Η ΚΟΠ στηρίζει το όραμα «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία»

Στιγμιότυπο από τη σημερινή Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΟΠ.
---------------------------------------

Η 4η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας που θα διεξαχθεί το τριήμερο 19-20-21 Σεπτεμβρίου θα είναι αφιερωμένη στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και την διαχρονική του προσπάθεια «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία».

Η ΚΟΠ στο πλαίσιο της κοινωνικής προσφοράς

του ποδοσφαίρου και της ευαισθησίας της σε θέματα υγείας και προώθησης μηνυμάτων για ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου, ανταποκρίθηκε θετικά και άμεσα σε σχετικό αίτημα από το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα.

Σε σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία της ΚΟΠ ανακοινώθηκαν οι λεπτομέρειες αυτής της συνεργασίας.

Παιδιά του Συνδέσμου «όνειρο κάνε μια ευχή» θα πραγματοποιήσουν την επιθυμία τους και θα συνοδεύσουν τις ομάδες στον αγωνιστικό χώρο μεταφέροντας πανό με το μήνυμα «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία».

Στην διάσκεψη απηύθυνε χαιρετισμό ο Α΄ Αντιπρόεδρος της ΚΟΠ κ. Νίκος Νικολάου και εκ μέρους του Καραϊσκάκειου ο κ . Μιχάλης Καραϊσκάκης, πρώην διαιτητής, ανέλυσε το έργο του ιδρύματος αλλά και τη σημασία της ευαισθητοποίησης της κοινωνίας.

Ο κ. Νίκος Νικολάου στον χαιρετισμό του ανέφερε:

«Το ποδόσφαιρο ως το πιο δημοφιλές άθλημα στο τόπο μας, συγκεντρώνει το ενδιαφέρον χιλιάδων ανθρώπων απ όλα τα κοινωνικά στρώματα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό, λοιπόν, η Κυπριακή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου να δείχνει ευαισθησία σε κοινωνικά θέματα.

Με ιδιαίτερη προθυμία συμμετέχουμε σε ενέργειες που έχουν σκοπό να βοηθήσουν την κοινωνία, ιδιαίτερα στο τομέα της υγείας, το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο. Εκτιμούμε πως το Καραϊσκάκειο ίδρυμα έχει σημαντική φιλανθρωπική προσφορά σε θέματα υγείας και χωρίς δισταγμό απαντήσαμε θετικά στην πρόσκληση να συμβάλουμε στην προβολή και προώθηση του έργου και του οράματος του ιδρύματος «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία».

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του ιδρύματος αυτό το μήνα ο οποίος έχει καθιερωθεί ως o «Μήνας Λευχαιμίας» με απώτερο στόχο την ενημέρωση της κοινής γνώμης και την ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου γύρω από ένα τόσο σημαντικό πρόβλημα υγείας αποφασίσαμε να αφιερώσουμε μια αγωνιστική του πρωταθλήματος σε αυτό το σκοπό.

Η 19η Σεπτεμβρίου, είναι επίσης, Παγκόσμια μέρα Δοτών Μυελού των Οστών και συμπίπτει με την 4η αγωνιστική του πρωταθλήματος Α΄ Κατηγορίας την οποία αφιερώνουμε στο Καραϊσκάκειο ίδρυμα. Κατά την είσοδο των ομάδων στον αγωνιστικό χώρο, σε όλους τους αγώνες, μικρά παιδιά θα μεταφέρουν πανό με προβολή του δυναμικού οράματος του Καραϊσκάκειου Ιδρύματος «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία» και της Παγκόσμιας ημέρας Δοτών μυελού των οστών.

Εύχομαι στους ανθρώπους του ιδρύματος που ηγούνται αυτής της προσπάθειας στην Κύπρο να έχουν το προσδοκώμενο αποτέλεσμα τόσο με την δική μας συμβολή αλλά και με υπόλοιπες εκδηλώσεις που διοργανώνουν.

Εμείς τους ευχαριστούμε γιατί επέλεξαν το ποδόσφαιρο για προβολή του οράματος τους με στόχο την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και εκφράζουμε την ευχή και την ελπίδα ότι το όραμα τους θα γίνει κοινό με ολόκληρη την κοινωνία και θα πραγματοποιηθεί».

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ιδρύματος κ. Παύλος Κωστέας ευχαρίστησε την Ομοσπονδία για τη συνεργασία της και ο κ. Μιχάλης Καραϊσκάκης ανέλυσε την προσπάθεια υλοποίησης του οράματος για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία και ανέφερε τα ακόλουθα:

«Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) έχει θέσει τη 19η Σεπτεμβρίου, ως τη Παγκόσμια Μέρα Εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών. Το Καραισκάκειο Ίδρυμα δράττοντας της αφορμής αυτής, έχει επιλέξει να αφιερώσει ολόκληρο το μήνα Σεπτέμβριο ως «Μήνα Λευχαιμίας» οργανώνοντας σειρά εκδηλώσεων και σεμιναρίων, με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινωνικού συνόλου για τη λευχαιμία και τη δωρεά μυελού των οστών.

Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι η συνεργασία της ΚΟΠ με το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα, όπου για ακόμα μια φορά αναδεικνύει τη διαχρονική της ευαισθησία για τα προβλήματα που απασχολούν το κοινωνικό σύνολο στο τομέα της υγείας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα και στη στήριξη του αξιόλογου έργου που επιτελεί το Καραισκάκειο Ίδρυμα στην κοινωνία εδώ και πολλά χρόνια, βοηθώντας τους ασθενείς συνανθρώπους μας στη μάχη κατά της λευχαιμίας».

Η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (World Marrow Donor Association, WMDA) είναι μια παγκόσμια εθελοντική οργάνωση αρχείων δοτών μυελού των οστών και τραπεζών αίματος ομφάλιου λώρου, με στόχο τη παγκόσμια συνεργασία για αποτελεσματικότερη διαδικασία εξεύρεσης και παροχής μοσχευμάτων αλλογενής μεταμόσχευσης μυελού των οστών.

Μέσα από τη συνεργασία δεκάδων αρχείων δοτών και την καταχώρηση των στοιχείων τους σε ένα κεντρικό ηλεκτρονικό αρχείο τη Διεθνή Τράπεζα Δοτών Μυελού των Οστών, δίνει την ευκαιρία σε ασθενείς από όλο τον κόσμο να ψάξουν για συμβατό δότη. Φέτος η Διεθνής Ένωση Αρχείων Δοτών Μυελού των Οστών (WMDA) έχει ανακοινώσει ότι καταγράφηκε αριθμός ρεκόρ εθελοντών δοτών:

Το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα (Κ.Ι.) είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, όπου λειτουργεί το Κυπριακό Αρχείο .Δοτών Μυελού των Οστών. Θέτοντας ένα δυναμικό όραμα… «για ένα κόσμο χωρίς λευχαιμία», προσπαθεί και συνδυάζει τον εθελοντισμό και την εξειδικευμένη επιστημονική υποστήριξη, εξυπηρετώντας αποτελεσματικά και άμεσα, τις ανάγκες των ασθενών με λευχαιμία και άλλες αιματολογικές κακοήθειες. Είναι μέλος του WMDA από το 2000 και είναι από τα πρώτα αρχεία στο κόσμο που εξασφάλισε διαπίστευση από τον οργανισμό αυτό το 2008.

Στην Κύπρο, λόγω της πλούσιας ιστορίας της χώρας αλλά και των συχνών μετακινήσεων του πληθυσμού ιδιαίτερα στις μεσογειακές χώρες, παρατηρείται μεγάλη γενετική ανομοιογένεια τού πληθυσμού δυσχεραίνοντας έτσι τον εντοπισμό μη συγγενή συμβατού δότη. Επιπλέον, η συνεχής υπογεννητικότητα μειώνει ακόμη περισσότερο την πιθανότητα των νεαρών ασθενών να βρουν συμβατό δότη.

Το αρχείο του Κ.Ι. με 136,000 εγγεγραμμένους εθελοντές δότες μυελού των οστών (Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους) είναι το μεγαλύτερο σε αναλογία πληθυσμού παγκοσμίως.1 στους 3 Κύπριους, ηλικίας μεταξύ 35-45 είναι καταχωρημένοι στο αρχείο του Ιδρύματος. Μέχρι σήμερα 317 δότες του αρχείου του Κ.Ι, έχουν προσφέρει μόσχευμα σε ασθενείς από 26 διαφορετικές χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα