Σώοι και αβλαβείς οι πρόσφυγες

Μεταφέρθηκαν χθες στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά
Λήγει σήμερα το διάταγμα κράτησης των τριών προσφύγων, εναντίον των οποίων υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι λαθρομετανάστες - Η Αστυνομία θα ζητήσει περαιτέρω κράτησή τους

Σε 22 συνολικά σκηνές, που έχουν στηθεί στον χώρο προσωρινής φιλοξενίας προσφύγων στην Κοκκινοτριμιθιά, θα διαμείνουν οι μετανάστες συριακής καταγωγής, που έφθασαν αργά το βράδυ της Παρασκευής με σκάφος στον Κάτω Πύργο και έχουν ήδη μεταφερθεί στις εγκαταστάσεις της Κοκκινοτριμιθιάς.

Σημειώνεται ότι σήμερα αναμένεται πως η Αστυνομία

θα ζητήσει την ανανέωση του διατάγματος κράτησης των τριών συλληφθέντων Σύρων, που έφθασαν στην Κύπρο μαζί με τους υπόλοιπους πρόσφυγες την περασμένη Παρασκευή και οι οποίοι είχαν τεθεί χθες υπό μονοήμερη κράτηση ως ύποπτοι για λαθρομετανάστευση.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, και οι τρεις είχαν έρθει και στο παρελθόν στην Κύπρο, αλλά είχαν απελαθεί. Πρόκειται για τρεις άνδρες ηλικίας 32, 43 και 50 χρονών. Οι τρεις συνελήφθησαν το περασμένο Σάββατο, για διερεύνηση υπόθεσης λαθρομετανάστευσης. Μιλώντας στη «Σημερινή» ο Εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομίας, Αντρέας Αγγελίδης, επεσήμανε ότι η υπόθεση εναντίον των τριών ακόμη διερευνάται.

Θα τους παρασχεθούν τα αναγκαία
Σημειώνεται ότι οι 93 συνολικά μετανάστες, 34 άντρες, 17 γυναίκες και 42 παιδιά, είχαν μεταφερθεί στο υγειονομικό κέντρο του Κάτω Πύργου, όπου έτυχαν περίθαλψης και ακολούθως επιβιβάστηκαν σε δύο λεωφορεία και μεταφέρθηκαν στην Κοκκινοτριμιθιά.

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο διοικητής της Πολιτικής Άμυνας Λούκας Χατζημιχαήλ δήλωσε ότι κατά την εκεί παραμονή τους θα τους παρασχεθούν όλα τα αναγκαία μέσα, ώστε να διασφαλιστεί η όσο το δυνατόν πιο άνετη, ξεκούραστη και ζεστή διαμονή τους στον χώρο, όπως για παράδειγμα κουβέρτες και θερμάστρες.

Ανέφερε, επίσης, ότι όλοι οι μετανάστες χαίρουν άκρας υγείας, και έχουν περάσει απ' όλες τις ιατρικές εξετάσεις. Επεσήμανε, παράλληλα, ότι δύο μικρά παιδιά, τα οποία αντιμετώπιζαν κάποια προβλήματα υγείας, λόγω της καταπόνησης την οποία υπέστησαν κατά το ταξίδι, μεταφέρθηκαν στο Μακάρειο Νοσοκομείο και, αφού έτυχαν της απαραίτητης νοσηλείας, έχουν και αυτά απολυθεί.

Έχουν καλυφθεί οι ανάγκες
Εξάλλου, σε προηγούμενες δηλώσεις του, ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι οι προσωπικές ανάγκες των μεταναστών σε ένδυση και υπόδηση καλύφθηκαν από την Πολιτική Άμυνα σε συνεργασία με τον Κυπριακό Ερυθρό Σταθμό και ότι δεν υπάρχει για την ώρα ανάγκη για παροχή επιπρόσθετης βοήθειας από πολίτες.

Σε ερώτηση για το τι μέλλει γενέσθαι, ο κ. Χατζημιχαήλ ανέφερε ότι οι μετανάστες θα παραμείνουν στον χώρο μέχρι την ολοκλήρωση των ιατρικών τους εξετάσεων, από 48 μέχρι 72 ώρες, και στη συνέχεια, όσοι υποβάλουν αιτήσεις για παραχώρηση πολιτικού ασύλου και τύχουν έγκρισης από την Υπηρεσία Ασύλου, τότε θα μπορούν να εγκαταλείψουν τον χώρο φιλοξενίας.

Ερωτηθείς σχετικά με τις συνθήκες διαβίωσής τους λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν αυτήν την περίοδο, ιδιαίτερα το βράδυ, ο κ. Χατζημιχαήλ είπε ότι είναι κάτι που τους ανησυχεί, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι θα παρασχεθεί οτιδήποτε χρειάζονται στους μετανάστες, προκειμένου να προστατευθούν από το κρύο.

Τέλος, ο κ. Χατζημιχαήλ εξήρε τη συνεισφορά των εθελοντών της Πολιτικής Άμυνας, οι οποίοι για άλλη μια φορά υπερέβαλαν εαυτόν ανταποκρινόμενοι άμεσα στο κάλεσμα για αντιμετώπιση της κατάστασης σε συνεργασία με όλες τις άλλες αρμόδιες υπηρεσίες της Δημοκρατίας σύμφωνα με το Σχέδιο «ΝΑΥΚΡΑΤΗΣ».

Ελεγχόμενη και στοχευμένη
Ανησυχία εξέφρασε χθες ο Υπουργός Εσωτερικών, Σωκράτης Χάσικος, για τη συνεχή ροή προσφύγων στην Κύπρο, μετά και τη νέα άφιξη των Σύρων προσφύγων στον Κάτω Πύργο. Μιλώντας στο ΡΙΚ, ο Υπουργός Εσωτερικών έκανε λόγο για κύκλωμα, πίσω από το οποίο βρίσκεται γνωστός Τούρκος σεσημασμένος διακινητής. Μίλησε μεταξύ άλλων για ελεγχόμενη και στοχευμένη ροή προσφύγων προς τη Δημοκρατία, σημειώνοντας ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, την επόμενη εβδομάδα θα επιχειρήσουν να στείλουν στην Κύπρο άλλους επτακόσιους πρόσφυγες.

Ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι οι Αρχές είναι σε θέση να διαχειριστούν το ζήτημα, δεδομένου ότι η ροή θα βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα. Τόνισε, επίσης, ότι η Δημοκρατία τιμά στο έπακρον όλες τις συμφωνίες στην προσφυγική κρίση και θέλει να βοηθήσει, αλλά είναι ημικατεχόμενο νησί και σε καμία περίπτωση δεν θέλει να στείλει μηνύματα ότι η Κύπρος αποτελεί προσκλητήριο.

Να δημιουργηθούν εγκαταστάσεις
Άξια αναφοράς είναι και η επισήμανση στην οποία προέβη χθες ο κοινοτάρχης του Κάτω Πύργου Τηλλυρίας, Νίκος Κλεάνθους, σύμφωνα με την οποία, «υπάρχει μεγάλη ανάγκη για δημιουργία ειδικού χώρου πρώτης υποδοχής και περίθαλψης προσφύγων στην περιοχή του Κάτω Πύργου, μετά τις συνεχείς ροές προσφύγουν που παρατηρούνται την τελευταία περίοδο».

Μιλώντας στη «Σημερινή», ο κ. Κλεάνθους πρόσθεσε μεταξύ άλλων ότι αυτό που η κοινότητα ζητεί έντονα και επιτακτικά από το κράτος, είναι να δημιουργήσει στην περιοχή τις κατάλληλες υποδομές, για να μπορέσουν και οι κάτοικοι του Κάτω Πύργου ν' αντεπεξέλθουν επαρκώς στη φροντίδα και την περίθαλψη των προσφύγων, χωρίς όμως να επηρεάζεται η φροντίδα των κατοίκων της περιοχής.

Η μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση
Αξίζει να σημειωθεί ότι τα τελευταία δύο χρόνια η Ευρώπη γνώρισε τη μεγαλύτερη μαζική μετακίνηση ανθρώπων μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Περισσότεροι από 1 εκατομμύριο πρόσφυγες και μετανάστες έφτασαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η μεγάλη πλειονότητα των οποίων προσπαθούσε να ξεφύγει από τον πόλεμο και τον τρόμο στη Συρία και άλλες ταραγμένες χώρες. Η Ε.Ε. έχει συμφωνήσει σε μια δέσμη μέτρων για την αντιμετώπιση της κρίσης.

Στα μέτρα αυτά περιλαμβάνονται η προσπάθεια αντιμετώπισης των βαθύτερων αιτιών της κρίσης καθώς και η σημαντική αύξηση της βοήθειας στους ανθρώπους που χρειάζονται ανθρωπιστική βοήθεια, τόσο εντός όσο και εκτός της Ε.Ε. Έχουν ληφθεί μέτρα για τη μετεγκατάσταση αιτούντων άσυλο που βρίσκονται ήδη στην Ε.Ε., για την επανεγκατάσταση από γειτονικές χώρες ατόμων που έχουν ανάγκη και για την επιστροφή των ατόμων που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για χορήγηση ασύλου.

Η Ε.Ε. βελτιώνει την ασφάλεια στα σύνορα με μια νέα συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή, που θα καταπολεμά τη λαθραία διακίνηση ανθρώπων και που θα παρέχει ασφαλείς τρόπους νόμιμης εισόδου στην Ε.Ε.

Πέραν των 10 δισεκατομμυρίων
Συνολικά, η Ε.Ε. διέθεσε περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια ευρώ από τον προϋπολογισμό της για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης τα έτη 2015 και 2016. Τα περισσότερα άτομα που φτάνουν στην Ε.Ε. έχουν βασικές ανάγκες, όπως καθαρό νερό, τροφή και στέγη. Η Ε.Ε. χρηματοδοτεί έργα για να αντιμετωπιστούν οι πιο επείγουσες ανθρωπιστικές ανάγκες των 50.000 προσφύγων και μεταναστών που φιλοξενούνται στην Ελλάδα από τον Μάιο του 2016.

Επίσης, η Ε.Ε. παρέχει ανθρωπιστική βοήθεια στους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε χώρες εκτός της Ε.Ε., όπως η Τουρκία, ο Λίβανος, η Ιορδανία και το Ιράκ. Η Τουρκία φιλοξενεί μακράν τον μεγαλύτερο αριθμό προσφύγων, συνολικά περίπου 3 εκατομμύρια, εκ των οποίων 2,5 εκατομμύρια είναι Σύροι. Για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία, η Ε.Ε. και τα κράτη μέλη της παρέχουν 6 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω ειδικού μηχανισμού, για την περίοδο 2016-2018.

Keywords
Τυχαία Θέματα