Συνολικά 490 φυσικά ή νομικά πρόσωπα στη λίστα Λαγκάρντ

Η λίστα Λαγκάρντ, που παραλήφθηκε από τις κυπριακές Αρχές, περιλαμβάνει 490 περιπτώσεις, οι οποίες αφορούν είτε φυσικά είτε νομικά πρόσωπα, ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Μιλώντας το πρωί ενώπιον της κοινής συνεδρίας των Επιτροπών Ελέγχου και Θεσμών, στη Βουλή, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η λίστα Λαγκάρντ είναι ένα αρχείο, το οποίο ο Έφορος Φορολογίας έχει παραλάβει σε ηλεκτρονική

μορφή.

Συμπλήρωσε ότι τα στοιχεία της λίστας παρουσιάζουν υπόλοιπα καταθέσεων του Δεκεμβρίου 2005 και Δεκεμβρίου 2006 στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας.

Στην περίπτωση των φυσικών προσώπων, φέρεται να είναι Κύπριοι ή να έχουν κυπριακή διεύθυνση, ενώ τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα είναι συνδεδεμένα με έναν η περισσότερους λογαριασμούς.

Σύμφωνα με τον Υπουργό, υπάρχουν περιπτώσεις όπου δεν φαίνονται ποσά κατάθεσης και θα πρέπει να υπάρξει περαιτέρω επικοινωνία με τις γαλλικές Αρχές, ώστε να διευκρινιστεί αν πρόκειται για φορολογικό κάτοικο Κύπρου.

Εξάλλου, ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι βάσει της πληροφόρησης από τον Έφορο, η μορφή σύνδεσης αυτών των προσώπων με λογαριασμούς δεν περιορίζεται στην ιδιότητα του κατόχου του λογαριασμού, αλλά εκ πρώτης όψεως υπάρχουν περιπτώσεις πληρεξούσιων δικηγόρων και άλλων διαχειριστών.

Πρόκειται για ακατέργαστες πληροφορίες που έχουν παραληφθεί από το Τμήμα Φορολογίας και μια προς μια θα πρέπει να εξεταστούν, είπε ο Υπουργός.

Ανέφερε επίσης ότι η λίστα Λαγκάρντ ανήκει στην κατηγορία υψηλού ρίσκου «χωρίς αμφιβολία».

Είμαστε αποφασισμένοι να ακολουθήσουμε την οδό του αξιόπιστου χειρισμού, ανέφερε ο Υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν αποτελεί απλώς πολιτική απόφαση, αλλά υποχρέωση που προκύπτει από τη νομοθεσία.

Είπε ακόμη ότι με οδηγίες του Εφόρου Φορολογίας έχει ξεκινήσει ο λεπτομερής έλεγχος των ακατέργαστων στοιχείων, ενώ ανέφερε ότι μέσα από τη διαδικασία θα προκύψει ίσως και μια ένδειξη για το ενδεχόμενο εισπρακτικό όφελος για τα δημόσια ταμεία, από οφειλόμενη φορολογία.

Ο Υπουργός εξέφρασε ανησυχίες για τη διοικητική και τεχνολογική δυνατότητα των υπηρεσιών του κράτους να διαχειριστούν, όχι μόνο τη συγκεκριμένη λίστα, αλλά και τον τεράστιο όγκο πληροφοριών που με αυτοματοποιημένο τρόπο λαμβάνονται ετησίως από άλλα κράτη.

Το ότι έχει αποκτηθεί η λίστα αποτελεί την έμπρακτη επιβεβαίωση του δικού μου ενδιαφέροντος, ώστε ο κατάλογος να τύχει ελέγχου και αξιόπιστου χειρισμού που επιβάλλεται από την περίσταση, σημείωσε ο Υπουργός των Οικονομικών.

Συμπλήρωσε ότι σε ευρωπαϊκό επίπεδο, υπήρξαν καλά παραδείγματα ορθού και αξιόπιστου χειρισμού, που επέφεραν πλήγμα στη φοροδιαφυγή, αλλά και δείγματα πολύ κακού χειρισμού με παρεμβάσεις και διαρροές, χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα, αφήνοντας τους φοροδιαφυγάδες στο απυρόβλητο.

Απαντώντας σε παρατήρηση του Προέδρου των Οικολόγων Γιώργου Περδίκη για την ενημέρωση σχετικά με την εξασφάλιση της λίστας, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι όταν ο Έφορος Φορολογίας παρέλαβε τον κατάλογο στις αρχές Αυγούστου, δεν υπήρξε καμία διαρροή, ενώ όταν ο ίδιος ενημέρωσε για το θέμα τη Βουλή, μεσώ επιστολής προς τον Πρόεδρό του Σώματός στις 7 Σεπτεμβρίου, την επομένη δημοσιοποιήθηκε το ζήτημα.

“Δεν κατάλαβα ποιο είναι το παράπονο των μελών, τη Βουλή ενημέρωσα επισήμως,” είπε ο Υπουργός, για να προσθέσει ότι «ούτε καν στο γραφείο μου κόντεψε ο συγκεκριμένος κατάλογος», ο οποίος βρίσκεται στα χέρια αυτού που η νομοθεσία προβλέπει.

Ευχαρίστησε τη γαλλική Κυβέρνηση για τη λίστα, λέγοντας ότι δεν επιθυμεί να αφήσει αιχμές ή υπονοούμενα για την καθυστέρηση, καθώς αυτή παραλήφθηκε στα πλαίσια ευρωπαϊκών οδηγιών και στα πλαίσια της σύμβασης αποφυγής διπλής φορολογία Κύπρου-Γαλλίας.

Δεν ευθύνονται για την καθυστέρηση οι γαλλικές Αρχές, άλλα κράτη είχαν πάρει τη λίστα από το 2010 και εμείς ξεκινήσαμε να την ζητούμε με καθυστέρηση στις αρχές του 2013, διευκρίνισε ο κ. Γεωργιάδης.

Παράλληλα, ο Υπουργός παρατήρησε ότι η διατήρηση καταθέσεων εκτός Κύπρου είναι απολύτως νόμιμη, ενώ δεν υπάρχει καμία διάκριση καταθέσεων στην Κύπρο και καταθέσεων εκτός Κύπρου.

Αναφερόμενος στις κατηγορίες των καταθέσεων υψηλού ρίσκου στο εξωτερικού, που περιλαμβάνονται στη λίστα, είπε ότι αυτές επιβάλλουν τον εξεζητημένο έλεγχο, καθώς ενδεχομένως να είναι καταθέσεις όσων τα προηγούμενα χρόνια είχαν επιχειρήσει να αξιοποιήσουν την αδιαφάνεια που ίσχυε παλιότερα σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο.

Απαντώντας σε ερωτήσεις βουλευτών για το θέμα της παράδοσης της λίστας στη Βουλή, ο Υπουργός δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο, είπε όμως ότι θα πρέπει πρώτα να προσδιοριστεί το αίτημα από το Σώμα.

«Όταν έρθει αίτημα επισήμως από τη Βουλή θα το κοιτάξουμε και θα εμπλέξουμε και τον Γενικό Εισαγγελέα» είπε, ενώ πρόσθεσε ότι στόχος είναι να διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει πολιτική χρήση της λίστας.

Θα συζητήσουμε με τον Γενικό Εισαγγελέα για να βρούμε τον καλύτερο και νόμιμο τρόπο που όχι μόνο θα αποτρέπει, άλλα θα καθησυχάζει και την κοινή γνώμη, ώστε να μην υπάρχει καν η υπόνοια ότι μπορεί να παρέμβει κάποιος στον κατάλογο, είπε.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι διαβεβαίωσε τη Βουλή πως ο έλεγχος της λίστας θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, μέσα από αξιόπιστες διαδικασίες, ενώ είπε ότι θα δίνεται τακτικά πληροφόρηση στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.

Εντός της συνεδρίασης ήταν επίσης παρόντες ο Έφορος Φορολογίας Γιαννάκης Λαζάρου, ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης, καθώς και εκπρόσωποι της Κεντρικής Τράπεζας, του Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου και του Συνδέσμου Διεθνών Τραπεζών.

Από την πλευρά του ο Έφορος Φορολογίας είπε ότι η επεξεργασία της λίστας έχει μόλις αρχίσει και ο ίδιος δεν μπορεί να απαντήσει ποτέ θα ολοκληρωθεί. Ο κ. Λαζάρου ανέφερε επίσης ότι οι κυπριακές φορολογικές αρχές έχουν τη δυνατότητα να επεξεργαστούν τη λίστα, αν όμως προκύψουν στην πορεία προβλήματα, τότε ανέφερε ότι θα ζητηθεί βοήθεια από εμπειρογνώμονες.

Είπε ακόμη ότι η επιβολή φορολογίας μπορεί να ισχύσει αναδρομικά, μέχρι και 12 χρόνια πίσω.

Ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης ανέφερε ότι, στα πλαίσια ελέγχου που ασκεί το γραφείο του, μπορεί να ελεγχθεί ο τρόπος που έτυχε χειρισμού το συγκεκριμένο θέμα από το Τμήμα Φορολογίας.

Ο Επίτροπος Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Γιάννος Δανιηλίδης ανέφερε ότι ο νόμος για την προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αφορά μόνο φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται εν ζωή και όχι νομικά πρόσωπα.

Είπε ότι αφού διαχωριστούν στη λίστα τα φυσικά πρόσωπα, θα πρέπει να γίνει η επεξεργασία των στοιχείων τους σύμφωνα με το νόμο, χωρίς να παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας.

Ανέφερε τέλος ότι ο νόμος δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να χρησιμοποιηθεί ως ασπίδα προστασίας για παράνομες πράξεις.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα