Σ.Μαλάς: Τα πράγματα δεν έγιναν όπως τα είπε ο Αναστασιάδης

Η έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί τις επόμενες μέρες, ακυρώνει την επιχειρηματολογία του Νίκου Αναστασιάδη και των συνεργατών του και επιβεβαιώνει τους κακούς χειρισμούς που έγιναν από πλευράς του Προέδρου, δήλωσε ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, λέγοντας ότι «τα πράγματα δεν έγιναν όπως μας τα είπε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό είναι σαφές».

Η ευθύνη για συνέχιση των συνομιλιών επιμερίζεται στα δύο μέρη στην Κύπρο, συνέχισε, προσθέτοντας ότι η Τουρκία είναι πλήρως απενεχοποιημένη, αντί να λογοδοτεί για την αδιαλλαξία της, εμβαθύνει την κατοχή και τη διχοτόμηση. «Είμαστε αντιμέτωποι με στασιμότητα, ενώ ο Γ.Γ. του ΟΗΕ αναφέρεται σε "χαμένη ιστορική ευκαιρία"».

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είχε δύο στόχους: είτε να φέρει ενώπιον του κυπριακού λαού μια σωστή, συμφωνημένη λύση είτε να εκθέσει την Τουρκία, είπε ο κ. Μαλάς, αναφέροντας ότι απέτυχε και στα δυο, γιατί έκανε κακή διαπραγμάτευση, χωρίς στόχο, σχέδιο και συμμάχους και με αυτόν τον τρόπο έχει πλήξει την αξιοπιστία της Κύπρου διεθνώς.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, είπε ο Σταύρος Μαλάς, απέτυχε, γιατί εδώ και μήνες παλινωδεί συνεχώς, στοχεύοντας στη συσπείρωση της ακροδεξιάς, καταφέρνοντας καίριο πλήγμα στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού. «Δίνει την εντύπωση ότι δεν ξέρει τι θέλει και τι κάνει. Επιδεικνύει αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά».

Η ισχύς της Κυπριακής Δημοκρατίας, ανέφερε ο υποψήφιος Πρόεδρος, είναι το Διεθνές Δίκαιο και γι’ αυτό πρέπει να παραμείνουμε επικεντρωμένοι σε αυτό που ζητά ο ΟΗΕ, να συνεχιστούν αύριο οι συνομιλίες από το σημείο που διακόπηκαν. «Πρέπει να ξαναβρούμε τη χαμένη μας αξιοπιστία με υπευθύνους χειρισμούς, συνέπεια σε θέσεις αρχών, σε συνεργασία με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ και στο πλαίσιο των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, που διαχρονικά κατοχυρώνουν τα δίκαια του λαού μας».

Ερωτηθείς τι εννοεί λέγοντας ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συσπειρώνει την ακροδεξιά, ο κ. Μαλάς είπε ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει υιοθετήσει θέσεις τον τελευταίο καιρό, που έχουν πολύ διαφορετική φιλοσοφία από αυτή «που μας έχει συνηθίσει και είναι προφανές, κόπτεται περισσότερο για εκείνους που διαφωνούν μαζί του, παρά για εκείνους που συμφωνούν μαζί του».

Στην παρατήρηση ότι στο προσχέδιο της έκθεσης του Γ.Γ. του ΟΗΕ ευθύνη δεν επιρρίπτεται σε κανέναν, ούτε στην ε/κ πλευρά, ο κ. Μαλάς ανέφερε ότι επιρρίπτεται ευθύνη στις δύο πλευρές και η προσπάθεια, κατά τις διαπραγματεύσεις, έπρεπε να είναι τουλάχιστον η ανάδειξη της αδιαλλαξίας της Τουρκίας. «Πήγαμε στον Κραν Μοντανά να διαπραγματευτούμε την ασφάλεια και τις εγγυήσεις, ο Γ.Γ. μας έδωσε μια χρυσή ευκαιρία, που στο παρελθόν δεν υπήρξε, καταθέτοντας ένα πλαίσιο συζήτησης και εμείς επιλέξαμε να πούμε ότι ‘είχε τεταμένο κλίμα’. Αυτή ήταν η ευκαιρία, δεν την άδραξε».

Δημοσκόπηση

Κληθείς να σχολιάσει τη δημοσκόπηση της Καθημερινής, που τον φέρει «να μην εισέρχεται στον δεύτερο γύρο των Προεδρικών, να μην μπορεί η υποψηφιότητά του να συσπειρώσει το ΑΚΕΛ ούτε και να έχει εισροή ψήφων από άλλους πολιτικούς χώρους», ο Σταύρος Μαλάς είπε ότι όλες οι δημοσκοπήσεις είναι «πάρα πολύ χρήσιμες. Δεν είναι όμως το εκλογικό αποτέλεσμα». Καταγράφει, ανέφερε, τα ευρήματα αυτής, αλλά και άλλων δημοσκοπήσεων, και όταν θα έχουμε την πραγματική εκλογική αναμέτρηση, τότε θα μιλούμε για αποτέλεσμα.

Keywords
Τυχαία Θέματα