Επικαιροποιείται το νομοσχέδιο του ‘13

Με οδηγίες Γιώργου Παμπορίδη στον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας
Μέχρι το τέλος του μήνα ο Οργανισμός θα αποστείλει το νομοσχέδιο στον Υπουργό Υγείας για προώθησή και ψήφισή του από τη Βουλή το συντομότερο

Σε νέα βάση μπήκαν οι σχέσεις του Υπουργείου Υγείας με τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, μετά την έντονη διαμάχη και αντιπαράθεση που είχε προκληθεί επί Υπουργίας Φίλιππου Πατσαλή. Πλέον, ΟΑΥ και Γιώργος Παμπορίδης βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία, ενώ,

με οδηγίες του Υπουργού Υγείας, ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας έχει ξεκινήσει τη μελέτη του νομοσχεδίου που ετοιμάστηκε το 2013, με στόχο εκεί και όπου χρειάζεται να γίνει η απαραίτητη επικαιροποίηση. Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Γενικό Διευθυντή του Οργανισμού Άθω Τσινωντίδη, «μέχρι το τέλος του μήνα θα έχουμε ολοκληρώσει τη μελέτη του νομοσχεδίου και ακολούθως θα αποστείλουμε το νομοσχέδιο στον Υπουργό Υγείας για να δρομολογηθούν οι απαραίτητες διαδικασίες κατάθεσής του στη Βουλή και ψήφισής του από το Σώμα το συντομότερο».

Δεν θα αλλάξει η φιλοσοφία
Ερωτηθείς εάν θα προκύψουν σημαντικές αλλαγές επί του νομοσχεδίου, που ειρήσθω εν παρόδω είχε εξασφαλίσει την απαραίτητη συναίνεση των κοινωνικών εταίρων, κι αν θα χρειαστεί νέος κοινωνικός διάλογος για συζήτησή του, ο κ. Τσινωντίδης απάντησε αρνητικά. «Δεν θα υπάρξουν σημαντικές τροποποιήσεις, αφού δεν θα διαφοροποιεί τις βασικές αρχές του νομοσχεδίου. Ως εκ τούτου είμαστε πεπεισμένοι και σίγουροι ότι δεν θα χρειάζεται νέος κοινωνικός διάλογος πριν την προώθησή του. Όταν όμως το νομοσχέδιο πάει στη Βουλή, σίγουρα, στο πλαίσιο της συζήτησης, θα κληθούν οι κοινωνικοί εταίροι να εκφέρουν τις απόψεις τους, που δεν αναμένεται να είναι διαφορετικές από εκείνες που εξέφρασαν το 2013, όπου και καταλήξαμε στο σχετικό νομοσχέδιο», εξήγησε περαιτέρω ο Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του ΟΑΥ.

Δεν συζητείται το νομοσχέδιο Πατσαλή
Κληθείς να πει, εξάλλου, εάν έχει διαπιστώσει ότι από πλευράς Υπουργού Υγείας δεν συζητείται, πλέον, το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε επί Υπουργίας Φίλιππου Πατσαλή, ο κ. Τσινωντίδης είπε: «Οι οδηγίες που λάβαμε είναι να δούμε το νομοσχέδιο που ετοιμάστηκε το 2013 και αν χρειάζεται οποιαδήποτε επικαιροποίηση να γίνει. Αυτό εμάς μας δίνει το μήνυμα ότι δεν συζητείται πλέον το νομοσχέδιο που ετοίμασε ο κ. Πατσαλής. Για τον λόγο αυτόν εμείς, μόλις ολοκληρώσουμε τη μελέτη του νομοσχεδίου, θα το εγκρίνουμε από το Διοικητικό μας Συμβούλιο και στη συνέχεια θα το αποστείλουμε στον Υπουργό Υγείας για να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες προώθησής του στη Βουλή.

Στόχος όλων των πλευρών, πιστεύω, είναι το νομοσχέδιο να εγκριθεί το συντομότερο, ούτως ώστε μέχρι το 2017 να έχουμε ΓεΣΥ», συμπλήρωσε, τονίζοντας πως ο στόχος υλοποίησης του ΓεΣΥ αρχές ή μέσα του 2017 είναι εφικτός. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσινωντίδης τόνισε πως το θέμα του ΓεΣΥ δεν πρέπει να μπει στον προεκλογικό αγώνα των Βουλευτικών Εκλογών, κι ό,τι πρέπει να γίνει για ψήφισή του, να γίνει πριν την κορύφωση του προεκλογικού αγώνα. Ερωτηθείς δε εάν οι σχέσεις ΟΑΥ-Υπουργείου Υγείας έχουν μπει σε νέα πορεία μετά την αποχώρηση του Φίλιππου Πατσαλή, απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «πλέον βλέπουμε μπροστά και αφήνουμε ό,τι έγινε πίσω μας».

Προχωρεί η εγκατάσταση λογισμικού
Σημειώνεται πως η ανασκόπηση του νομοσχεδίου για το ΓεΣΥ, που ετοιμάστηκε το 2013, είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολούν το διάστημα αυτό τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας, ενώ σε παράλληλη πορεία προχωρεί η διαδικασία για εγκατάσταση λογισμικού συστήματος. Αρχές Σεπτεμβρίου το Δ.Σ. του ΟΑΥ αποφάσισε να προχωρήσει στο τρίτο και τελευταίο στάδιο της διαδικασίας του διαγωνισμού για την Ανάπτυξη, Υλοποίηση, Λειτουργία και Υποστήριξη του συστήματος Πληροφορικής και άλλων επιχειρησιακών διαδικασιών του ΓεΣΥ. Το τρίτο στάδιο αφορά στην πρόσκληση υποβολής προσφορών.

Το έργο είναι συγχρηματοδοτούμενο κι ένα σημαντικό ποσοστό της δαπάνης θα προέλθει από ευρωπαϊκά κονδύλια. Ο Οργανισμός ετοιμάζεται επίσης να ξεκινήσει νέο κύκλο επαφών με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, αναφορικά με το θέμα της αποζημίωσης των γιατρών στο πλαίσιο του ΓεΣΥ. Σύμφωνα με τον κ. Τσινωντίδη, μαζί με τον ΠΙΣ θα προσκληθούν και άλλοι παροχείς υγείας, ώστε να κλείσει κι αυτή η εκκρεμότητα που θεωρείται πολύ σημαντική.

Keywords
Τυχαία Θέματα