Σάρωσαν οι γυναίκες

Μπήκαν έντεκα στη νέα Βουλή, εκ των οποίων οι πέντε για πρώτη φορά
Αυξήθηκε κατά 7% το ποσοστό των γυναικών εντός του Κοινοβουλίου - Πρωτιά στα ψηφοδέλτια των κομμάτων τους πήραν αρκετές υποψήφιες

Ενισχυμένη είναι η εκπροσώπηση των γυναικών στη νέα Βουλή

σε σχέση με την προηγούμενη, καθώς οι γυναίκες βουλευτές που εξελέγησαν, έφτασαν τις έντεκα σε σχέση με επτά το 2011 και εννέα το 2006.

Το ποσοστό των εκλεγμένων γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων ανήλθε στο 19,6% των βουλευτών από 12,6% που ήταν στην προηγούμενη Βουλή και αποτελεί το υψηλότερο ποσοστό που έχει σημειωθεί στην Κύπρο, επικυρώνοντας τη συνεχή αύξηση της συμμετοχής των γυναικών στην πολιτική.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι πολλές γυναίκες ήρθαν πρώτες σε σταυρούς προτίμησης στα κόμματά τους στις διάφορες επαρχίες.
Πρώτη των πρώτων

Πρώτη των πρώτων εξελέγη η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου με καταμετρημένους τους σταυρούς προτίμησης και μάλιστα με μεγάλη διαφορά. Η βουλευτής του ΑΚΕΛ στην Επαρχία Λευκωσίας συγκέντρωσε 16.847 σταυρούς προτίμησης.

Στη δεύτερη θέση παγκύπρια, μια ακόμα γυναίκα, η Στέλλα Κυριακίδου του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Λευκωσίας, που συγκέντρωσε 13.694 σταυρούς.
Πρώτη σε σταυρούς προτίμησης επίσης ήταν και η Ελένη Θεοχάρους της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό, η Αννίτα Δημητρίου του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, η Σκεύη Κούτρα Κουκουμά του ΑΚΕΛ στην επαρχία Αμμοχώστου, η Άννα Θεολόγου της Αλληλεγγύης στην Αμμόχωστο και η Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ στην επαρχία Κερύνειας.

Νέες κυρίες της Βουλής
Πέντε από τις εκλεγείσες είναι νέες στη Βουλή. Συγκεκριμένα, εξελέγησαν για πρώτη φορά η Ελένη Σταύρου, η Αννίτα Δημητρίου, η Μαριέλλα Αριστείδου του ΔΗΣΥ, η Χριστιάνα Ερωτοκρίτου του ΔΗΚΟ και η Άννα Θεολόγου της Συμμαχία Πολιτών. Η Ελένη Μαύρου του ΑΚΕΛ είχε εκλεγεί στο παρελθόν βουλευτής, δεν διεκδίκησε όμως από τότε ξανά έδρα στη Βουλή λόγω της εκλογής της στο αξίωμα του Δημάρχου και, μετά, του διορισμού της στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Σημειώνεται ότι από τις 108 γυναίκες υποψήφιες ή ποσοστό 21,91% του συνόλου των υποψηφίων, που ξεπερνούσαν τους 490, ψηφίστηκαν οι 11, δηλαδή το 10,19% των γυναικών υποψηφίων.

Ένα σημαντικό στοιχείο, άξιο αναφοράς επίσης, είναι ότι, από τους άνδρες υποψηφίους, που αποτελούσαν ποσοστό 78,09% του συνόλου των υποψηφίων, εξελέγησαν οι 45, δηλαδή το 11,69% των αντρών υποψηφίων.

Όσον αφορά τις έδρες στη Βουλή που εξασφάλισαν γυναίκες ανά κόμμα, από τις 18 έδρες που κατέλαβε ο ΔΗΣΥ, οι τέσσερεις ή ποσοστό 22% καταλήφθηκαν από γυναίκες. Από τις 16 έδρες που κατέλαβε το ΑΚΕΛ, οι τέσσερεις ή ποσοστό 25% καταλήφθηκαν από γυναίκες.

Από τις εννέα έδρες που κατέλαβε το ΔΗΚΟ η μία, ή ποσοστό 11%, κατελήφθη από γυναίκα. Από τις 3 έδρες που κατέλαβαν η Συμμαχία Πολιτών και η Αλληλεγγύη, η μία έδρα ή ποσοστό 33% στο κάθε κόμμα πήγε σε γυναίκες. Επισημαίνεται, όμως, ότι ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και ΕΛΑΜ δεν εξέλεξαν γυναίκες.

Λόμπυ Γυναικών
«Οι έντεκα γυναίκες μπαίνουν δυναμικά στην πολιτική ζωή του τόπου, καθαρά με την επιλογή και στήριξη του κόσμου», αναφέρει σε ανακοίνωση το Κυπριακό Λόμπυ Γυναικών (ΚΛΓ), το οποίο με ανακοίνωσή του συγχαίρει όλες τις γυναίκες που εξελέγησαν αλλά και όλες τις υποψήφιες για τον αγώνα που έδωσαν.

Στην ανακοίνωση προστίθεται «δυστυχώς, όμως, το κυπριακό Κοινοβούλιο παραμένει ανδροκρατούμενο, με το 50% του πληθυσμού να μην αντιπροσωπεύεται».
Επιπρόσθετα σημειώνεται ότι οι μύθοι πως οι ψηφοφόροι δεν εμπιστεύονται γυναίκες έχουν καταρριφθεί αφού είδαμε ότι από τις 11 γυναίκες, οι οκτώ πήραν τους περισσοτέρους σταυρούς προτίμησης από τον κόσμο σε σύγκριση με τους άνδρες συνυποψηφίους τους.
Επίτροπος Ισότητας Φύλων

Ικανοποίηση για την αύξηση του ποσοστού εκλογής γυναικών στη νέα Βουλή των Αντιπροσώπων εκφράζει και η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, Ιωσηφίνα Αντωνίου, σημειώνοντας ότι «θα συνεχίσουμε με σθένος τον αγώνα και τις προσπάθειες με απώτερο στόχο την εδραίωση κουλτούρας ισότητας και ίσων ευκαιριών για άνδρες και γυναίκες».

Η κ. Αντωνίου αναφέρει ότι «η αύξηση του ποσοστού των γυναικών στην κυπριακή Βουλή δεν αποτελεί θέμα αριθμητικό, αλλά πρωτίστως θέμα ουσίας, αφού εξυπηρετεί και προάγει τους ευρύτερους στόχους της ουσιαστικής και συμμετοχικής δημοκρατίας, της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής και της προόδου».

Keywords
Τυχαία Θέματα