Κομισιόν: Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα για την Καταλονία

Το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία της Καταλονίας, ήταν αντισυνταγματικό σύμφωνα με το ισπανικό σύνταγμα, αναφέρει το κείμενο της γραπτής επίσημης θέσης της Κομισιόν που ανέγνωσε στον Τύπο στις Βρυξέλλες, ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος Μαργαρίτης Σχοινάς.

Ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος, ο οποίος

σημείωσε ότι τα γραφεία του Προέδρου της Κομισιόν και του Ισπανού Πρωθυπουργού ήταν σε επαφή το σαββατοκύριακο και οι δύο ηγέτες θα μιλήσουν τηλεφωνικά σήμερα το απόγευμα, είπε ότι "η Κομισιόν έχει εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό Ραχόι να χειριστεί το ζήτημα στα πλαίσια που ορίζει το ισπανικό σύνταγμα και με σεβασμό στα δικαιώματα των πολιτών".

Επιπλέον ο Επικεφαλής Εκπρόσωπος ανέφερε ότι "για τον Πρόεδρο Γιούνκερ, πρόκειται για εσωτερικό ζήτημα της Ισπανίας και θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο του ισπανικού συντάγματος".

Επανέλαβε τη νομική άποψη της Κομισιόν πως "σε περίπτωση που στο μέλλον υπάρξει ένα άλλο, συνταγματικό αυτή τη φορά, δημοψήφισμα, σε περίπτωση που υπερψηφιστεί η ανεξαρτησία, τότε η Καταλονία θα αποτελεί έδαφος εκτός ΕΕ".

Συμπλήρωσε όμως ότι "πέραν της νομικής πλευράς του θέματος, τώρα είναι η ώρα της ενότητας και της σταθερότητας και όχι της διαίρεσης και του κατακερματισμού" και κάλεσε σε "μετάβαση από την αντιπαράθεση στο διάλογο".

Απαντώντας σε ερώτηση του ΚΥΠΕ για τις πληροφορίες περί ρωσικής εμπλοκής που μεταδίδει η EL Pais, το Politico και αξιωματούχοι του ΕΛΚ, τόνισε ότι "υπάρχουν πολλά ανησυχητικά σημάδια, επιθέσεις από trolls, ψευδείς ειδήσεις, αλγόριθμοι, και πολλά άλλα, με θύματα ακόμα και συναδέλφους σας εδώ στο press- room", απέφυγε όμως να προβεί σε εικασίες πριν από ανακοινώσεις των αρχών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα