Νικόλας Παπαδόπουλος… ο εκλεκτός

Δεν μπόρεσαν οι «5» του ενδιάμεσου χώρου να προχωρήσουν μαζί στις προεδρικές εκλογές
Με τρεις δημοσκοπήσεις στα χέρια του ο Μαρίνος Σιζόπουλος παρουσίασε τη δυναμική τού Προέδρου του ΔΗΚΟ. Απέσυρε την υποψηφιότητά της η Ελένη Θεοχάρους. Συνεχίζει κανονικά ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών

Παράλληλοι θα είναι οι δρόμοι του Νικόλα Παπαδόπουλου και του Γιώργου Λιλλήκα. Η χθεσινή δίωρη συνάντηση των πέντε αρχηγών του ενδιάμεσου χώρου

έφερε το αποτέλεσμα που φαινόταν ότι θα επικρατήσει εδώ και αρκετές μέρες.

Έτσι, η πρώτη συνάντηση ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών, Αλληλεγγύης και Οικολόγων για να συζητήσουν αλλά και να λάβουν καθοριστικές αποφάσεις σε σχέση με την ενδεχόμενη συνεργασία τους, ενόψει των προεδρικών εκλογών του ερχόμενου Φεβρουαρίου, δεν έφερε ομοφωνία.

Τα τρία από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ και Αλληλεγγύη, προέκριναν ως υποψήφιο για τις Προεδρικές τον Νικόλα Παπαδόπουλο. Την ίδια ώρα το Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών θα μεταφέρει τη συγκεκριμένη πρόταση στα συλλογικά όργανα του κινήματος, για να λάβει την τελική απόφαση το συντομότερο δυνατόν.

Για να φτάσουμε στη συγκεκριμένη απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», τον «άσο από το μανίκι» που ακούει στο όνομα «Δημοσκοπήσεις» έβγαλε ο Μαρίνος Σιζόπουλος. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ έβαλε στο τραπέζι τρεις δημοσκοπήσεις, εκ των οποίων η μία, μάλιστα, έγινε μετά από αίτημα του Κινήματος. Και στις τρεις δημοσκοπήσεις, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος φαίνεται πως είναι ο υποψήφιος που μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο και να βρεθεί αντιμέτωπος με τον Νίκο Αναστασιάδη.

Στη συζήτηση δεν υπήρξε άλλο όνομα - έκπληξη. Χαρακτηριστική ήταν η τοποθέτηση Προέδρου κόμματος, που είπε «δεν έχει καμία πιθανότητα πρόσωπο εκτός από πρόεδρο κόμματος να αντιμετωπίσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Μετά τη χθεσινή εξέλιξη, αύριο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ θα παρουσιάσει την απόφαση για στήριξη Παπαδόπουλου από τη Γραμματεία, ενώ η τελική απόφαση θα παρθεί στο Συνέδριο του κόμματος το ερχόμενο Σαββατοκύριακο.

Την Πέμπτη η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗΚΟ θα συνεδριάσει για την υποψηφιότητα του προέδρου του Κόμματος, μια συζήτηση που προκαλεί ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς θα αποτελέσει ένα καλό τεστ για να φανεί η ενότητα μέσα στο κόμμα μετά από πολύ καιρό.

Με την ολοκλήρωση των διαδικασιών από τα εσωτερικά όργανα των κομμάτων θα προχωρήσουν οι "3" για να καθοριστεί η βάση των αρχών του προγράμματος. Αμέσως μετά θα γίνει η επικαιροποίησή του και θα ξεκινήσει η δημιουργία των επιτροπών που θα προωθήσουν ζητήματα.

Είναι ιστορική στιγμή
Η πρώτη δήλωση του Προέδρου του ΔΗΚΟ είχε νότα ενότητας. Χαρακτήρισε τη χθεσινή απόφαση ως ιστορική: «Ο Ενδιάμεσος Χώρος έβαλε τα θεμέλια για συνεργασία με στόχο την πολιτική αλλαγή και την απαλλαγή του τόπου μας από την αποτυχημένη στρατηγική στο Κυπριακό και την αποτυχημένη διακυβέρνηση».

Ο κ. Παπαδόπουλος ευχαρίστησε τον Πρόεδρο του Κινήματος Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, για την πρωτοβουλία του για τη σημερινή συνάντηση και για τη στήριξή του προς την υποψηφιότητά του και την Πρόεδρο του Κινήματος Αλληλεγγύη, Ελένη Θεοχάρους, για την απόφασή της να αποσύρει τη δική της υποψηφιότητα και να στηρίξει τη δική του.

Επίσης, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ εξέφρασε ευχαριστίες και προς τον Πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, Γιώργο Περδίκη, για την πρόθεσή του να θέσει την υποψηφιότητά του στα συλλογικά όργανα του Κινήματος.

Στην ανακοίνωσή του τόνισε ότι «με την επικύρωση από τα αρμόδια όργανα των κομμάτων της σημερινής απόφασης, ξεκινάμε μία συλλογική προσπάθεια». Μάλιστα σε αυτήν την προσπάθεια κάλεσε και ευελπιστεί να συμμετέχει και η Συμμαχία Πολιτών, καθώς και άλλα κοινωνικά σύνολα και όλοι οι πολίτες που συμμερίζονται την ανάγκη για πολιτική αλλαγή.

Αποσύρω την υποψηφιότητά μου
Με ανακοίνωσή της η Ελένη Θεοχάρους απέσυρε την υποψηφιότητά της και τάχθηκε στο πλευρά του κ. Παπαδόπουλου. Η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης είπε ότι «το Εκτελεστικό Συμβούλιο της Αλληλεγγύης με εξουσιοδότησε όπως χειριστώ το ζήτημα της επιλογής του κοινού υποψηφίου των κομμάτων Αλληλεγγύης, ΔΗΚΟ, ΕΔΕΚ, Συμμαχίας Πολιτών και Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, στη βάση της αξιολόγησης που έκανε μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη όλων των επιστημονικών και πολιτικών δεδομένων που ετέθησαν ενώπιόν του».

Συνεχίζοντας, η κ. Θεοχάρους είπε ότι «προτάσσοντας το πατριωτικό καθήκον για την αναγκαιότητα αλλαγής πολιτικών και στρατηγικής προς διάσωση της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού Ελληνισμού, της Οικονομίας, της κοινωνικής συνοχής και της ευημερίας του λαού, αποφάσισα όπως αποσύρω τη δική μου υποψηφιότητα και υποστηρίξω την υποψηφιότητα του Προέδρου του ΔΗΚΟ, κρίνοντας ότι συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες εκλογής στην Προεδρία της Δημοκρατίας».

Τέλος, η ευρωβουλευτής ανέφερε ότι αναμένει η πρότασή της να τύχει της έγκρισης και των λοιπών οργάνων της Αλληλεγγύης. «Είμαι βεβαία για τη στήριξη του Νικόλα Παπαδόπουλου και από όλα τα κόμματα του πατριωτικού χώρου, αλλά και από πολλούς συνειδητούς πολίτες που αντιτίθενται στην τραγική δρομολογούμενη λύση».

Να αποφασίσει ο λαός
Ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας εξέφρασε τη διαφωνία του με τη διαδικασία για την επιλογή υποψηφίου. Σύμφωνα με τον κ. Σιζόπουλο, ο κ. Λιλλήκας αναφέρθηκε ακόμη στην αναγκαιότητα υλοποίησης της εισήγησης της Συμμαχίας Πολιτών όπως στηθούν κάλπες για την ανάδειξη του κοινού υποψηφίου, αλλά και στην αναγκαιότητα εκ των προτέρων συμφωνίας σε ό,τι αφορά τις βασικές αρχές κυβερνητικής πολιτικής που θα διέπουν το κυβερνητικό πρόγραμμα του κοινού υποψηφίου.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», επιμένει στην υποψηφιότητά του ο Γιώργος Λιλλήκας, παρά την πρόθεση των τριών από τα πέντε κόμματα του ενδιάμεσου να προκρίνουν Νικόλα Παπαδόπουλο.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Συμμαχίας με ανάρτησή του στο Twitter ανέφερε χαρακτηριστικά: «Με διαφανή και δημοκρατική διαδικασία να επιλεγεί ο υποψήφιος του "ενδιάμεσου". Να αποφασίσουν οι αυτονομημένοι πολίτες. Συμμετοχική δημοκρατία».

Η ανακοίνωση που εξέδωσε λίγο μετά ο κ. Λιλλήκας έκανε μια γενική αναφορά στην πορεία των συζητήσεων. Είπε ότι «η Συμμαχία Πολιτών προσήλθε στον διάλογο με τα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, με ειλικρίνεια και διάθεση συνεργασίας».

Παρουσίασε τις τρεις προτάσεις για να καταστεί ο διάλογος δημιουργικός και παραγωγικός.
«Πρώτο: Να συζητηθεί και να συμφωνηθεί το πλαίσιο αρχών του προγράμματος διακυβέρνησης που να καλύπτει το Κυπριακό και τη νέα στρατηγική που θα στοχεύει στο να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία, την οικονομική και κοινωνική πολιτική, το ΓΕΣΥ, την περιβαλλοντική πολιτική κ.ά. Αλλιώς είναι σαν να θέτουμε την άμαξα πριν από το άλογο.

»Δεύτερο: Να συζητήσουμε τα κριτήρια, με βάση τα οποία θα έπρεπε να επιλεγεί ο υποψήφιος, ο οποίος, αν εκλεγεί, θα κληθεί να διαχειριστεί σοβαρά και κρίσιμα προβλήματα.

»Τρίτο: Να συμφωνήσουμε τη διαδικασία, με την οποία θα κριθεί ο πλέον κατάλληλος και εκλέξιμος υποψήφιος».
Θέση μας, είπε ο κ. Λιλλήκας, είναι ότι «αφού υπήρχαν διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς τα κριτήρια, να απευθυνθούμε στους πολίτες. Αντί την όποια απόφαση να την λάβουν οι κομματικές ηγεσίες, να δοθεί ο λόγος στους πολίτες. Να στηθούν κάλπες για να εκφράσουν τη βούλησή τους οι πολίτες. Μια διαδικασία καθ' όλα διαφανής και απόλυτα δημοκρατική.

Μόνο αυτή η διαδικασία θα αποδείκνυε ποιον προκρίνει η κοινωνία ως τον ικανότερο να τερματίσει τη διακυβέρνηση Αναστασιάδη, που είναι το ζητούμενο. Το σημαντικό για μας δεν είναι απλώς να περάσουμε έναν υποψήφιό μας στον δεύτερο γύρο, αλλά να κερδίσει».

Συνεχίζοντας, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών είπε ότι «δηλώσαμε ότι είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε κι άλλα πρόσωπα, τα οποία ενδεχόμενα να πληρούσαν τα κριτήρια, όπως ήταν η εισήγηση του Κινήματος Οικολόγων. Να τους δώσουμε την ευκαιρία να μπουν στη διαδικασία της κάλπης διευρύνοντας τις επιλογές των πολιτών. Μας λυπεί γιατί οι προτάσεις μας δεν έτυχαν της στήριξης των άλλων κομμάτων».

Στην ανακοίνωσή του ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «η απόφαση των τριών κομμάτων είναι απόλυτα σεβαστή από εμάς. Τώρα τον λόγο έχουν οι πολίτες, που αποτελούν και το Σώμα που τον Φεβρουάριο θα επιλέξει τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Πιστεύουμε στους πολίτες γι’ αυτό και θέλουμε να τους δώσουμε πραγματικό και ουσιαστικό λόγο και ρόλο στις αποφάσεις. Θέλουμε να κάνουμε πράξη τη συμμετοχική δημοκρατία».

Το σημαντικό ερώτημα τώρα είναι πώς θα κινηθεί ο Γιώργος Λιλλήκας απ' εδώ και μπρος. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτήν την εβδομάδα δεν πρόκειται να ανακοινώσει επίσημα την υποψηφιότητά του. Ωστόσο, μετά τη χθεσινή εξέλιξη, άγνωστη παραμένει η στάση που θα τηρήσει απέναντι στα υπόλοιπα κόμματα του κέντρου και ειδικά απέναντι στον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Πού το πάνε οι Οικολόγοι
Ερωτηματικό είναι η στάση του Κινήματος Οικολόγων, με τις πληροφορίες της «Σημερινής» να λένε ότι ο δρόμος μέχρι την τελική απόφαση θα είναι μακρύς. Μπορεί η υποψηφιότητα Παπαδόπουλου να έχει πολλές πιθανότητες, ωστόσο υπάρχουν πολλά ζητήματα, για τα οποία η διαπραγμάτευση θέσεων που θα υπάρξει, θα πάρει καιρό.

Κορυφαίο στέλεχος του Κινήματος ανέφερε: «Η δική μας ατζέντα είναι διαφορετική από αυτήν που συζητούν οι υπόλοιποι τρεις, που είναι Κυπριακό, Κυπριακό, Κυπριακό. Για εμάς υπάρχουν ζητήματα όπως ο Ακάμας, τα αμπελοπούλια και αρκετά ακόμη, που μπορεί για εκείνους να μην είναι τα πιο σημαντικά, για το Κίνημα όμως είναι στα 10 κορυφαία».

Οι πληροφορίες ανέφεραν ότι οι Οικολόγοι δεν πρόκειται να λάβουν οποιαδήποτε επίσημη απόφαση πριν από το συνέδριό τους τον ερχόμενο Οκτώβριο. Ωστόσο, το χρονικό αυτό ορόσημο μπορεί να ανατραπεί ανάλογα με τις συζητήσεις που θα γίνουν με τον Νικόλα Παπαδόπουλο.

Την ίδια ώρα η υποψηφιότητα Λιλλήκα δεν έχει φύγει από το τραπέζι. Θα γίνουν ανάλογες συναντήσεις και με τον Πρόεδρο της Συμμαχίας.

Η ΕΔΕΚ ήταν δεδομένη
Μπουρλότο στο εσωτερικό της ΕΔΕΚ έβαλε λίγες ώρες μετά το πέρας της συνάντησης των Προέδρων του ενδιάμεσου χώρου ο υποψήφιος Πρόεδρος του Κινήματος στις εσωκομματικές, Διομήδης Διομήδους. «Τελικά, η ΕΔΕΚ ήταν δεδομένη. Τελικά, είχαν προηγηθεί μυστικές διαβουλεύσεις.

Τελικά, ο απερχόμενος Πρόεδρος Μαρίνος Σιζόπουλος δέσμευσε την ΕΔΕΚ με βάση τη δική του προσωπική ατζέντα, 10 ημέρες πριν από τις εσωκομματικές εκλογές και χωρίς να έχει προηγηθεί διάλογος με τα στελέχη και τη βάση της ΕΔΕΚ».

Συνεχίζοντας, ανέφερε ότι «το χειρότερο είναι ότι ο κ. Σιζόπουλος επιχείρησε να παραπλανήσει τα συλλογικά όργανα και τον κόσμο της ΕΔΕΚ, δηλώνοντας ότι δεν τίθεται αυτήν τη στιγμή συζήτηση ονομάτων και είμαστε κατηγορηματικοί. Πρέπει πρώτα να συζητήσουμε την πολιτική διακήρυξη, να τη συμφωνήσουμε, μετά τα κριτήρια, τη μεθοδολογία και μετά ονόματα, και μόνον όταν καταλήξουμε σε αυτά τα δύο, μπορούμε να συζητήσουμε και τα ονόματα για να γίνει η τελική επιλογή. Έτσι εννοεί ο κ. Σιζόπουλος τις δημοκρατικές διαδικασίες».

Ο κ. Διομήδους υποστήριξε ότι η ΕΔΕΚ πρέπει να αναζητήσει στρατηγικές συνεργασίες για τις προεδρικές εκλογές με προτεραιότητα τα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου. Μια έντιμη και σωστή συνεργασία, όμως, προϋποθέτει ότι:

1. Θα συμφωνηθούν οι βασικές αρχές για ένα προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης και νέα στρατηγική στο Κυπριακό.
2. Θα γίνει εσωκομματικός διάλογος με τη βάση του κόμματος.
3. Θα τεθούν κριτήρια για τον υποψήφιο που θα επιλέξει η συνεργασία.

Ο κ. Διομήδους πρόσθεσε, τέλος, ότι «αυτό το τρίπτυχο προδιαγράφει την ανάγκη η ΕΔΕΚ να αποτελέσει βασικό πρωταγωνιστή μιας ευρύτερης στρατηγικής συνεργασίας ενόψει των Προεδρικών και όχι κομπάρσο και νεροκουβαλητή των αποφάσεων που έλαβαν οι ηγεσίες άλλων κομμάτων.

Είναι σεβαστή η επιλογή του απερχόμενου Προέδρου της ΕΔΕΚ να μην είναι ο ίδιος υποψήφιος για τις Προεδρικές, αλλά είναι ακατανόητο ένα ιστορικό κόμμα όπως η ΕΔΕΚ, να μην καταθέτει τη δική της πρόταση και να μην εξετάζει εναλλακτικές επιλογές λόγω προσωπικών κινήτρων».

Keywords
Αναζητήσεις
allinurl: o eklektos
Τυχαία Θέματα