Προς τα κάτω ο υδράργυρος

Σταδιακή μείωση της θερμοκρασίας αναμένεται να σημειωθεί αυτήν τη βδομάδα
Ανησυχητικά τα ευρήματα έρευνας για τις κλιματικές αλλαγές στην ανατολική Μεσόγειο

Το αδιαχώρητο παρατηρήθηκε χθες Κυριακή στις παραλίες του νησιού που έσφυζαν από ζωή, μιας και χιλιάδες παραθεριστές έκαναν τις πρώτες καλοκαιρινές βουτιές. Ο «μίνι καύσωνας» που σημειώθηκε κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου και οι θερμοκρασίες, που σε ορισμένες περιπτώσεις ξεπέρασαν τους 35 βαθμούς, σηματοδότησαν πανηγυρικά την έναρξη του καλοκαιριού. Βέβαια, δυστυχώς ή ευτυχώς, οι υψηλές θερμοκρασίες δεν θα συνεχίσουν και

για τις επόμενες ημέρες, μιας και, σύμφωνα με την πρόγνωση της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, η θερμοκρασία για το επόμενο τριήμερο θα σημειώσει σταδιακά πτώση.

Το σκηνικό των επόμενων ημερών
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το δελτίο καιρού της Μετεωρολογικής Υπηρεσίας, σήμερα ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, τοπικά όµως θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ώς βορειοδυτικοί, µέτριοι µέχρι ισχυροί 4 µε 5 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη µέχρι ταραγµένη. Η θερµοκρασία θα ανέλθει στους 31 βαθµούς στο εσωτερικό, στους 26 στα δυτικά παράλια, γύρω στους 28 στα υπόλοιπα παράλια και στους 24 βαθµούς στα ψηλότερα ορεινά.

Το βράδυ ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τις αυγινές κυρίως ώρες πιθανό να σχηµατιστούν τοπικά αραιή οµίχλη και χαµηλές νεφώσεις. Οι άνεµοι θα πνέουν νοτιοδυτικοί ώς βορειοδυτικοί, ασθενείς 3 και στα προσήνεµα, µέχρι µέτριοι 4 µποφόρ και η θάλασσα θα είναι λίγο ταραγµένη. Την Αύριο Τρίτη ο καιρός θα είναι κυρίως αίθριος, αλλά τοπικά θα παρατηρούνται αυξηµένες νεφώσεις. Τ

ην Τετάρτη και την Πέµπτη ο καιρός θα είναι αρχικά κυρίως αίθριος, αλλά νεφώσεις που θα αναπτύσσονται µετά το µεσηµέρι δυνατό να δώσουν τοπικά µεµονωµένες βροχές ή και µεµονωµένη καταιγίδα. Η θερµοκρασία θα σηµειώσει σταδιακά πτώση από την Τετάρτη.

Σε εγρήγορση η Αστυνομία
Οδηγίες σε όσους θα επισκεφθούν τις παραλίες φέτος το καλοκαίρι έδωσε χθες η Αστυνομία, η οποία δηλώνει ότι βρίσκεται συνεχώς σε εγρήγορση και ετοιμότητα να παράσχει κάθε δυνατή βοήθεια σε οποιονδήποτε χρειαστεί. Ειδικότερα, η Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να λάβουν μέτρα προφύλαξης, δίδοντάς τους συμβουλές, ώστε να αποφύγουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν και να μείνουν ασφαλείς.

Η Αστυνομία αναφέρει, παράλληλα, ότι οι πολίτες θα πρέπει να έχουν υπόψη τους ότι πρέπει να παραμένουν μέσα στις περιοχές λουομένων, όπως αυτές καθορίζονται από τις κόκκινες σημαδούρες, κατά μήκος της παραλίας. Ταυτόχρονα, πρέπει να αποφεύγουν να χρησιμοποιούν τους καθορισμένους διαύλους σκαφών που βρίσκονται κάθετα των παραλιών, για ευνόητους λόγους.

Επίσης, οι παραθεριστές προτρέπονται, αν έχουν μαζί τους παιδιά, να προτιμήσουν να επισκεφθούν παραλίες που διαθέτουν ναυαγοσώστες, ενώ καλούνται να μην τα αφήσουν για κανένα λόγο να κολυμπούν ανεπιτήρητα. Επιπλέον, η Αστυνομία προτρέπει τους πολίτες να μην πηγαίνουν ποτέ μόνοι για κολύμπι, έστω και έχουν άριστες επιδόσεις. Προειδοποιεί επίσης τον κόσμο να αποφύγει να εισέλθει στη θάλασσα μετά την κατανάλωση φαγητού ή οινοπνεύματος.

«Αν σας αρέσουν οι βουτιές, οφείλετε να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και κυρίως να αποφεύγετε τις βουτιές με το κεφάλι. Αν πάλι ασχολείστε με τις υποβρύχιες καταδύσεις, μην ξεχνάτε να χρησιμοποιείτε πάντοτε την αναγνωρισμένη σημαδούρα καταδύσεων ή σημαδούρα επιφάνειας χρώματος κόκκινου ή πορτοκαλί (τα άλλα χρώματα δεν γίνονται αντιληπτά στη θάλασσα από απόσταση). Όταν είστε στο νερό, φροντίστε πάντοτε το μήκος του σχοινιού της σημαδούρας να είναι κατακόρυφο πάνω από εσάς, προς την επιφάνεια», σημειώνει η Αστυνομία.

«Ανησυχητική» έρευνα
Σε μια παράλληλη εξέλιξη, δυσοίωνο προδιαγράφεται το μέλλον της Κύπρου αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Μέσης Ανατολής ένεκα των κλιματικών αλλαγών, σύμφωνα με τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε το Ινστιτούτο Κύπρου σε συνεργασία με το Τμήμα Ατμοσφαιρικής Χημείας του Γερμανικού Ινστιτούτου Max Plank.

Βάσει της έρευνας, η Κύπρος στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον, και συγκεκριμένα το 2050, θα μοιάζει μάλλον με «κόλαση», μιας και ο υδράργυρος αναμένεται να αγγίξει μέχρι και τους 46 βαθμούς. Υπερβολικοί καύσωνες και ανυπόφορα καλοκαίρια θα είναι τα χαρακτηριστικά του σκηνικού καιρού που θα παρατηρείται στην Κύπρο.

Αιτία, το διοξίδιο του άνθρακα
Σύμφωνα με την έρευνα, η αύξηση της θερμοκρασίας οφείλεται κυρίως στις ανεξέλεγκτες εκπομπές διοξιδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα - ενός αερίου με χρόνο ζωής πέραν των 100 ετών. Θλιβερό είναι το γεγονός ότι ακόμη και αν εφαρμοστεί η συνθήκη των Παρισίων για μείωση των θερμοκηπιακών αερίων και αύξηση της θερμοκρασίας μόνο κατά 2 βαθμούς μέχρι τα μέσα του αιώνα, και πάλι για την Κύπρο η θερμοκρασία τους καλοκαιρινούς μήνες θα είναι υψηλότερη. Στην έσχατη, μάλιστα, των περιπτώσεων, δηλαδή της μη λήψης μέτρων και της ακατάπαυστης εκπομπής διοξιδίου του άνθρακα, το 2050 η θερμοκρασία στην Κύπρο θα αυξηθεί κατά 4 με 6 βαθμούς.

Δεν αποκλείεται μάλιστα οι κάτοικοι της Μέσης Ανατολής, συμπεριλαμβανομένων και των Κυπρίων, να μετατραπούν σε κλιματικούς πρόσφυγες, προκειμένου να ζητήσουν καλύτερες συνθήκες διαβίωσης προς τον Βορρά, αφού η αφόρητη ζέστη και η αποπνικτική ατμόσφαιρα, λόγω σκόνης, θα καταστήσουν τις συνθήκες μη βιώσιμες.

Keywords
Τυχαία Θέματα