Ήρθη ο πέπλος της ασυλίας

Εξηγήσεις από τον Μ. Ακιντζί θα ζητήσει ο ΠτΔ στη συνάντησή τους τη Δευτέρα
Δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού χωρίς διασφάλιση του ευρωπαϊκού κεκτημένου για το σύνολο του κυπριακού λαού, διαμηνύει ο Νίκος Αναστασιάδης

Ανατροπή κλίματος στις διαπραγματεύσεις προκάλεσαν οι προχθεσινές δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, για το Κυπριακό, οι οποίες επέφεραν τόσο την αντίδραση της Κυβέρνησης, όσο και των πολιτικών κομμάτων.

Μάλιστα, ήταν η πρώτη, ίσως, φορά, που η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έσπευσε να

«αποδομήσει» τις τοποθετήσεις του Μ. Ακιντζί, αίροντας τον πέπλο… ασυλίας με τον οποίο τον περιενδύει, από την αρχή της διαπραγμάτευσης, προκειμένου να μη διασαλευθεί το καλό κλίμα και οι ψυχολογικές προϋποθέσεις επίτευξης της λύσης.

Σχολιάζοντας ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, τις τοποθετήσεις του Τ/κ ηγέτη, ιδία όσα αφορούν στις μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις οποίες, μάλιστα, ο Μ. Ακιντζί χαρακτήρισε ως «φυσικό δικαίωμα των Τ/κ» (sic), ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στη συνάντησή του με τον κ. Ακιντζί, που είναι προγραμματισμένη για τις 12 Οκτωβρίου το απόγευμα, θα θέσει, κατά την κατ’ ιδίαν συνάντησή τους, το θέμα των δηλώσεων» του Τουρκοκύπριου ηγέτη.

Επισήμανε, επιπρόσθετα, ότι, αν επιτευχθεί ένα τελικό αποτέλεσμα σε ό,τι αφορά τις διαπραγματεύσεις για λύση του Κυπριακού, ο κυπριακός λαός είναι εκείνος που θα κληθεί να κρίνει το τελικό αποτέλεσμα, ενώ σημείωσε ότι μέχρι στιγμής έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικά θέματα, ωστόσο, υπάρχει απόσταση και διαφωνία σε άλλα.

Πρόοδος, αλλά και διαφωνίες
Ο Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι οι δηλώσεις του κ. Ακιντζί επιβεβαιώνουν αυτό που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατ’ επανάληψιν έχει αναφέρει, ότι βρισκόμαστε σε ένα κομβικό σημείο των διαπραγματεύσεων.
«Έχει επιτευχθεί πρόοδος σε σημαντικά θέματα. Υπάρχει, όμως, απόσταση και διαφωνία σε άλλα σημαντικότατα θέματα. Και μέσα από τη διαπραγμάτευση, ειδικότερα τον Νοέμβριο, όπου αναμένεται να εντατικοποιηθούν οι συναντήσεις των ηγετών, το αποτέλεσμα αυτής της εντατικοποίησης των συνομιλιών θα μας επιτρέψει να εξαγάγουμε πιο ασφαλή συμπεράσματα σε σχέση με το πώς προχωρεί η όλη διαδικασία», τόνισε.

Σ' ερώτηση, εξάλλου, αν ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας έχει πληροφορήσει την κυπριακή Κυβέρνηση για πρόθεση του Τούρκου Πρωθυπουργού να έρθει στην Κύπρο μέσω του αερολιμένα Λάρνακας, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξή του ο κ. Ακιντζί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «δεν έχουμε ενημερωθεί ότι έχει διαβιβαστεί ένα τέτοιο μήνυμα».

Δεν υπάρχει λύση χωρίς Κεκτημένο
Εν τω μεταξύ, σε χαιρετισμό του στην τελετή αποκαλυπτηρίων «Μνημείου Πεσόντων και Αγνοουμένων Κερυνειωτών», στη γωνιά της Λεωφόρου Ηρώων και της οδού Ελευθερίας, παρά τον Τύμβο Μακεδονίτισσας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, διαμήνυσε ότι δεν θα αποδεχθεί ποτέ να θέσει ενώπιον του λαού ένα σχέδιο το οποίο θα οδηγούσε σε μια νέα άρνηση του λαού, ξεκαθαρίζοντας, ταυτόχρονα, ότι δεν μπορεί να υπάρξει έντιμος συμβιβασμός στο Κυπριακό χωρίς την αποδοχή και το σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου.

Ο Πρόεδρος αναφέρθηκε στις προσπάθειες για λύση του Κυπριακού, για να σημειώσει ότι «είναι προφανές πως υπάρχουν συγκλίσεις, αλλά και διαφορές προσέγγισης μεταξύ μας σε διάφορα θέματα» και πως αυτό δεν το κρύβει κανείς, ιδιαίτερα ο ίδιος.

Επικρίσεις κομμάτων
Τις δηλώσεις Ακιντζί επέκριναν σύσσωμα τα πολιτικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ, που φρόντιζαν όλο αυτό το διάστημα να προσφέρουν «ασπίδα προστασίας» στον Τ/κ ηγέτη.
Σε δήλωσή του ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, απέρριψε τις θέσεις που διατύπωσε ο Τ/κ ηγέτης, επισημαίνοντας πως αυτές δεν είναι οι θέσεις της ε/κ πλευράς, αλλά ούτε και θα είναι στοιχεία της λύσης που θα προκύψει.

Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, κάλεσε τις δύο πλευρές να είναι «διπλά προσεκτικές αυτήν την περίοδο», που βρίσκεται σε εξέλιξη μια σημαντική προσπάθεια στις συνομιλίες, ενώ πρόσθεσε πως «οι τοποθετήσεις του Μουσταφά Ακιντζί για παρεκκλίσεις από το κεκτημένο και για περιουσιακές και πληθυσμιακές πλειοψηφίες θα έπρεπε να αποφευχθούν, γιατί δεν είναι υποβοηθητικές ούτε για τη διαδικασία ούτε για την ουσία». «Η θέση του ΑΚΕΛ σε αυτά τα ζητήματα είναι ξεκάθαρη: Δεν αποδεχόμαστε μόνιμες παρεκκλίσεις ούτε και εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και γης», τόνισε.

Τι έχουν να πουν οι συνήγοροί του;
Οι αξιώσεις του κ. Ακιντζί, για παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, επιβεβαιώνουν ότι ο Τ/κ ηγέτης εκφράζει και προβάλλει καθημερινώς τις πάγιες, αδιάλλακτες και απαράδεκτες θέσεις της Τουρκίας, ανέφερε από την πλευρά της η εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, προσθέτοντας ότι «το ανησυχητικό είναι ότι ο κ. Ακιντζί έχει την ανοχή -και μερικές φορές ακόμα και την ενθάρρυνση- του Προέδρου Αναστασιάδη, του Δημοκρατικού Συναγερμού και του ΑΚΕΛ που επιμένουν να μιλούν ως συνήγοροι και υποστηρικτές του».

Σε δήλωσή του ο Αν. Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, επισήμανε ότι την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ουσιαστικά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για τη συνεχιζόμενη κατοχή-απότοκο της εισβολής, ο κ. Ακιντζί αξιοποίησε την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ για να προβάλλει τις πάγιες, απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας.

«Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ξεκαθαρίσει στον λαό κατά πόσον στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον κ. Ακιντζί περιλαμβάνονται και όσα ανέφερε στις πρόσφατες αλλά και σε άλλες δηλώσεις του», ανέφερε ο κ. Ευσταθίου.

Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε ότι «με τις τελευταίες του δηλώσεις από τη Νέα Υόρκη ο κ. Ακιντζί και με τη δογματική εμμονή του σε τουρκικές εγγυήσεις, σε παρεκκλίσεις από κεκτημένο, σε εγγυημένε πλειοψηφίες και εκ περιτροπής προεδρία, σπέρνει αγκάθια στον δρόμο για τη λύση».

Επιβεβαίωση των πάγιων τουρκικών θέσεων
«Ο κ. Ακιντζί με τις χθεσινές δηλώσεις του ξεκαθάρισε τις προθέσεις του για το Κυπριακό και την πορεία των διαπραγματεύσεων. Εμείς δεν βλέπουμε καμία διαφοροποίηση από τους προκατόχους του, αφού ακόμα και ο "προοδευτικός" Ακιντζί προβάλλει καθημερινά και σταθερά την πολιτική της Τουρκίας στο Κυπριακό», επισήμανε ο Πρόεδρος των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, προσθέτοντας ότι «σιγά-σιγά άρχισε να καταρρέει το κλίμα ευφορίας και κάποιοι -ελπίζουμε- να έχουν προσγειωθεί στην πραγματικότητα».

Οι τελευταίες δηλώσεις του Τ/κ ηγέτη «είναι άκρως απογοητευτικές και αποδεικνύουν πως επί της ουσίας του Κυπριακού αυτός, δυστυχώς, κινείται στο πλαίσιο της πάγιας τουρκικής πολιτικής με τις πλέον ακραίες θέσεις», δήλωσε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών, Γιώργος Λιλλήκας, σημειώνοντας πως «η λύση όπως την οραματίζεται ο κ. Ακιντζί δεν οδηγεί σε επανένωση της Κύπρου αλλά σε μονιμοποίηση και νομιμοποίηση της διχοτόμησης».

Keywords
Τυχαία Θέματα