Κόμμα Ευημερίας:Η Τουρκία να ανοίξει στρατιωτική βάση ΤΔΒΚ

Την ώρα που στον Κραν Μοντανά γίνεται προσπάθεια επίλυσης του γόρδιου δεσμού που ονομάζεται ‘τουρκικός στρατός’, η τουρκική αντιπολίτευση ασκεί ‘εθνικιστικές πιέσεις’ προς την κυβέρνηση, προκειμένου να κάνει πιο αδιάλλακτη τη στάση της στη διάσκεψη.

Ο ηγέτης του κόμματος της αντιπολίτευσης, ‘Κόμμα της Ευημερίας’ (το κόμμα του αποθανόντος ισλαμιστή ηγέτη, Νετζμετίν Ερμπακάν) καλεί την τουρκική κυβέρνηση όχι μόνο να αποσύρει το στρατό από την Κύπρο, αλλά να εγκαταστήσει μάλιστα μία στρατιωτική βάση στο νησί.

Σε

γραπτή ανακοίνωσή του, ο Καραμολάογλου έγραψε ότι ‘δεν τίθεται καν θέμα για το αν είναι η Κύπρος είναι τουρκική’. Και συνέχισε λέγοντας:

«Όλα τα προβλήματα που υπήρχαν λύθηκαν με την ‘ειρηνευτική επιχείρηση’ το 1974 και στο νησί εγκαταστάθηκε η ειρήνη, η ασφάλεια και η γαλήνη. Τα χώματα που έχουν ποτιστεί με το αίμα των ηρώων δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο διαπραγμάτευσης. Είναι μάταιη η στρατηγική να διαπραγματεύονται το νησί μέσω μιας φανταστικής ευρωπαϊκής περιπέτειας, για να το πω πολύ απλά. H κυβέρνηση πρέπει να κινηθεί μα βάση αυτή την ιστορική αλήθεια και με συνείδηση. Είτε αποχωρήσει ο στρατός από την Κύπρο είτε μειωθεί ο αριθμός του, είναι το ίδιο. Η Τουρκία όσο υποχωρεί, θα αναγκαστεί να δώσει περισσότερο και να κάνει ακόμη μεγαλύτερες υποχωρήσεις».

Ο Καραμολάογλου κάνει μάλιστα 2 προτάσεις: «Από το να αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός από το νησί, είναι καλύτερο να εγκατασταθεί μία αεροπορική στρατιωτική βάση στην Κύπρο, λαμβάνοντας υπόψη και τις εξελίξεις στη γύρω περιοχή. Και η δεύτερη πρότασή μας είναι, προκειμένου να διασφαλιστεί η γαλήνη και η ασφάλεια που επικρατεί στο νησί, να κηρυχθεί η 20η Ιουλίου ως ‘Εθνική Εορτή’.

Keywords
Τυχαία Θέματα