Aβέρωφ:Μπήκαμε στα δύσκολα χρειάζεται η βούληση της Τουρκίας

Μπήκαμε στα δύσκολα κεφάλαια και χρειάζεται η πολιτική βούληση της Τουρκίας, δήλωσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ εκτιμώντας ότι εάν υπάρξουν σημαντικές εξελίξεις αυτές θα είναι μετά τις εκλογές του Νοεμβρίου και τον σχηματισμό της νέας τουρκικής κυβέρνησης.

Σε δηλώσεις στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ ο Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι το επόμενο 15νθημερο θα είναι πολύ χρήσιμο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ενημερώσει τη διεθνή κοινότητα για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, να ζητήσει τη στήριξή της και να γίνει κοινωνός

διαφόρων σκέψεων που μπορεί να έχει η διεθνής κοινότητα. Το Κυπριακό δεν ήταν και δεν είναι εύκολη υπόθεση, είναι αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και κατοχής, χωρίς την πραγματική πολιτική βούληση της οποίας δεν μπορεί να επιλυθεί και για να εξεταστεί η βούληση ή όχι της Τουρκίας ο μόνος τρόπος είναι μέσω των διαπραγματεύσεων, πρόσθεσε.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ ότι διαπιστώνεται πρόοδος στις διαπραγματεύσεις λόγω που οφείλεται στις συγκλίσεις Χριστόφια – Ταλάτ και τη δήλωση Ακιντζί ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι θέμα πολιτικής ισότητας για τους Τ/κ, ο κ. Νεοφύτου θέλησε να κρατήσει, όπως είπε, τη διαπίστωση του κ. Κυπριανού για σχετική πρόοδο. “Υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία, άνοιξε ένα παράθυρο ελπίδας, αναγνωρίζοντας όλοι τις δυσκολίες αυτής της προσπάθειας. Αυτό που πρέπει να κατανοήσουμε όλοι στην Κύπρο είναι ότι δεν είναι εξαιτίας της δικής μας πλευράς και των ενδεχομένων διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν στο εσωτερικό, ο λόγος που δεν έχει λυθεί μέχρι σήμερα το Κυπριακό”.

Για την εκ περιτροπής προεδρία, ανέφερε ότι δεν θέλει να σχολιάσει επιμέρους ζητήματα, ενώ είναι σε εξέλιξη ο διάλογος. Αν έχουμε ένα αίσιο τέλος και μία συμφωνία, θα την αξιολογήσουμε με αντικειμενικότητα στο σύνολό της, είπε.

Κληθείς να σχολιάσει τις επικρίσεις κομμάτων για ελλειπή ενημέρωση από το ΠτΔ σχετικά με τις διαπραγματεύσεις, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι σεβαστές οι απόψεις των οποιωνδήποτε, λέγοντας ότι στην 12ετη παρουσία του ως μέλος του Εθνικού Συμβουλίου και στις συσκέψεις των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε μια από τις πιο πλήρης και λεπτομερής ενημερώσεις. `Ολα τα έγγραφα που έχουν κατατεθεί στις συνομιλίες και από τις δύο πλευρές είναι στη διάθεση των αρχηγών ή εκπροσώπων κομμάτων “να τα μελετήσουν, να τα διαβάσουν, ακόμα και να κρατήσουν σημειώσεις. Αυτά είναι γεγονότα. Δεν κατανοώ ποια άλλη ενημέρωση χρειαζόμαστε”. Στην ερώτηση γιατί τα έγγραφα δεν δίδονται στα κόμματα ο κ. Νεοφύτου απάντησε: “Έχετε έλλειψη πρώτων θεμάτων στα ΜΜΕ;”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα