Ελέγχει την εποπτεία των μη συστημικών τραπεζών ο ελεγκτής

ΠΑΡΑΛΛΗΛΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΑ ΕΛΕΓΚΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΖΩΝΗΣ
Διαχειριστικό έλεγχο επί της εποπτείας που ασκεί η Κεντρική Τράπεζα (ΚΤ) στις μη συστημικές τράπεζες άρχισε να διεξάγει η ελεγκτική υπηρεσία κατόπιν σχετικών οδηγιών της ΕΚΤ, η οποία ενημέρωσε αρχές Ιανουαρίου με σχετική επιστολή την ΚΤ.

Όπως έγραψε χθες η ιστοσελίδα Stockwatch, ο διαχειριστικός έλεγχος γίνεται

στο πλαίσιο παράλληλου ελέγχου που διεξάγεται από ανώτατα ελεγκτικά ιδρύματα (ΑΕΙ) της Ευρωζώνης στις εθνικές κεντρικές τράπεζες, αλλά και από το ευρωπαϊκό ελεγκτικό συνέδριο, το οποίο είχε προτείνει αυτού του τύπου τον έλεγχο στην ΕΚΤ, το ΔΣ της οποίας αποδέχτηκε.
Είναι η πρώτη φορά που θα διενεργηθεί ένας έλεγχος της εποπτείας των μη συστημικών τραπεζών, και η ΚΤ συνεργάζεται απόλυτα με την Ελεγκτική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με δηλώσεις του πρώτου ανώτερου ελεγκτή της Δημοκρατίας Άκη Χατζηιωσήφ ο διαχειριστικός έλεγχος επί του εποπτικού ελέγχου της ΚΤ γίνεται σε αριθμό χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων, τα οποία δεν εποπτεύονται απευθείας από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM)

Ο SSM εποπτεύει τις τέσσερεις συστημικές τράπεζες που είναι η Τράπεζα Κύπρου, η Ελληνική Τράπεζα, η Συνεργατική Κεντρική Τράπεζα και η RCB Bank.

Ο κ. Χατζηιωσήφ εξήγησε στη StockWatch ότι ο έλεγχος βρίσκεται εντός του πλαισίου που καθορίζεται στο Άρθρο 60 (β) του περί της ΚΤ και έχει ως στόχο στη λειτουργική αποτελεσματικότητα των εποπτικών δραστηριοτήτων της ΚΤ που δεν σχετίζονται με τα απορρέοντα από το ευρωπαϊκό σύστημα κεντρικών τραπεζών καθήκοντα και αρμοδιότητες της.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, αφορά στον έλεγχο των εποπτικών δραστηριοτήτων που δεν ασκούνται ως αποτέλεσμα νέων καθηκόντων ή νέων αρμοδιοτήτων που έχει αναλάβει η ΚΤ λόγω της εφαρμογής της εποπτείας του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού.

Το πρόγραμμα του παράλληλου ελέγχου είναι κοινό σε επίπεδο των εθνικών ελεγκτικών υπηρεσιών των κρατών μελών της Ευρωζώνης και περιλαμβάνει δύο βασικά σκέλη.

Το πρώτο σκέλος έχει τη μορφή ερωτηματολογίου και αφορά στην καταγραφή των αλλαγών που έχουν επέλθει στο ρυθμιστικό πλαίσιο και των αλλαγών στο σχεδιασμό και οργάνωση της εποπτείας που ασκείται από την ΚΤΚ.

Το δεύτερο σκέλος αφορά στην εφαρμογή των εποπτικών προτύπων στην πράξη και διενεργείται με επιτόπιο έλεγχο.

«Κοινός στόχος όλων των εμπλεκομένων στην εποπτεία και στον έλεγχο είναι να εντοπίζονται τυχόν εποπτικά κενά. Οι εθνικές ελεγκτικές υπηρεσίες κατόπιν σύστασης της ΕΚΤ όρισε να γίνεται έλεγχος, με βάση τους σχετικούς κανονισμούς, στην εποπτεία, ο οποίος θα είναι δειγματοληπτικός καθώς επίσης στις διαδικασίες που εφαρμόζει ο επόπτης», παρατήρησε ο κ. Χατζηιωσήφ.

Ο παράλληλος έλεγχος των εθνικών ελεγκτικών υπηρεσιών αποφασίστηκε μετά τα γεγονότα της κρίσης του 2013 και το 2014 και είχε συσταθεί ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή των ελεγκτικών υπηρεσιών όλων των κρατών μελών της Ευρωζώνης.
Στις 2 και 3 Φεβρουαρίου αναμένεται να γίνει συνάντηση της ομάδας εργασίας κατά την οποία θα αξιολογηθούν τα αποτελέσματα και θα ανταλλαγούν απόψεις επί των ευρημάτων.

Keywords
Τυχαία Θέματα