Συμμαχία: Να δοθούν τα έγγραφα των συνομιλιών στα κόμματα

“Ύστατη εισήγηση”, κατέθεσε ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, έστω και αύριο, να δοθούν στα πολιτικά κόμματα τα έγγραφα των συνομιλιών, μια πρακτική που κατά τον ίδιο ακολουθούσαν όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας.

Ζήτησε επίσης όπως συμπεριληφθεί εμπειρογνώμονας της Συμμαχίας Πολιτών στη διαπραγματευτική ομάδα όπως έχει γίνει με άλλα κόμματα.

“Εμείς ως Συμμαχία Πολιτών”, είπε, «έχουμε εκφράσει κατ` επανάληψη και εντός του Εθνικού Συμβουλίου και δημόσια και σήμερα στη σύσκεψη, την κάθετη διαφωνία μας με τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται

το Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης».

«Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική συλλογική διαβούλευση. Δεν έχει κανένα συλλογικό χαρακτήρα ο θεσμός του Εθνικού Συμβουλίου», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με τον κ. Λιλλήκα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «ενημερώνει πάντοτε εκ των υστέρων τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τετελεσμένα και ειλημμένες αποφάσεις, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να αναπτυχθεί κανένας προβληματισμός και να μη μας δίνεται η ευκαιρία και η δυνατότητα να καταθέσουμε είτε τις ανησυχίες μας είτε τις εναλλακτικές μας αντιπροτάσεις, αναγνωρίζοντας πάντοτε βέβαια το δικαίωμα στον εκλελεγμένο Πρόεδρο της Δημοκρατίας να έχει τον τελικό λόγο και ν` αποφασίζει τι θα αξιοποιήσει από αυτές τις προτάσεις». Αυτό, πρόσθεσε, «θα συμβεί και αύριο».

Συνέχισε λέγοντας ότι «διαφωνούμε επίσης κάθετα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αναφορικά με την άρνησή του να καταθέσει στα κόμματα και στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου όλα τα έγγραφα των συνομιλιών».

Εμείς, είπε, «καταθέσαμε μια ύστατη εισήγηση σήμερα, όπως τουλάχιστον αύριο, αφού θα έχει ολοκληρωθεί αυτή η φάση των εντατικών συνομιλιών και αφού θα υπάρξει και μια ανακοίνωση για το αποτέλεσμα αυτών των συνομιλιών, να μας δοθούν τουλάχιστον αύριο αυτά τα έγγραφα, για να μπορούμε να έχουμε τη δυνατότητα να μελετήσουμε στα γραφεία μας με τους δικούς μας εμπειρογνώμονες (να μελετήσουμε) σε βάθος τις πτυχές του Κυπριακού».

«Αυτή η άρνηση του Προέδρου μας γεννά πολλά ερωτηματικά», ανέφερε, προσθέτοντας «μακάρι να διαψευσθούμε».

Σύμφωνα με τον ίδιο, «όλοι οι προηγούμενοι Πρόεδροι της Δημοκρατίας, μηδενός εξαιρουμένου, έδιναν τα έγγραφα των συνομιλιών στα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου». Υπήρξαν δε Πρόεδροι της Δημοκρατίας, που κατά τη διάρκεια των συνομιλιών λειτουργούσαν και υποεπιτροπές του Εθνικού Συμβουλίου, που ήταν σε διαρκή συνεδρία.

«Έτσι αναπτύσσεται η συλλογικότητα, έτσι επιτυγχάνονται οι συναινέσεις», είπε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι νοητό να αναζητούμε συναίνεση στα ζητήματα του ΓεΣΥ, στα ζητήματα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ή στα ζητήματα που αφορούν την ανάπτυξη νέων Υφυπουργείων και στο μείζον ζήτημα που είναι το Κυπριακό να μη γίνεται καμία, μα καμία διαβούλευση».

Ανέφερε ακόμη ότι η Συμμαχία εξέφρασε την «απαίτηση μας όπως υπάρξει και εκπρόσωπος εμπειρογνώμονας της Συμμαχίας Πολιτών στη διαπραγματευτική ομάδα του Προέδρου». Είναι η τρίτη φορά που ζητήσαμε να δοθεί και στη Συμμαχία Πολιτών αυτή η δυνατότητα και «αδυνατώ να κατανοήσω γιατί αρνείται να αποδεχθεί και δικό μας εμπειρογνώμονα σ` αυτές τις ομάδες», είπε.

Κληθείς να σχολιάσει την αποχώρηση κάποιων αρχηγών κομμάτων ο κ. Λιλλήκας είπε ότι «δε νομίζω ότι μου πέφτει λόγος να σχολιάσω το πώς αντιδρά ο οποιοσδήποτε αρχηγός κόμματος, είτε της συμπολίτευσης είτε της αντιπολίτευσης».

Εμείς, πρόσθεσε, «κρίναμε ότι παρά τις έντονες διαφωνίες μας, οι οποίες είναι διαχρονικές με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας όσον αφορά τον τρόπο διαχείρισης του Κυπριακού και τα αποτελέσματα των συνομιλιών, τουλάχιστον όπως διαρρέουν στον Τύπο, κρίναμε ότι θα έπρεπε να ασχοληθούμε με το αντικείμενο της σημερινής συνεδρίας γιατί είχαμε στην ημερήσια διάταξη το ΓεΣΥ», κάτι που επηρεάζει άμεσα την καθημερινότητα του κάθε Κύπριου πολίτη.

Ικανοποίηση για την πρόοδο που επιτεύχθηκε στο ΓεΣΥ

Ο κ. Λιλλήκας είπε ότι “κρίναμε ότι θα έπρεπε να παραμείνουμε στη σύσκεψη με στόχο να προσπαθήσουμε να συμβάλλουμε στο να ληφθεί μια απόφαση που θα οδηγήσει στην υλοποίηση του ΓεΣΥ», εκφράζοντας ικανοποίηση “για το γεγονός ότι στο πολύ σημαντικό ζήτημα του ΓεΣΥ έχει επιτευχθεί σήμερα πρόοδος».

Έχουν ληφθεί αποφάσεις, πρόσθεσε, «οι οποίες αν υλοποιηθούν μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν συμφωνηθε,ί μπορούν να μας φέρουν πιο κοντά στην υλοποίηση του ΓεΣΥ από το οποίο θα έχει ουσιαστικό όφελος ο απλός πολίτης και ιδιαίτερα τα μεσαία και χαμηλά εισοδηματικά στρώματα του λαού μας».

Χωρίς ΓεΣΥ, προειδοποίησε ο κ. Λιλλήκας, «θα έχουμε δύο κατηγορίες πολιτών όσον αφορά το ύψιστο αγαθό της υγείας, αυτούς που θα μπορούν λόγω οικονομικής άνεσης να απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσιών υγείας και αυτούς που στερούνται των οικονομικών πόρων να ταλαιπωρούνται είτε σε ουρές αναμονής είτε ν` αδυνατούν ακόμα και να προσφύγουν στα κρατικά νοσηλευτήρια, τα οποία οδηγούνται σε κατάρρευση».

Εξέφρασε παράλληλα την ανησυχία της Συμμαχίας Πολιτών «από τα όσα ακούστηκαν, ιδιαίτερα από το κυβερνών κόμμα, αλλά και από τον Υπουργό Οικονομικών αναφορικά με το ΓεΣΥ». Διευκρίνισε ότι εννοεί ζητήματα που έχουν εγερθεί για την οικονομική βιωσιμότητα του ΓεΣΥ και το κόστος στο δημόσιο.

«Πολλοί ανησυχούμε ότι εάν υπάρξει επιμονή στις απόψεις που είχαν εκφραστεί, (υπάρχει) το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν προσκόμματα στην υλοποίηση του ΓεΣΥ μέσα στα χρονοδιαγράμματα που έχουν σήμερα συμφωνηθεί».

Είπε ακόμη, απαντώντας σε ερώτηση, ότι για το μονοασφαλιστικό υπάρχει σύγκλιση αν όχι η ομοφωνία της τεράστιας πλειοψηφίας των πολιτικών δυνάμεων, καθώς και για την αναγκαιότητα να υπάρχει αναθεώρηση των αναλογιστικών μελετών.

Μιλούμε για ένα σχέδιο το οποίο για να υλοποιηθεί ο προϋπολογισμός του θα πλησιάζει το 1 δισ. ευρώ το χρόνο, ανέφερε. Άρα, πρόσθεσε, «έχουμε υποχρέωση απέναντι στον λαό να φροντίζουμε και να μελετούμε έγκαιρα ότι θα είναι βιώσιμο αυτό το σχέδιο, τις όποιες βελτιώσεις ή αναθεωρήσεις επιβάλλονται από μελέτες να τις παίρνουμε έγκαιρα για να μην οδηγηθεί αυτό το ΓεΣΥ σε μια κρίση που στο τέλος της ημέρας θα τη πληρώσει η κοινωνία».

Για τα υπόλοιπα ζητήματα, είπε ότι «έγινε μια πολύ γενική ενημέρωση και θ` ακολουθήσουν άλλες πιο εξειδικευμένες συναντήσεις είτε με αρμόδιους Υπουργούς είτε ενδεχόμενα και άλλες συσκέψεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα