OECD: Συνδυασμός που τελικά απέτυχε εκπαίδευση & τεχνολογία

Αν και οι προσπάθειες για ένταξη της τεχνολογίας στα σχολεία εντείνονται, πρόσφατη έρευνα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης OECD, αποδεικνύει πως τελικά η τεχνολογία δεν βοηθά στην απόδοση των μαθητών.

Σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, συμπεραίνεται πως η τεχνολογία έχει αρνητικό αντίκτυπο στην εκπαίδευση αφού τελικά οι μαθητές γίνονται αντιπαραγωγικοί.

Ο μέσος όρος χρόνου χρήσης διαδικτύου στα σχολεία,

από τους μαθητές που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν τα 20 λεπτά ημερησίως. Η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση του διαδικτύου από τους μαθητές ήταν η Αυστραλία, ενώ η χώρα με την ελάχιστη χρήση ήταν η Κορέα. Οι Αυστραλοί μαθητές χρησιμοποιούν κατά μέσο όρο το διαδίκτυο για 60 λεπτά ενώ οι Κορεάτες μόλις 10 λεπτά ημερησίως.

Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης ακόμα και οι χώρες οι οποίες έχουν επενδύσει στην τεχνολογία των πληροφοριών και της επικοινωνίας για την εκπαίδευση, δεν έχουν διαπιστώσει καμιά αξιοσημείωτη βελτίωση στην απόδοση του προγράμματος της διεθνούς αξιολόγησης των μαθητών (PISA) για την εκπαίδευση, τα μαθηματικά ή την επιστήμη.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως οι ελπίδες για βελτίωση της απόδοσης των μαθητών μέσω της τεχνολογίας είναι φρούδες. Ο οργανισμός υποστηρίζει πως απαιτείται να εξευρεθούν πιο αποτελεσματικοί τρόποι για ενσωμάτωση της τεχνολογίας στην εκπαίδευση και μάθηση.

Η τεχνολογία είναι ο μόνος τρόπος για να εξαπλωθεί δραματικά η πρόσβαση προς τη γνώση. Για αυτό το σκοπό, ο οργανισμός διαπιστώνει, πως χρειάζεται οι χώρες να επενδύσουν στην τεχνολογική εκπαίδευση όχι μόνο με τρόπο υλικό αλλά εξασφαλίζοντας παράλληλα τεχνολογική στελέχωση των δασκάλων, ούτως ώστε να διασφαλιστεί ο σχεδιασμός και η εφαρμογή αυτής της αλλαγής.

Πηγή: OECD

Keywords
Τυχαία Θέματα