Σηκώνει το γάντι ο Ιωνάς για την υπόθεση Νεοκλέους

Σηκώνει το γάντι που πέταξε το ΑΚΕΛ διά στόματος Στέφανου Στεφάνου ο Υπουργός Δικαιοσύνης Ιωνάς Νικολάου, αναφορικά με την υπόθεση παραπομπής του Παναγιώτη Νεοκλέους στο Μέλαθρον Αγωνιστών ΕΟΚΑ, δημοσιοποιώντας ολόκληρη την τοποθέτησή του στην κεκλεισμένων των θηρών συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου.

Συγκεκριμένα, στην τοποθέτησή του Υπουργού, παρουσιάζονται οι αρμοδιότητες εποπτείας που έχει ο ίδιος σύμφωνα με το Σύνταγμα

και τον Νόμο των Φυλακών και όλες οι ενέργειες, στις οποίες προέβη τόσο ο Υπουργός όσο και το Υπουργείο Δικαιοσύνης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων τους, οι αρμοδιότητες της Διεύθυνσης των Φυλακών, οι οποίες επεξηγούνται αναλυτικά, στη βάση αποφάσεων Δικαστηρίων, με σχετικές παραπομπές και το σκεπτικό των αποφάσεων.
Περαιτέρω, καταγράφονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις του κράτους έναντι των ασθενών/κρατουμένων, το σκεπτικό και η Απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη δημιουργία Ιατροσυμβουλίου που να εξετάζει και να αποφασίζει επί των αιτημάτων των ατόμων που τελούν υπό κράτηση για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, η αρμοδιότητα του Ιατροσυμβουλίου να παραπέμπει κρατούμενο σε ιδιωτική κλινική και η διαδικασία για κήρυξη χώρου φυλακή.

Όπως προκύπτει από την τοποθέτηση, κατά την συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής, ο Υπουργός τεκμηρίωσε ότι ενήργησε στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων και των εξουσιών του, πάντοτε καλόπιστα, όπως ο ίδιος ερμήνευσε και εφάρμοσε την σχετική νομοθεσία, ακολουθώντας την ίδια πρακτική που ακολουθείτο μέχρι πρόσφατα, όπου το Ιατροσυμβούλιο καλείτο να αποφασίσει επί εξειδικευμένων ιατρικών θεραπειών και την παραπομπή κρατουμένων ασθενών σε ιδιωτική κλινική.

Καταρρίπτονται επίσης οι ισχυρισμοί ότι η απόφαση για παραπομπή του κρατούμενου λήφθηκε από τον Υπουργό και ότι ενήργησε παράνομα ή αναρμόδια ή καθ’ υπέρβαση εξουσίας. Συνεπώς, η επίκληση ποινικών ευθυνών συνιστούν πράξεις εντυπωσιασμού, προερχόμενες από αυτούς που ουδέποτε αναγνώρισαν τις ευθύνες τους κατά την διακυβέρνηση του ΑΚΕΛ.

Διαβάστε ΕΔΩ αυτούσια η τοποθέτηση του Υπουργού Δικαιοσύνης στην κλεισμένων των θηρών συνεδρίαση της Επιτροπής, με την οποία ο ίδιος επιθυμεί να απαντήσει στους ισχυρισμούς του κ. Στεφάνου.

Στεφάνου: Να παραιτηθεί ο Υπουργός

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέφανος Στεφάνου κάλεσε τον Υπουργό Δικαιοσύνης να παραιτηθεί από τη θέση του, προκειμένου όπως είπε «να αναλάβει την ευθύνη που του αναλογεί για το συγκεκριμένο σκάνδαλο».

«Έχουμε ετοιμάσει και θα αποστείλουμε επιστολές προς διάφορες κατευθύνσεις για ζητήματα που χθες έχουν εγερθεί στην Επιτροπή Ελέγχου, ζητώντας, περισσότερες διευκρινήσεις. Είμαστε βέβαιοι ότι τούτη τη φορά θα λάμψει εξ ολοκλήρου η αλήθεια. Δεν είμαστε βέβαιοι για το πώς θα συμπεριφερθεί ο Υπουργός, ο και η κυβέρνηση, που μέχρι τώρα δυστυχώς δεν μας έχουν συνηθίσει σε κινήσεις που να δείχνουν ότι λαμβάνουν υπόψη το δημόσιο αίσθημα και ότι ξέρουν να αναλαμβάνουν τις πολιτικές τους ευθύνες», ανέφερε ο κ. Στεφάνου.

Το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον Υπουργό Δικαιοσύνης ότι ενήργησε και αποφάσισε πριν λάβει τις σχετικές γνωμοδοτήσεις του Γενικού Ελεγκτή επί του θέματος, κάνοντας λόγο για «μεταφορά κρατουμένου με συνοπτικές και φωτογραφικές διαδικασίες, από τις Κεντρικές Φυλακές στη σουίτα του θεραπευτηρίου στην Παλώδια».

Επιπλέον, ο κ. Στεφάνου ανέφερε ότι η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή τεκμηριώνει γιατί το όλο θέμα αποτελεί σκάνδαλο με πρωταγωνιστή τον Υπουργό. «Οι παρανομίες, παρατυπίες και παραβιάσεις κανονισμών στις οποίες προέβη ο Υπουργός Δικαιοσύνης στο συγκεκριμένο θέμα αναδεικνύονται και από τις γνωματεύσεις της Γενικής Εισαγγελίας που επισημαίνουν ότι ο Υπουργός έχει παρανομήσει και έχει παρατυπήσει», ανέφερε σε σχετική ανακοίνωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα