτηση, θεμα, κυπρου, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, υπουργειο οικονομικων, υψος, αυξηση, γινει, γινεται, δευτερο, δυνατοτητα, δημοσιο, δηλωσεις, εγινε, ειπε, υπαρχει, ενθαρρυνση, εργα, εξελιξη, ετος, υπηρεσια, υπηρεσιες, κυβερνηση, κειμενο, λειτουργια, μιχαηλιδης, μειωση, νομικη, οεβ, οραμα, συγκεκριμένο, συνεχεια, συντομα, σειρα, σχεδιο, τμημα, υπουργειο υγειας, υλοποιηση, υπουργειο μεταφορων, χριστος, ωρες, εφαρμογη, υπουργειο, μελετη, νοσοκομειο, σωστο, θεματα, υγειας
Τυχαία Θέματα