Βγαίνει από την εσωστρέφεια το ΔΗΚΟ - Με χαμόγελα η επόμενη

ΜΕ ΧΑΜΟΓΕΛΑ υποδέχθηκαν το εκλογικό αποτέλεσμα στο ΔΗΚΟ, παρά το γεγονός πως το μεγάλο κόμμα του Κέντρου είδε τα ποσοστά του να μειώνονται κατά 1,3%. Όπως επισημαίνουν πηγές από το κόμμα, υπό τις περιστάσεις, η συγκράτηση της κοινοβουλευτικής ισχύος του ΔΗΚΟ εκλαμβάνεται ως νίκη. Από τις περασμένες εκλογές, σημειώνουν, μεσολάβησε η φθορά από τη διακυβέρνηση Χριστόφια, η έκρηξη

στο Μαρί, όλα όσα έγιναν με τις Προεδρικές του 2013, η χρεοκοπία και το κούρεμα και οι εσωκομματικές διαμάχες, που κορυφώθηκαν στο εκλογικό συνέδριο.

Επίσης ιδρύθηκαν στον ενδιάμεσο χώρο η Συμμαχία Πολιτών και το Κίνημα Αλληλεγγύη, την ίδια στιγμή που καταγραφόταν γενικότερη αντίδραση απέναντι στα παραδοσιακά κόμματα στην κοινωνία. Εάν ληφθούν υπόψη όλα αυτά τα δεδομένα αλλά και η απώλεια που κατέγραψαν τα άλλα παραδοσιακά κόμματα, τότε το ΔΗΚΟ τα έχει πάει πολύ καλά στις εκλογές, υποδεικνύουν.

Ο Νικόλας ως ηγέτης
Στο κόμμα αποδίδουν την καλή εκλογική απόδοση σε δύο στοιχεία. Το ένα είναι η εξαιρετική, όπως την αποκαλούν, προεκλογική καμπάνια, η οποία θεωρούν ότι απέδωσε καρπούς. Το δεύτερο στοιχείο, επισημαίνουν, είναι η ηγετική φυσιογνωμία του Νικόλα Παπαδόπουλου, που φαίνεται ότι έπεισε τους ψηφοφόρους να τον εμπιστευτούν, περνώντας το μήνυμα ότι πολιτεύεται για το μέλλον του τόπου και για να κάνει τη διαφορά. Ίσως η πιο μετρήσιμη νίκη για τον ίδιο τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ ήταν πως το βράδυ της Κυριακής «σφράγισε» την εσωκομματική του κυριαρχία, αφού πλέον δεν φαίνεται να υφίσταται πόλος εσωκομματικής αντιπολίτευσης στο κόμμα, το οποίο θα βγει από την παρατεταμένη εσωστρέφεια.

Ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πλέον πλήρως ευθυγραμμισμένη, τονίζουν πηγές από την ηγεσία, και αναμένεται πως δεν θα προκύψουν άλλα προβλήματα στο άμεσο μέλλον, καθώς αυτοί που επέλεξαν να μείνουν κοντά στο κόμμα, δεν βρίσκονται σε διάσταση με άλλα στελέχη και άπαντες είναι πρόθυμοι να εργαστούν για την καλύτερη δυνατή κοινοβουλευτική παρουσία αλλά και την εύρυθμη λειτουργία του κόμματος.

Δεν θέλουν Προεδρία
Την ίδια στιγμή, στο ΔΗΚΟ επιμένουν πως δεν τους ενδιαφέρει η διεκδίκηση της Προεδρίας της Βουλής αλλά ούτε και να μπουν στη λογική συναλλαγών με άλλες δυνάμεις. Παρά τις ευαίσθητες ισορροπίες στη νέα Βουλή, πρόθεση του ΔΗΚΟ είναι να μη διεκδικήσει την Προεδρία με κανένα βουλευτή του. Όπως επισημαίνουν πηγές στο κόμμα, στόχος είναι ολόκληρη η Κοινοβουλευτική Ομάδα να αφοσιωθεί στο κοινοβουλευτικό της έργο και να μην αποσπαστεί οποιοσδήποτε σε πολιτειακό αξίωμα, καθότι οι υποχρεώσεις της είναι αυξημένες, δεδομένων των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει το ΔΗΚΟ έναντι του λαού προεκλογικά. Ως εκ τούτου, αναμένεται πως θα πρέπει να προετοιμαστούν πολλές προτάσεις νόμου σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Keywords
Τυχαία Θέματα