Προτιμήθηκε η αναβολή

Δεν πάνε σήμερα στη Βουλή οι κανονισμοί λειτουργίας σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή δήλωση του πρώτου για παρακίνηση μαθητών και γονιών από πολιτικές δυνάμεις

Την αναβολή της ψήφισης του νομοσχεδίου, που αφορά στους κανονισμούς για τη λειτουργία και τις εξετάσεις στη Μέση

Εκπαίδευση, αποφάσισαν χθες, μετά από σύσκεψη, οι αρχηγοί των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Κυριότερος λόγος για την αναβολή της ψήφισης, η οποία θα γινόταν στη σημερινή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων, είναι η αναγκαιότητα για περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των εμπλεκομένων φορέων, για να εξευρεθεί μια κοινά αποδεκτή λύση σε σχέση με το ζήτημα αυτό.

Αγκάθι στη διαδικασία αποτέλεσε ο κανονισμός που προέβλεπε εξετάσεις σε Γυμνάσια και Λύκεια ανά τετράμηνο, κάτι που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις τόσο των μαθητών όσο και των γονέων, όπως επίσης και ο διαχωρισμός των Παγκύπριων Εξετάσεων, σε εξετάσεις για σκοπούς πρόσβασης και απόλυσης.

Υπενθυμίζεται ότι χθες, με παρότρυνση της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών (ΠΣΕΜ), μαθητές από όλες τις επαρχίες της Κύπρου πραγματοποίησαν δίωρη αποχή από τα μαθήματά τους κατά την τρίτη και τέταρτη διδακτική περίοδο, αποχή που αποτέλεσε την κορύφωση από μια σειρά μέτρων, τα οποία οι μαθητές έλαβαν σε μια προσπάθεια άσκηση πίεσης για μη ψήφιση των μέτρων.

«Ο αγώνας πέτυχε»
Αμέσως μετά τη γνωστοποίηση της αναβολής της ψήφισης του νομοσχεδίου, η ΠΣΕΜ, με σχετική ανακοίνωση, επεσήμανε ότι το μαθητικό κίνημα θα συνεχίσει μέχρι τέλους τον αγώνα για τα δικαιώματά του. Απαντούν παράλληλα στο Υπουργείο Παιδείας και όλους όσοι προβαίνουν σε κατηγορίες εναντίον της ΠΣΕΜ ότι είναι υποκινούμενοι, πως «μοναδικός υποκινητής του μαθητικού κινήματος είναι το όραμα για ένα ανθρώπινο και δημοκρατικό σχολείο».

«Ως ΠΣΕΜ είμαστε στη διάθεση όλων των εμπλεκόμενων φορέων, για να μεταφέρουμε τις απόψεις και τις εισηγήσεις μας μέχρι την ψήφιση στη Βουλή, όποτε και αν αυτή τελικά γίνει. Απόψεις και θέσεις που να οδηγούν τη Δημόσια Εκπαίδευση βήματα μπροστά», καταλήγει η ανακοίνωση.

Απέσυραν τα μέτρα
Σημειώνεται ότι τους μαθητές είχε, αρχικά, παροτρύνει σε αποχή η Παγκύπρια Συνομοσπονδία Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης, ωστόσο αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά από ολονύκτια διαβούλευση, οι οργανωμένοι γονείς απέσυραν τα εξαγγελθέντα απεργιακά μέτρα, και καλούσαν τους μαθητές Λυκείων και Τεχνικών Σχολών να μπουν στις τάξεις τους κανονικά. Ωστόσο οι μαθητές επέλεξαν να τηρήσουν κανονικά τη δίωρη αποχή.

Σε σχετική χθεσινή ανακοίνωσή τους, μάλιστα, οι οργανωμένοι γονείς επεσήμαιναν ότι «έχοντας πλήρη συναίσθηση της ευθύνης που τους βαραίνει, δεν έχουν άλλα περιθώρια από το να αναστείλουν τα μέτρα», τονίζοντας ωστόσο ότι παρά την άρση των μέτρων, η αναβολή της ψήφισης της πρόνοιας για εξετάσεις ανά τετράμηνο, για εύλογο χρονικό διάστημα, κρίνεται αναγκαία.

Κόντρα ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Αξίζει να σημειωθεί ότι νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας Κυριάκος Χατζηγιάννης και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ και μέλος της Επιτροπής Γιώργος Γεωργίου διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με αφορμή δήλωση του πρώτου, ότι υπάρχει παρακίνηση μαθητών και γονιών από πολιτικές δυνάμεις.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηγιάννης, σε δηλώσεις του στην εκπομπή του «Σίγμα» «Μεσημέρι και Κάτι», κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Συνομοσπονδίας Ομοσπονδιών Συνδέσμων Γονέων Μέσης Εκπαίδευσης Πέτρο Κουλέρμο, για εξυπηρέτηση πολιτικών σκοπιμοτήτων, καθώς είναι στέλεχος συγκεκριμένου κόμματος, όπως χαρακτηριστικά είπε.

Ο κ. Χατζηγιάννης επεσήμανε ότι δεν είναι σωστή νοοτροπία και δημοκρατία το να λαμβάνουν οι γονείς αποφάσεις που να απομακρύνουν από τον διάλογο και να κάνουν λόγο για αποχή από μαθήματα. Σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχουν χιλιάδες γονείς που δεν συμφωνούν με τον κ. Κουλέρμο, άρα θα πρέπει να είναι πιο προσεκτικός και όχι τόσο απόλυτος στις τοποθετήσεις του.

Διαψεύδεται ο Πρόεδρος
Πάντως, η απόφαση των Αρχηγών γι' αναβολή της ψήφισης των κανονισμών φαίνεται να διαψεύδει τον Πρόεδρο της Επιτροπής Παιδείας, καθώς σε περαιτέρω δηλώσεις του στην εκπομπή του «Σίγμα» και πριν από τη γνωστοποίηση της αναβολής, τόνισε ότι δεν υπάρχει καμιά ανάγκη γι' αναβολή της ψήφισης του εν λόγω νομοσχεδίου, καθώς θα μπορούσαν απλώς να κατατεθούν τροποποιήσεις σε μεταγενέστερο επίπεδο.

Το παραδέχτηκε και ο Υπουργός
Καλεσμένος στην εκπομπή ήταν και ο βουλευτής του ΑΚΕΛ στη Λάρνακα Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος κατηγόρησε ευθέως τον Κυριάκο Χατζηγιάννη, ότι δεν λέει την αλήθεια για το συγκεκριμένο θέμα. Ο κ. Γεωργίου ανέφερε ότι το ΔΗΚΟ, αλλά και βουλευτές από τον ΔΗΣΥ, τη Συμμαχία Πολιτών και άλλους πολιτικούς χώρους έχουν διαφωνίες με τα όσα προωθεί το νομοσχέδιο αυτό.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ επικαλέστηκε μάλιστα δηλώσεις του ίδιου του Υπουργού Παιδείας χθες το πρωί, στο κρατικό ραδιόφωνο, σύμφωνα με τις οποίες ακόμα και ο ίδιος είχε ενδοιασμούς σε σχέση με την ολοκληρωτική εφαρμογή των εξετάσεων τετραμήνων στα σχολεία.

Ο κ. Γεωργίου επέμεινε στη θέση ότι θα πρέπει να αναιρεθεί η εισαγωγή εξετάσεων τετραμήνων, καθώς ο συγκεκριμένος θεσμός υποσκάπτει την ουσία του δημόσιου σχολείου και ενδυναμώνει την ανάγκη να καταφεύγουν οι μαθητές σε φροντιστήρια, μετατρέποντας το σχολείο σε εργοστάσιο παραγωγής στείρας γνώσης, χωρίς να το καθιστά παραγωγικό και δημοκρατικό.

«Θα υπήρχαν δικλίδες»
Πάντως νωρίτερα ο Υπουργός Παιδείας, μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο και ερωτηθείς σχετικά, ανέφερε ότι «οι γονείς είχαν πολύ συγκεκριμένες ανησυχίες όσον αφορά στην εφαρμογή των τετραμήνων». Κληθείς να απαντήσει ποιες ήταν αυτές, ο κ. Καδής επεσήμανε ότι η πρώτη ανησυχία αφορούσε το «κατά πόσο το Υπουργείο θα ήταν έτοιμο να εφαρμόσει αυτή τη νέα προσέγγιση και, δεύτερο, αν θα έχει κάποιους μηχανισμούς να προετοιμάσει και στη συνέχεια να αξιολογήσει την εφαρμογή με τις ενδιάμεσες εξετάσεις».

«Είμαστε σε επαφή με τους οργανωμένους γονείς», συνέχισε ο κ. Καδής, «και είμαι βέβαιος ότι αυτά που είπαμε με τους γονείς έπαιξαν τον ρόλο τους στο να αναστείλουν την αποχή των μαθητών.

«Διότι μέσα στις τροπολογίες που αναμενόταν να κατατεθούν θα διασφαλιζόταν η σύσταση αυτού του μηχανισμού που επιθυμούσαν οι γονείς, ο οποίος θα παρακολουθεί την προετοιμασία για την εφαρμογή των νέων κανονισμών για τις εξετάσεις των τετραμήνων, αλλά και θα προβαίνει σε συστηματική αξιολόγηση, ιδιαίτερα τα πρώτα χρόνια εφαρμογής αυτού του θεσμού, ώστε να είναι γνωστά τα όποια βήματα μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω βελτίωση αυτού του θεσμού», κατέληξε ο Υπουργός Παιδείας.

Keywords
Τυχαία Θέματα