Σύνθετη και πολύπλοκη διαδικασία το Κυπριακό λέει ο ΟΗΕ

Οι συνομιλίες για το Κυπριακό είναι μια σύνθετη και πολύπλοκη συνεχής διαδικασία, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη, δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στέφαν Ντούζαρικγιο, απαντώντας σε ερώτηση για τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, τη Διάσκεψη της Γενεύης για την Κύπρο και το ρόλο του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την

Κύπρο, `Εσπεν Μπαρθ `Ειντε.

Σε ερώτηση, εξάλλου, για το πότε θα επαναληφθεί η Διάσκεψη για την Κύπρο, ο κ. Ντούζαρικ δεν ήταν σε θέση να δώσει ημερομηνία.

Στη Λευκωσία ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, `Εσπεν Μπαρθ, θα έχει σήμερα χωριστές συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και με τον Μουσταφά Ακιντζί, ενόψει της αυριανής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη και του Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει να δούμε αν όντως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, θα προχωρήσει σε παραστάσεις προς τον ειδικό σύμβουλο του Γ.Γ. ΟΗΕ για το Κυπριακό, σε σχέση με τοποθετήσεις και δηλώσεις του, οι οποίες δεν κρίνονται ως ιδιαίτερα βοηθητικές για τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού.

Χθες οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, προετοίμασαν την αυριανή συνάντηση των ηγετών των δύο κοινοτήτων, στην οποία αναμένεται να καθορισθεί η μεθοδολογία και το πρόγραμμα των συνομιλιών, χωρίς να εισέλθουν στην ουσία των θεμάτων.

Αρμόδια πηγή δήλωσε ότι “όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι”, ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε οποιαδήποτε πρόοδος σε κάποιο θέμα ανέφερε πως “δεν συζητήθηκε η ουσία”.

Μετά τη συνάντηση της περασμένης εβδομάδας με τον Τ/κ ηγέτη, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης δήλωσε πως αποφασίστηκε να γίνει διάλογος εφ` όλης της ύλης και στα έξι κεφάλαια στην Κύπρο, ώστε να σμικρυνθούν οι όποιες διαφορές υπάρχουν και να υπάρξει κατάληξη στα περισσότερα θέματα.

Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Νίκο Χριστοδουλίδη, η Διάσκεψη για την Κύπρο θα συνεχισθεί, είτε σε πολιτικό, είτε σε τεχνοκρατικό επίπεδο, όποτε αποφασίσουν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη.

Η Ελλάδα παραμένει προσηλωμένη στη διατήρηση των ουσιαστικών συνομιλιών στο Κυπριακό, χωρίς παραχωρήσεις και αποκλίσεις από τις αρχές μας, αλλά ταυτόχρονα και χωρίς να αποφεύγονται τα επίμαχα ζητήματα δήλωσε ο πρωθυπουργός, Αλέξη Τσίπρας, σε συνέντευξή του στη σερβική εφημερίδα «Πολίτικα».

Η Αθήνα, είπε, βρίσκεται σε σταθερό και συνεχή συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία και τάσσεται ενεργά υπέρ της επίτευξης μιας δίκαιης λύσης, βάσει των ψηφισμάτων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κύπρου ως μέλους της ΕΕ.

Όλα αυτά, τόνισε, προς όφελος σύσσωμου του κυπριακού λαού, Ε/κ και Τ/κ, δια της κατάργησης του απαρχαιωμένου συστήματος των εγγυήσεων και της απόσυρσης των κατοχικών δυνάμεων από το νησί.

Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι έχουν πραγματοποιηθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα μεγάλα βήματα, παραμένουν, ωστόσο, ανοιχτά σημαντικά ζητήματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα