Λήψη μέτρων για την εκπομπή αερίων στην αυτοκινητοβιομηχανία

Η ανάγκη λήψης μέτρων για αποτελεσματική εφαρμογή από τα κράτη μέλη της ΕΕ της κοινοτικής νομοθεσίας που αφορά τις εκπομπές αερίων στην αυτοκινητοβιομηχανία τονίστηκε, στο πλαίσιο συζήτησης, την Τρίτη, ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που συνέρχεται στο Στρασβούργο.

Το Σώμα ενέκρινε ψήφισμα στο οποίο αναφέρεται πως χρειάζεται να δοθούν περισσότερα στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς την εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις μετρήσεις των εκπομπών στην αυτοκινητοβιομηχανία (EMIS), η οποία διερευνά ενδεχόμενες παραβιάσεις των ευρωπαϊκών κανονισμών.

Συγκεκριμένα,

κατά τη συνεδρία, ψηφίστηκε με 618 ψήφους υπέρ, 26 εναντίον και 7 αποχές, η ενδιάμεση έκθεση της εξεταστικής επιτροπής που περιλαμβάνει ψήφισμα με το οποίο η Ευρωβουλή ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να συνεχίσει να εξασφαλίζει την άμεση στήριξη και την πλήρη διαφάνεια του έργου της εξεταστικής επιτροπής, σεβόμενη πλήρως την αρχή της καλόπιστης συνεργασίας και παρέχοντας κάθε δυνατή τεχνική και πολιτική στήριξη, ιδίως μέσω της ταχύτερης αποστολής των εγγράφων που της ζητούνται.

Επίσης σημειώνει πως αναμένει πλήρη συνεργασία από τους αρμόδιους υπηρετούντες Επιτρόπους και Γενικούς Διευθυντές - καθώς και εκείνους που θήτευσαν προηγουμένως σε αυτές τις θέσεις και καλεί τα κράτη μέλη, με πλήρη σεβασμό της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας να προσφέρουν στην εξεταστική επιτροπή την απαραίτητη τεχνική και πολιτική στήριξη, ιδίως δίνοντας τη δυνατότητα στην Επιτροπή να υποβάλει ταχύτερα τα έγγραφα που της ζητούνται και, εάν η υποβολή των εγγράφων απαιτεί τη συγκατάθεση των κρατών μελών, με την επιτάχυνση των εσωτερικών διαδικασιών της που διέπουν τη χορήγηση αυτής της συγκατάθεσης.

Ακόμη το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ζητά από τις κυβερνήσεις, τα κοινοβούλια και τις αρμόδιες Aρχές των κρατών μελών να συνδράμουν την εξεταστική επιτροπή στο έργο της, με πλήρη σεβασμό της αρχής της καλόπιστης συνεργασίας που ορίζεται στο δίκαιο της Ένωσης.

Η Ευρωβουλή ενθαρρύνει την εξεταστική επιτροπή να συνεχίσει τις εργασίες της και να εφαρμόσει πλήρως την εντολή που της δόθηκε από το Κοινοβούλιο στην απόφασή του της 17ης Δεκεμβρίου 2015 και υποστηρίζει όλες τις δράσεις και τις πρωτοβουλίες που οδηγούν στην επίτευξη της εντολής.

Επιπλέον, ζητά από τη Διάσκεψη των Προέδρων και το Προεδρείο να υποστηρίξουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται, προκειμένου η εξεταστική επιτροπή να εκπληρώσει την εντολή της, ιδίως σε ό,τι αφορά την έγκριση ακροάσεων και έκτακτων συνεδριάσεων, την αποζημίωση των εξόδων εμπειρογνωμόνων και των μαρτύρων, των αποστολών ή οιωνδήποτε άλλων τεχνικών μέσων δικαιολογούνται δεόντως.

Η ενδιάμεση έκθεση των εισηγητών Pablo Zalba Bidegain (ΕΛΚ, Ισπανία) και Gerben-Jan Gerbrandy (Φιλελεύθεροι, Ολλανδία), συνοψίζει τις έως τώρα δραστηριότητες της επιτροπής και παρουσιάζει το πρόγραμμα εργασίας της για το δεύτερο εξάμηνο της ετήσιας θητείας της. Η εξεταστική επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μετά τις ακροάσεις που πραγματοποίησε έχει σαφέστερη εικόνα για το πώς οι κατασκευαστές των αυτοκινήτων ήταν σε θέση να ισχυρίζονται ότι τα αυτοκίνητά τους εξέπεμπαν λιγότερους ρύπους από ότι στην πραγματικότητα.

Μιλώντας κατά τη συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας, ο εισηγητής Βigedain ανέφερε πως αν ήμασταν πραγματικά ενωμένα κράτη της Ευρώπης, θα αποσοβούσαμε ένα τέτοιο σκάνδαλο και οι πολίτες θα είχαν καλύτερη προστασία, σημειώνοντας πως η νομοθεσία υπήρξε χαλαρή και γενική.

Επεσήμανε πως θα υποβάλουν προτάσεις για να ληφθούν μέτρα για να αποτρέπονται τέτοιες απάτες, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει να ληφθεί υπόψη το γεγονός πως διακυβεύονται τα έσοδα 12 εκατομμυρίων οικογενειών.

Από την πλευρά του, ο εισηγητής Gerbrandy ανέφερε πως η ενδιάμεση έκθεση είναι πρωταρχικά διαδικαστικού χαρακτήρα και πως μετά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει βελτιώσει σημαντικά τη συνεργασία μαζί τους.

Συλλέξαμε τεχνικά στοιχεία, κάναμε τεχνικής φύσεως εργασία μέχρι τώρα και τώρα αρχίζει η πολιτικής φύσεως εργασία, ανέφερε, σημειώνοντας πως η υπόθεση αυτή δεν αφορά μόνο τη Volkswagen.

Το πρόβλημα είναι πολύ ευρύτερο και χρήζει περαιτέρω διερεύνησης, ανέφερε, σημειώνοντας παράλληλα πως υπάρχουν πολλά ερωτηματικά για τον ρόλο των κρατών μελών.

Έκανε λόγο για χαλαρή εφαρμογή και επιβολή της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, σημειώνοντας πως αυτό θα πρέπει να συζητηθεί με τους αρμόδιους Υπουργούς των κρατών μελών, και υπογράμμισε πως υπάρχουν εκατομμύρια αυτοκίνητα με κινητήρα ντίζελ, που δε συμμορφώνονται με την ευρωπαϊκή νομοθεσία.

Η Επίτροπος της ΕΕ για την Εσωτερική Αγορά, τη Βιομηχανία, την Επιχειρηματικότητα και τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ( ΜΜΕ) Elżbieta Bienkowska είπε πως το πρόβλημα έγκειται σε ανεπαρκή εφαρμογή της νομοθεσίας και ελλιπή επιτήρηση της αγοράς και τόνισε την ανάγκη να ληφθούν μέτρα για αποτελεσματική εφαρμογή της νομοθεσίας και να εγκαθιδρυθεί ένα σύγχρονο πλαίσιο για τον έλεγχο των οχημάτων όχι σε βάρος της αυτοκινητοβιομηχανίας.

Ανέφερε πως έχουν ζητήσει από τα κράτη μέλη να στείλουν στοιχεία για μηχανισμούς αλλοίωσης στα οχήματα που κυκλοφορούν στην επικράτειά τους.

Σημείωσε πως η ίδια και οι υπηρεσίες της έχουν εκφράσει ετοιμότητα να δώσουν πρακτικές οδηγίες στα κράτη μέλη για το πώς να κάνουν τους ελέγχους εκπομπών. Είμαστε απογοητευμένοι από την κατάσταση πραγμάτων, είπε. Θα επιμείνω τα κράτη μέλη να μου αποστείλουν τα στοιχεία αυτά, σημείωσε, επισημαίνοντας πως στέλλει επιστολές στα κράτη μέλη πιέζοντάς τα, αλλά δεν έχει όλες τις απαντήσεις στα ερωτήματά της.

Τόνισε πως οι χώρες πρέπει να λειτουργούν με διαφάνεια και να τους δίνουν όλα τα στοιχεία που χρειάζονται. Διαβεβαίωσε ότι θα κάνει ότι χρειάζεται προκειμένου να ανθίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, σημειώνοντας παράλληλα πως πρέπει και είναι προς το συμφέρον της να είμαστε αυστηροί και απαιτητικοί μαζί τους.

“Θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε πλήρως μαζί σας τους επόμενους μήνες”, είπε, και χαιρέτισε την ενδιάμεση έκθεση της εξεταστικής επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Πρέπει να αποκαλύψουμε τα πάντα σχετικά με το σκάνδαλο αναστολής ελέγχων και να συνεχίσουμε με τα μέτρα. Θα κάνω ό,τι χρειάζεται, ό,τι είναι αναγκαίο, σημείωσε.

Μιλώντας ως σκιώδης εισηγητής και μέλος της εξεταστικής επιτροπής εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, ο Κύπριος Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς, Νεοκλής Συλικιώτης, ανέφερε πως τα κενά που υπάρχουν στη νομοθεσία, οι ισχυρές πιέσεις της αυτοκινητοβιομηχανίας και το δίκτυο προστασίας των πολυεθνικών εταιρειών, οδήγησαν στο πολιτικό σκάνδαλο με τις μετρήσεις των εκπομπών, σημειώνοντας πως η απάτη της Volkswagen δεν είναι μια μεμονωμένη περίπτωση.

Ο κ. Συλικιώτης υπογράμμισε πως ύστερα από πολύωρες ακροάσεις και μελέτη εσωτερικών εγγράφων είναι πλέον ξεκάθαρο πως υπάρχουν σοβαρές πολιτικές ευθύνες. Επεσήμανε πως ενώ η Κομισιόν ήξερε για τη δυνατότητα απάτης, δεν έπραξε τίποτε με τη δικαιολογία ότι δε γνώριζε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Επίσης, συμπλήρωσε, και τα κράτη μέλη, ενώ είχαν ενημερωθεί, δεν έκαναν κανένα έλεγχο.

Τόνισε πως υπήρξαν σημαντικές παραλείψεις και από την Κομισιόν αλλά και από τα κράτη μέλη στην εφαρμογή του ενωσιακού δικαίου καθώς και στην επιβολή κυρώσεων.
Ανέφερε πως η ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς θα συνεχίσει την έρευνα και την άσκηση πιέσεων. Επίσης συμπλήρωσε πως θα συνεργαστούν εποικοδομητικά με τους εισηγητές και τους σκιώδεις εισηγητές των άλλων πολιτικών ομάδων έχοντας ως στόχο να αποκαλυφθεί η αλήθεια και να τερματιστούν όλες οι πρακτικές που, έχοντας στόχο το αθέμιτο κέρδος, προκαλούν σοβαρές συνέπειες στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον.

Σημειώνεται πως η εξεταστική επιτροπή, η οποία συστάθηκε σε συνέχεια των αποκαλύψεων για χρήση συσκευών που παραποιούσαν τα αποτελέσματα στις επίσημες δοκιμές των αυτοκινήτων μειώνοντας τεχνητά τις εκπομπές ρύπων, θα ολοκληρώσει τις εργασίες της την άνοιξη του 2017.

Το Σεπτέμβριο του 2015, ξέσπασε στις ΗΠΑ το σκάνδαλο με τις εκπομπές αερίων στην αυτοκινητοβιομηχανία, το οποίο αφορά εκατομμύρια αυτοκίνητα από διάφορες εταιρείες. Μετά από αυτές τις αποκαλύψεις, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συγκρότησε εξεταστική επιτροπή στις 2 Μαρτίου 2016 για να ερευνήσει αν υπήρχε θέμα με τις μετρήσεις των εκπομπών των αερίων.

Μέχρι σήμερα, η εξεταστική επιτροπή του ΕΚ έχει πραγματοποιήσει ακροάσεις με εμπειρογνώμονες πληροφορικών συστημάτων, εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών αλλά και περιβαλλοντικές οργανώσεις. Κατά το δεύτερο μισό της θητείας της οι ακροάσεις που πραγματοποιεί είναι με τους πρώην αλλά και με τον νυν αρμόδιο Επίτροπο, προκειμένου να ερευνήσει και να ενημερωθεί για τις παρούσες αλλά και τις προτεινόμενες διαδικασίες ελέγχου.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο, που εκπροσωπεί τις κυβερνήσεις των κρατών μελών, εξετάζουν τη βελτίωση των κανόνων για τις εκπομπές αερίων προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δοκιμές θα μπορούν να προβλέπουν τη ρύπανση σε πραγματικές συνθήκες, με μεγαλύτερη εγκυρότητα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα