«Το κράτος δεν μπορεί να αποζημιώσει για τα αξιόγραφα»

ΟΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ ΠΟΥ ΖΗΤΗΣΕ Ο Γ. ΠΕΡΔΙΚΗΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΠΟΙΚ ΑΝΟΙΞΑΝ ΝΕΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
«Οι θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών στο θέμα της ενεργοποίησης της παραγράφου της απόφασης του Eurogroup στις 25 Μαρτίου 2013 η οποία αναφέρει επί λέξει τα εξής:

'Το Eurogroup σημειώνει την πρόθεση των κυπριακών Αρχών να αποζημιώσουν πιθανά θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες εκτός του προγράμματος, η οποία είναι γνωστή στους κατόχους αξιογράφων, που ενημερώθηκαν με επιστολή του Υπουργού Οικονομικών στις 22 Νοεμβρίου 2016'».

Αυτά

αναφέρονται σε απάντηση που ο Υπουργός Οικονομικών απέστειλε στον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Γιώργο Περδίκη, ο οποίος είχε ρωτήσει τον Χάρη Γεωργιάδη αν προτίθεται να ενεργοποιήσει την εν λόγω παράγραφο της απόφασης του Eurogroup.

Η εφημερίδα μας επικοινώνησε με τον Σύνδεσμο Κατόχων Αξιογράφων κι εξασφάλισε την επιστολή Γεωργιάδη, της 22ας Νοεμβρίου 2016. Σ’ αυτήν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι είναι αντικειμενικά δύσκολο να αποζημιωθούν οι κάτοχοι αξιογράφων από το κράτος, αν και γίνεται αντιληπτή η οικονομική δυσχέρεια στην οποία έχουν περιέλθει.

Αναφέρεται επίσης ότι τυχόν αποζημίωσή τους, στην έκταση που ο Σύνδεσμός τους διεκδικεί, θα καθιστούσε μη βιώσιμα τα δημόσια οικονομικά, ενώ θα υπήρχε και το ενδεχόμενο υποβαθμίσεων της πιστοληπτικής ικανότητας της Κύπρου από τους οίκους αξιολόγησης και εκ νέου απώλειας της πρόσβασης της χώρας μας στις διεθνείς αγορές.

Στην επιστολή Γεωργιάδη απάντησε ο Σύνδεσμος Κατόχων Αξιογράφων, ο οποίος κατηγόρησε τον Υπουργό ότι προσπαθεί να φέρει τα μέλη του σε αντιπαράθεση με τους φορολογούμενους πολίτες.

Στην απαντητική του επιστολή, ο Σύνδεσμος τονίζει το γεγονός ότι όλοι οι αρμόδιοι φορείς έχουν αποφανθεί πως οι τράπεζες παρανόμησαν στο θέμα των αξιογράφων, ενώ σημειώνεται και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων αγωγών τις οποίες έχουν καταχωρίσει τα μέλη του και γενικά κάτοχοι αξιογράφων.

«Τα περί οίκων αξιολόγησης και κρατικού προϋπολογισμού, συνεχίζει η επιστολή του Συνδέσμου προς τον Υπουργό, είναι έπεα πτερόεντα. Είμαστε βέβαιοι ότι, αν ήμασταν κι εμείς πολύ περισσότεροι, θα βρίσκατε τρόπο να μας ικανοποιήσετε μέσω του προϋπολογισμού, αντιμαχόμενος ακόμα και με την Κομισιόν, όπως πράξατε πρόσφατα».

Τέλος, αναφέρεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2014 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έδωσε οδηγίες για εξωδικαστική λύση του προβλήματος, οδηγία την οποία επανέλαβε τον Μάιο του 2016.

Η διευκρίνιση που ζήτησε ο Γ. Περδίκης
Όπως αναφέρεται στην επιστολή που ο βουλευτής Γ. Περδίκης απέστειλε στον Υπουργό Οικονομικών, «στην απάντηση του κ. Χάρη Γεωργιάδη, στην ερώτησή μου αναφορικά με την εκδίκαση των υποθέσεων των κατόχων αξιογράφων, παρατήρησα ότι δεν απαντήθηκε το σημείο της ερώτησής μου που αφορούσε την αναφορά στη συμφωνία με το Eurogroup, ημερομηνίας 25 Μαρτίου 2013, και η οποία αναφέρει ότι «το Eurogroup σημειώνει την πρόθεση των κυπριακών Αρχών να αποζημιώσουν πιθανά θύματα δόλιων πρακτικών, σύμφωνα με τις καθιερωμένες νομικές και δικαστικές διαδικασίες εκτός του προγράμματος».

Ο κ. Περδίκης παρακαλεί τον αρμόδιο Υπουργό να απαντήσει στη Βουλή των Αντιπροσώπων συγκεκριμένα επί του πιο πάνω σημείου και αν πρόκειται να ενεργοποιήσει τη σχετική πρόνοια της συμφωνίας με το Eurogroup.

Η απάντηση του Υπουργού
Ο κ. Γεωργιάδης απάντησε στον βουλευτή, στις 12 Απριλίου, αναφέροντας τα εξής:
«Η στάση του κράτους σε σχέση με νομικές και δικαστικές διαδικασίες δεν προκαταλαμβάνεται αλλά καθορίζεται πάντοτε σε συνεργασία με τη Νομική Υπηρεσία. Συναφώς, επιθυμώ να σας πληροφορήσω ότι οι γενικότερες θέσεις του Υπουργείου Οικονομικών, σε σχέση με τα ερωτήματα που έχετε θέσει, έχουν σαφώς διατυπωθεί στην επιστολή του Υπουργού Οικονομικών προς τον Σύνδεσμο Κατόχων Τραπεζικών Αξιογράφων, ημερ. 22 Νοεμβρίου 2016».

Keywords
Τυχαία Θέματα