Το Εφετείο θα αποφασίσει

ΔΕΝ ΣΥΝΑΙΝΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ Ο ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ FOCUS ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΑΓΕΙΡΑΣ

ΣΕΙΡΑ ενστάσεων αναμένεται να προβάλει ο εκ των κατηγορουμένων στην υπόθεση της Focus, Κυριάκος Μάγειρας, προκειμένου να μην εκδοθεί στην Κύπρο για να δικαστεί για τα αδικήματα που του προσάπτονται σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Σύμφωνα με πηγές του ΚΥΠΕ,

ο κ. Μάγειρας παραδόθηκε προχθές αυτοβούλως στις ελληνικές Αρχές, οπότε και συνελήφθη βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης, που είχε εκδοθεί εναντίον του από τις κυπριακές Αρχές.

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο κ. Μάγειρας αφέθηκε στη συνέχεια ελεύθερος υπό όρους, αφού προηγουμένως δεν είχε συναινέσει στην έκδοσή του στην Κύπρο, κάτι για το οποίο θα αποφασίσει τελικώς το Εφετείο Αθηνών.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενέκρινε στις 16/01/2017 το αίτημα της Κατηγορούσας Αρχής για έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του κ. Μάγειρα, αναβάλλοντας την υπόθεση για τις 22 Μαρτίου, προκειμένου να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος για εκτέλεση του εντάλματος.

Το ιστορικό
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι συνολικά εννέα πρόσωπα, έξι φυσικά και τρία νομικά. Συγκεκριμένα, κατηγορούμενοι είναι ο Χριστόδουλος Χριστοδούλου, η κόρη του, Αθηνά Χριστοδούλου, ο πρώην σύζυγός της Ανδρέας Κιζουρίδης, ο Μιχάλης Ζολώτας, ο Κυριάκος Μάγειρας και ο Μιχάλης Φόλε, ως επίσης και οι εταιρείες Α. C. Christodoulou Consultants Ltd, Marfin Invesment Group - MIG (πρώην Marfin Financial Group - MFG) και Focus MaritimeCorp. Κατηγορούμενος στην υπόθεση ήταν και ο Ανδρέας Βγενόπουλος, ο οποίος, όμως, απεβίωσε.

Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας δεν κατόρθωσε μέχρι σήμερα να παραπέμψει την υπόθεση σε απευθείας δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, λόγω της συνεχιζόμενης άρνησης των εξ Ελλάδος κατηγορουμένων στην υπόθεση να παρουσιαστούν αυτοπροσώπως ενώπιον του Δικαστηρίου, προβάλλοντας διάφορα επιχειρήματα. Το Δικαστήριο με ενδιάμεση απόφασή του είχε ξεκαθαρίσει ότι «η φυσική ή αυτοπρόσωπη παρουσία των κατηγορουμένων αποτελεί εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση για τη διεκπεραίωση της διαδικασίας παραπομπής στο Κακουργιοδικείο».

Υπενθυμίζεται ότι ο Μιχάλης Ζολώτας εκδόθηκε στις 22/12 στην Κύπρο, μετά από σχετικό αίτημα των κυπριακών Αρχών, το οποίο αποδέχτηκε το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου. Ο κ. Ζολώτας οδηγήθηκε στη συνέχεια ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου, το οποίο αποφάσισε όπως παραμείνει ελεύθερος υπό περιοριστικούς όρους, μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης.

Ελεύθεροι υπό όρους είναι επίσης και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι. Σημειώνεται ότι το Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο αποδέκτηκε αίτημα της Νομικής Υπηρεσίας για έκδοση εντάλματος σύλληψης εναντίον του Κυριάκου Μάγειρα, προκειμένου να παρουσιαστεί στο κυπριακό δικαστήριο.

Σε σχέση με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, ο Γενικός Εισαγγελέας Κώστας Κληρίδης είχε αναφέρει ενώπιον δικαστηρίου ότι λόγω του θανάτου του θα χρειαστεί να γίνει προσαρμογή του κατηγορητηρίου.

Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν συνολικά 29 κατηγορίες, που αφορούν τα εξής 7 αδικήματα: (1) Συναλλαγές με αντιπροσώπους, οι οποίες υποδηλώνουν διαφθορά, (2) Δεκασμός δημόσιου λειτουργού, (3) Ενεργός δωροδοκία οικείων δημόσιων αξιωματούχων, (4) Δωροληψία από οικείους δημόσιους αξιωματούχους, (5) Κατάχρηση εξουσίας, (6) Κατάχρηση εμπιστοσύνης από δημόσιο λειτουργό, και (7) Αδικήματα νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.

Keywords
Τυχαία Θέματα