Τραβά το χαρτί της ενέργειας η Τουρκία

Διπλωματικό παρασκήνιο με φόντο τον πόλεμο στη Συρία
Στέλνει μήνυμα στη Μόσχα ότι η κλιμάκωση της όξυνσης των σχέσεών τους θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους αγωγούς και στο εμπόριο

Η Τουρκία τραβά από το μανίκι το χαρτί της ενέργειας, προκειμένου να βάλει φρένο στην πολιτική τής Μόσχας στη Συρία. Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι με τη δήλωσή του ο Τούρκος Πρόεδρος ότι «η Ρωσία θα χάσει πολλά, εάν χάσει έναν φίλο όπως η Τουρκία", εννοεί, κυρίως, τα κοινά συμφέροντα στον χώρο της ενέργειας

και τις όποιες αρνητικές επιπτώσεις είναι ενδεχόμενο να προκύψουν.

Η Άγκυρα έχει ήδη διαμηνύσει στη Μόσχα διά της διπλωματικής οδού ότι θα επηρεαστούν οι μεταξύ τους συμφωνίες για ενεργειακά ζητήματα και ειδικότερα ο «Turkish Stream». Το θέμα προσλαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις, υπό την έννοια ότι, μετά το πάγωμα του «South Stream», η Μόσχα δεν θα έχει άλλες εναλλακτικές επιλογές. Ταυτοχρόνως, είναι και οι εμπορικές συναλλαγές που μπορούν να επηρεαστούν από την όξυνση των σχέσεων μεταξύ των δύο χώρων, ως αποτέλεσμα των παραβιάσεων του τουρκικού εναερίου χώρου από ρωσικά μαχητικά που επιχειρούν στη Συρία. Τον Νοέμβριο του 2014, όταν συναντήθηκαν οι Πρόεδροι των δυο χωρών, Β. Πούτιν και Τ. Ερντογάν, στόχος της Μόσχας ήταν ο τριπλασιασμός των εμπορικών συναλλαγών, ώστε να φτάσουν τα 100 δις ευρώ.

Μόσχα: Στόχος δεν είναι η Τουρκία
Η Μόσχα, από την πλευρά της, διαμηνύει διά της διπλωματικής οδού και προς την Άγκυρα και προς το ΝΑΤΟ και την Ε.Ε. ότι «στόχος της Ρωσίας δεν είναι η Τουρκία, αλλά ο κοινός σκοπός για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η οποία απειλεί και την Τουρκία». Από την πλευρά της, η Άγκυρα δεν είναι ενοχλημένη μόνο γιατί οι ρωσικές επιδρομές τής παγώνουν τους σχεδιασμούς που έχει για την πτώση του καθεστώτος Άσαντ, αλλά είναι ενοχλημένη και από την Ε.Ε., η οποία δεν στήριξε επίσημα την τουρκική θέση για τη δημιουργία «safe zone», ώστε ο τουρκικός στρατός να δύναται να επιχειρεί χερσαία και ν' ανατρέπει κουρδικούς σχεδιασμούς. Ρώσοι διπλωμάτες, σχολιάζοντας τ' ανωτέρω, τονίζουν: «Η Ρωσία δεν έχει πρόθεση δημιουργίας κουρδικού κράτους ή αυτόνομης περιοχής, αλλά την καταπολέμηση της τρομοκρατίας». Τονίζουν, δε, ότι η τελευταία έκτακτη σύνοδος του ΝΑΤΟ για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναερίου χώρου έλαβεν χώραν για λόγους αυτονόητα επικοινωνιακούς, παρά για ουσιαστικούς, αφού, κατά την εκτίμησή τους, δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Κλειδί και υποκρισία
Από το ΝΑΤΟ, πάντως, επισημαίνεται ότι ένα απλό «ατύχημα» μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα και δη ανεπιθύμητα. Στις Βρυξέλλες εκτιμάται ότι η Μόσχα δεν έχει κανένα λόγο να φτάσει στα άκρα με την Τουρκία, την οποία, όπως δήλωσε η Γερμανίδα Καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, χθες, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, η Ε.Ε. θεωρεί ως «χώρα-κλειδί» στην κρίση, ειδικά στον ανθρωπιστικό τομέα, καθώς και στην ασφάλεια των συνόρων. Σε προηγηθείσα συζήτηση ενώπιον του Σώματος για την κατάσταση στη Συρία και στη Τουρκία είχαν διατυπωθεί, μεταξύ άλλων, απόψεις που υποστήριζαν ότι η ανθρωπιστική κρίση ήταν αποτέλεσμα και της λανθασμένης πολιτικής των ΗΠΑ και της Ε.Ε. Όσο, δε, για την Τουρκία και τις παραβιάσεις από ρωσικά μαχητικά, κυρίως από Κύπριους και Ελλαδίτες ευρωβουλευτές τονίστηκε ότι η στάση του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. είναι υποκριτική, αφού από τη μια καταδικάζεται η Μόσχα για τις παραβιάσεις του τουρκικού εναέριου χώρου, ενώ, από την άλλη, δεν επιδεικνύεται ανάλογη ευαισθησία για τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κυπριακής Δημοκρατίας και για τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Καταστροφικό για όλους
Η Ε.Ε., ως τέτοια, δεν έχει πρόθεση εμπλοκής σε στρατιωτικές επιχειρήσεις, αφού κύριος στόχος είναι η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Το στρατιωτικό σκέλος ανήκει στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ, υπό την κάλυψη της Διεθνούς Συμμαχίας, η οποία, παρά τις φραστικές διαφοροποιήσεις από τη Ρωσία, δεν έχει πρόθεση για στρατιωτική μεταξύ τους αντιπαράθεση. Διότι, όπως τονίζουν στις Βρυξέλλες, κάτι τέτοιο θα ήταν καταστροφικό για όλους και προς όφελος της ISIS.

Keywords
Τυχαία Θέματα