Πρώτη συνάντηση ΥΠΟΙΚ με συντεχνίες μετά τη συμφωνία πλαίσιο

Την πρώτη συνάντηση τους με τον Υπουργό Οικονομικών μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του μηχανισμού που προβλέπεται στη συμφωνία πλαίσιο που υπογράφηκε μεταξύ Κυβέρνησης και των οργανώσεων ΠΕΟΣΕΚ, είχαν αντιπροσωπείες της ΣΗΔΗΚΕΚ – ΠΕΟ και ΟΗΟ ΣΕΚ για συζήτηση των αιτημάτων που υποβλήθηκαν.

Σύμφωνα με ανακοίνωση

της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ οι εκπρόσωποι των συντεχνιών δήλωσαν με σαφήνεια στον Υπουργό ότι διεκδικούν το περιθώριο μεταξύ ονομαστικού ΑΕΠ και μεταβολής του μισθολογίου με έτη αναφοράς την 1/1/2017 και 1/1/2018, όπως αυτή διαπιστώθηκε από τον μηχανισμό. Τα αιτήματα αφορούν επιστροφή μέρους των αποκοπών από τους μισθούς, επαναφορά επιδομάτων και τρόπου αποζημίωσης των υπερωριών καθώς και τη λύση ειδικών δομικών ή θεσμικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει μερίδα εργαζομένων.

Ζήτησαν επίσης τη δημιουργία ταμείου προνοίας για νεοεισερχόμενους ή αορίστου χρόνου εργαζόμενους με βάση τη δέσμευση της Κυβέρνησης ότι θα έδινε πρόταση μέχρι το τέλος του Μάη. Ταυτόχρονα ζήτησαν να δοθεί πρόταση για τους όρους απασχόλησης των αορίστου χρόνου.

Ζήτησαν ακόμη όπως το θέμα της ΑΤΑ αντιμετωπιστεί στον ευρύτερο διάλογο των κοινωνικών εταίρων που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Έθεσαν επίσης διάφορα γενικότερης σημασίας θέματα (φοροαπαλλαγή / επίδομα τέκνου) και τα καυτά θέματα της στελέχωσης των οργανισμών και της αγοράς υπηρεσιών.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, ο Υπουργός Οικονομικών μετά από συζήτηση δήλωσε ότι είναι έτοιμος να υποβάλει τις απόψεις του οι οποίες όπως εξήγησε δεν θα βρίσκονται κοντά στις απαιτήσεις των συντεχνιών.

Όσον αφορά το θέμα των ειδικών προβλημάτων για το οποίο σαν παράδειγμα αναφέρθηκε η μη ύπαρξη κλιμάκων στην κατηγορία των ωρομισθίων της CYTA τοποθετήθηκε κατ’ αρχήν θετικά και ζήτησε από τις συντεχνίες να συγκεκριμενοποιήσουν τέτοιες ή παρόμοιες περιπτώσεις.

Οι συντεχνίες τέλος ζήτησαν όπως ξεκαθαριστούν σύντομα οι θέσεις των δυο πλευρών με στόχο την επίτευξη της συμφωνίας πριν την ετοιμασία των προϋπολογισμών για το 2018. Ταυτόχρονα διαμήνυσαν ότι θα επιμένουν στις θέσεις τους και θα ενεργούν ανάλογα, με βάση τον Κώδικα Βιομηχανικών Σχέσεων.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα