Η κενωθείσα βουλευτική έδρα επιστρέφει στην Αλληλεγγύη

Με 26 ψήφους υπέρ και τις 13 ψήφους των παρόντων Βουλευτών του ΔΗΣΥ εναντίον, η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο την πρόταση νόμου που κατέθεσε ο Πρόεδρος της Βουλής για πλήρωση της κενωθείσας, μετά την απόφαση του εκλογοδικείου, έδρας.

Με το νόμο την έδρα καταλαμβάνει εκ νέου ο επιλαχόντας στο ψηφοδέλτιο της Αλληλεγγύης στη Λεμεσό, Γιώργος Παπαδόπουλος.

Ο ΔΗΣΥ, που διαφωνούσε με την πρόταση νόμου, κατέθεσε τρεις τροπολογίες οι οποίες καταψηφίστηκαν

με 26 κατά και 12 υπέρ η πρώτη, 27 κατά και 12 υπέρ η δεύτερη και 27 κατά και 12 υπέρ η τρίτη, που διελάμβαναν μεταξύ άλλων αναπληρωματική εκλογή αντί της πλήρωσης της κενωθείσας έδρας με τον επιλαχόντα στο ψηφοδέλτιο του κόμματος που κατέλαβε την έδρα που κενώθηκε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Νουρής, παρουσιάζοντας τις τροπολογίες του ΔΗΣΥ, είπε πως η έδρα δεν πληρώθηκε ως αποτέλεσμα ηθελημένης πολιτικής απόφασης της Προέδρου της Αλληλεγγύης να αποποιηθεί την έδρα της.

Ο κ. Νουρής πρόσθεσε πως η διαδικασία του κατεπείγοντος, με την οποία κατατέθηκε και οδηγήθηκε ενώπιον της Ολομέλειας η πρόταση νόμου, δεν έδωσε περιθώρια χρόνου για επαρκή μελέτη.

Περαιτέρω, παρατήρησε ότι η πρόταση νόμου είναι εξόχως πολιτικό θέμα, προσθέτοντας ότι η κατανομή των εδρών πρέπει να αντανακλά τη βούληση του εκλογικού σώματος.

Ο κ. Νουρής, απαντώντας στις τοποθετήσεις ότι η έδρα ανήκει στο κόμμα ή τον κομματικό σχηματισμό, ανέφερε πως όταν η κ. Θεοχάρους αποχώρησε από το ΔΗΣΥ δεν επέστρεψε την έδρα της, αλλά την κράτησε.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ είπε επίσης ότι είναι ηθικό θέμα που άπτεται της βούλησης του εκλογικού σώματος και εξέφρασε την εκτίμηση ότι, με τον προωθούμενο νόμο, τα κόμματα θα μπορούν να περιλαμβάνουν στα ψηφοδέλτια διάφορους δημοφιλείς, οι οποίοι θα εξασφαλίζουν έδρα και στη συνέχεια θα παραιτούνται για τον επιλαχόντα.

Συνεχίζοντας, ανέφερε πως η θέση του ΔΗΣΥ είναι πως για να αποκλειστούν παρόμοια φαινόμενα, στο μέλλον πρέπει να ρυθμιστεί ο νόμος ώστε η έδρα να πληρούται με αναπληρωματική εκλογή.

Είπε επίσης ότι ο ΔΗΣΥ εισηγείται όπως, εφόσον οι έδρες ανήκουν στα κόμματα, αν Βουλευτής οικειοθελώς αποχωρήσει από το κόμμα ή των σχηματισμό που εξασφάλισε την έδρα, η έδρα να αποδίδεται στο κόμμα.

Ο κ. Νουρής δήλωσε πως ο ΔΗΣΥ θα ψήφιζε την πρόταση νόμου, αφού υιοθετούνται οι τροπολογίες που κατέθεσε.

Η Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, η οποία συζήτησε την πρόταση νόμου, Ελένη Μαύρου, ανέφερε ότι το σώμα πρέπει να αποστασιοποιηθεί από τις περιστάσεις που οδήγησαν στη διαπίστωση του κενού. Πρόσθεσε πως η Επιτροπή Εσωτερικών οδήγησε στην Ολομέλεια την πρόταση νόμου στηριζόμενη στη γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας και ενόψει της θέσης της Νομικής Υπηρεσίας ότι ελλοχεύουν άλλα προβλήματα με αναπληρωματική εκλογή.

Η κ. Μαύρου ανέφερε επίσης ότι η εκτελεστική εξουσία, περιέργως, δεν ανέλαβε με νομοσχέδιο να ρυθμίσει το κενό που προέκυψε μετά την απόφαση του εκλογοδικείου.

Η Πρόεδρος της Επιτροπής Εσωτερικών είπε ακόμα πως προέκυψε θέμα για τη στάση της κ. Θεοχάρους, που εισαγάγει νέα ήθη στην πολιτική ζωή, όπως να υποβάλλεις υποψηφιότητα ενώ εκ των προτέρων αποφάσισες ότι δεν θα καταλάβεις την έδρα.

Το θέμα αυτό θα πρέπει να συζητηθεί αργότερα πιο νηφάλια και ολοκληρωμένα, είπε.

Η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, είπε ότι υπάρχει κενό για την πλήρωση έδρας που κενούται μεταξύ της εκλογικής και έναρξης της βουλευτικής θητείας και πρόσθεσε πως δημιουργούνται ερωτηματικά για την αδράνεια της εκτελεστικής εξουσίας να καταθέσει νομοσχέδιο.

Περαιτέρω, ανέφερε ότι η πρόταση νόμου είναι σε πλήρη συμπόρευση με τη γνωμάτευση της νομικής υπηρεσίας.

Σχολιάζοντας τις τοποθετήσεις του ΔΗΣΥ, η κ. Ερωτοκρίτου είπε πως δεν πρέπει η μνήμη να πηγαίνει πίσω μόνο δύο - τρία χρόνια και υπενθύμισε στην περίπτωση της Κατερίνας Παντελίδου που μετακινήθηκε από το ΔΗΚΟ στο ΔΗΣΥ.

Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Κωστής Ευσταθίου, αφού ανέφερε πως ως νομικός θεωρεί λανθασμένη την απόφαση του εκλογοδικείου, παρατήρησε ότι η έδρα δεν κενώθηκε ώστε να πληρωθεί και εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούμε να αμφισβητήσουμε τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο Βουλευτής της Αλληλεγγύης, Μιχάλης Γιωργάλλας, ανέφερε πως το Σύνταγμα δεν προβλέπει αναπληρωματική εκλογή. Πρόσθεσε πως η Ελένη Θεοχάρους βίωσε bullying από κάποιους που έπιναν νερό στο όνομα της, όπως είπε.

Περαιτέρω, αφού ανέφερε πως ο ΔΗΣΥ άρχισε την κοινοβουλευτική του παρουσία με βουλευτή του ΔΗΚΟ που μετακινήθηκε, πρόσθεσε πως αυτό πρέπει να θεωρείται υγεία και όχι αρρώστια και ότι ο τόπος έχει ανάγκη αυτόφωτους πολιτικούς που θα αποφασίζουν και θα πορεύονται με τη συνείδηση τους.

«Η Ελένη ποτέ δεν είχε τη βεβαιότητα εκλογής με ένα σχηματισμό 90 ημερών, ώστε να μπορεί να στηριχθεί η άποψη ότι είχε εκ των προτέρων αποφασίσει να μην καταλάβει την έδρα», ανέφερε ο κ. Γιωργάλλας και κάλεσε τον ΔΗΣΥ να απαντήσει για με τον ίδιο τρόπο αναφορικά με τον Χρίστο Στυλιανίδη που διεκδίκησε έδρα στο Ευρωκοινοβούλιο, γνωρίζοντας ότι θα αναλάβει Επίτροπος.

«Πως μετριέται η πολιτική ηθική του Στυλιανίδη;», διερωτήθηκε.

Ο κ. Γιωργάλλας είπε ακόμα πως η κ. Θεοχάρους γνώριζε ότι κάποιοι θα τη σταυρώσουν, αλλά συνέχισε βρέθηκε σε άλλες χώρες σε πολύ πιο δύσκολες συνθήκες και υπερασπίστηκε αξίες και αρχές και δεν θα την σταματούσε τίποτε από το να υπερασπιστεί τα δικαιώματα της δικής της πατρίδας και του δικού της λαού.

Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ, Χρίστος Χρίστου, είπε πως η λαϊκή βούληση είναι ξεκάθαρη και η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαϊδης, ανέφερε πως το θέμα πρέπει να προσεγγιστεί μακριά από τα πρόσωπα και μακριά από τη πολιτική συγκυρία.

«Ένα εκλογικό αποτέλεσμα έφερε συγκεκριμένη σύνθεση στο κοινοβούλιο, για αυτό και θα στηρίξει την πρόταση νόμου, όπως την εισηγήθηκε ο Γενικός Εισαγγελέας» συνέχισε, και προσθέτοντας ότι προκύπτει θέμα πολιτικής ηθικής και δεοντολογίας και η συμπεριφορά της κ. Θεοχάρους συνιστά πράξη που καταδεικνύει πολιτική αναξιοπιστία.

Η κ. Λουκαϊδης είπε ακόμα πως στις τροπολογίες ΔΗΣΥ περιέχεται σοβαρή πολιτική θέση για τους αποσκιρτούντες και απηύθυνε έκκληση προς τον ΔΗΣΥ να ζητηθούν από τον Σεπτέμβρη αυτά τα ζητήματα.

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ, Νίκος Τορναρίτης, παρατήρησε πως όταν ψηφίζουν για την Ευρωβουλή ψηφίζουν πρόσωπα, που δικαιούνται να μετακομίσουν την ψήφο και όταν ψηφίζουν στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν κόμμα.

Ο κ. Τορναρίτης ανέφερε ακόμα πως η κ. Θεοχάρους διεκδικώντας έδρα στη Βουλή δεν διακινδύνευε το παραμικρό, αφού η έδρα στην Ευρωβουλή ήταν εκεί με τον παχουλό μισθό της, όπως ανέφερε. Επανέλαβε τη θέση του ΔΗΣΥ ότι το θέμα έπρεπε να λυνόταν με τη λαϊκή κυριαρχία.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής Παύλος Μυλωνάς είπε πως θα απέχει της ψηφοφορίας στη 2η τροπολογία του ΔΗΣΥ, επειδή το θέμα αφορά και τον ίδιο.

Είπε τέλος πως κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει η πολιτική του «κιστήματος», όπως ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα