Πέπλο ανασφάλειας

Ανησυχία στις τάξεις της κοινωνίας «έφερε» το αεροπλάνο από την Αίγυπτο
Υποστελεχωμένα και απλήρωτα σώματα ασφαλείας, τα οποία καλούνται να εργαστούν υπό αντίξοες συνθήκες για πάρα πολλές ώρες την εβδομάδα

Έντονη ανησυχία κυριαρχεί το τελευταίο διάστημα μεταξύ των πολιτών όσον αφορά την ασφάλεια τόσο των ιδίων και των οικογενειών τους, όσο και γενικότερα του κυπριακού κράτους. Τόσο τα απανωτά τρομοκρατικά κτυπήματα, που έχουν συγκλονίσει την παγκόσμια κοινότητα τούς τελευταίους μήνες, όσο και το χθεσινό περιστατικό αεροπειρατείας, έχουν μεγεθύνει την ανασφάλεια των πολιτών, ως προς

την αντιτρομοκρατική ομπρέλα της Κύπρου.

Το ζήτημα εξάλλου της σοβαρής υποστελέχωσης των σωμάτων ασφαλείας και ειδικά της Αστυνομίας, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της οικονομικής κρίσης, έχει δημιουργήσει την αίσθηση στους πολίτες ότι είναι «τρύπιο» το δίκτυ ασφαλείας τους, καθώς η αστυνόμευση της χώρας σε καθημερινή βάση έγινε ιδιαίτερα δύσκολη.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σ», αστυνομικοί που καλούνται να εργαστούν τους τελευταίους μήνες σε καθημερινή βάση υπερωριακά, κυρίως στο αεροδρόμιο και τα λιμάνια μετά τα τρομοκρατικά κτυπήματα στο Παρίσι, για να καλύψουν τις πρόσθετες ανάγκες που παρουσιάστηκαν, παραμένουν απλήρωτοι γι' αυτές τις υπηρεσίες τους.

Στα όριά της η Αστυνομία
Σε δηλώσεις του στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου, Ανδρέας Συμεού, τόνισε ότι το αστυνομικό σώμα βρίσκεται στα όριά του, καθώς καλείται να εργαστεί υπερωριακά σχεδόν τις διπλάσιες ώρες από αυτές του κανονικού προγράμματός τους. Ο κ. Συμεού τόνισε ότι το αστυνομικό σώμα λειτουργεί με 784 θέσεις λιγότερες από το κανονικό, ενώ οι ανάγκες έχουν διπλασιαστεί, είτε γιατί πολλοί έφυγαν και δεν υπήρξε αντικατάστασή τους είτε γιατί υπήρξαν επιπρόσθετα καθήκοντα που έπρεπε να αναλάβει η Αστυνομία.

«Ο αστυνομικός αντί να εργάζεται 40 ώρες εβδομαδιαίως δουλεύει 80 ώρες», δήλωσε χαρακτηριστικά, για να σημειώσει ότι θα πρέπει άμεσα το κράτος και η Βουλή να καλύψουν τα κενά που παρατηρούνται στο Σώμα.

Απλήρωτες οι υπερωρίες
Όσον αφορά το θέμα της πληρωμής της υπερωριακής απασχόλησης, ο κ. Συμεού ανέφερε ότι μετά την παρέμβαση του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνά Νικολάου και του Αρχηγού της Αστυνομίας Ζαχαρία Χρυσοστόμου το θέμα έχει ρυθμιστεί, παρότι παρατηρείται καθυστέρηση στην καταβολή της, λόγω του τρόπου πληρωμής.

Ο κ. Συμεού υπογράμμισε ότι οι ανάγκες καλύπτονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από το άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό του Σώματος, παρά τα σοβαρά προβλήματα στελέχωσης που παρατηρούνται. Σημείωσε όμως ότι υπηρεσίες όπως ο Ειδικός Αντιτρομοκρατικός Ουλαμός της ΜΜΑΔ, που είναι υπεύθυνος για το σύστημα ασφαλείας της χώρας, θα πρέπει να λειτουργήσουν και στις άλλες πόλεις, καθώς σε περιστατικά όπως το χθεσινό χρειάζεται να κινητοποιηθούν από τη Λευκωσία. Αξίζει να αναφερθεί ότι πέραν των 500 αστυνομικών χρειάστηκε να κινητοποιηθούν εκτάκτως χθες, τόσο για το περιστατικό αεροπειρατείας στη Λάρνακα, όσο και για την προγραμματισμένη επίσκεψη του Πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

Αποδέσμευση κονδυλίων
Επισημαίνεται ότι ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου ζήτησε την άμεση αποδέσμευση κονδυλίων για την πλήρωση 300 θέσεων αστυνομικών και πυροσβεστών κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου του για το 2016. Σύμφωνα επίσης με στοιχεία που παρουσίασε στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για το 2016 στις αρχές του χρόνου, κενές παραμένουν 530 θέσεις στο αστυνομικό σώμα.

Κενές Θέσεις
Συγκεκριμένα, στο σύνολο των 5.429 θέσεων, που είναι εγκεκριμένες για το αστυνομικό σώμα, έχουν συμπληρωθεί οι 4.899 και παραμένουν κενές 530. Οι τέσσερεις κενές θέσεις αφορούν Ανώτατους Αστυνόμους, καθώς από τις 14 θέσεις Ανώτερων Αστυνόμων έχουν συμπληρωθεί οι έντεκα. Από τις εγκεκριμένες 29 θέσεις Αστυνόμων Α και Β είναι συμπληρωμένες οι έντεκα και παραμένουν κενές 18. Από τις 62 θέσεις Ανώτερων Υπαστυνόμων είναι συμπληρωμένες όλες. Από τις 195 θέσεις Υπαστυνόμων οι 184 είναι συμπληρωμένες και παραμένουν κενές έντεκα. Όσον αφορά τους Λοχίες, από τις 606 θέσεις συμπληρωμένες είναι οι 555 και μένουν κενές 51. Αναφορικά με τους αστυνομικούς, από τις 3.438 συμπληρωμένες είναι οι 3.025 και παραμένουν κενές 413 θέσεις. Από τις 931 θέσεις Ειδικού Αστυφύλακα παραμένουν κενές εννέα θέσεις. Οι ανάγκες του Σώματος, όμως, σύμφωνα με πηγές από την Αστυνομία, είναι πολύ μεγαλύτερες καθώς έχουν αυξηθεί τα καθήκοντά τους.

Ν. Παπαδόπουλος: Κονδύλια για την Ασφάλεια
Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών Νικόλας Παπαδόπουλος δήλωσε ότι «όλοι μας είμαστε ιδιαίτερα ανήσυχοι για τα ζητήματα ασφάλειας και όσον αφορά πιθανά τρομοκρατικά κτυπήματα λόγω των εξελίξεων στη γύρω περιοχή και ιδιαίτερα στη Συρία». Ο κ. Παπαδόπουλος τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υπάρξει πανικός, παρά το γεγονός ότι είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το τι συμβαίνει γύρω μας. Σε αυτήν τη δύσκολη περίοδο φαίνεται η Αστυνομία να έχει επιπλέον ανάγκες, σημείωσε, για να προσθέσει ότι για τον λόγο αυτό έχουν αποσπαστεί και 300 στρατιωτικοί στη φύλαξη των αεροδρομίων, οι οποίοι έτυχαν ειδικής εκπαίδευσης. Ο Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι θα ζητήσουν σύντομα ενημέρωση από τις αρμόδιες Αρχές και τα σώματα ασφαλείας, εάν με την παρούσα στελέχωση και τα σημερινά δεδομένα μπορούν να αντιμετωπίσουν τις πιθανές απειλές, είτε αυτές αφορούν τρομοκρατικές επιθέσεις είτε όποιας μορφής απειλή για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Αναφορικά με το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίων για την πλήρωση 300 θέσεων αστυνομικών και πυροσβεστών, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι δεν έχει έρθει ενώπιον της Επιτροπής σχετική πρόταση από το Υπουργείο Δικαιοσύνης. Τόνισε ότι τόσο ο ίδιος όσο και η Επιτροπή Οικονομικών είναι έτοιμοι να εξετάσουν το θέμα της αποδέσμευσης κονδυλίων που αφορούν την ασφάλεια της χώρας. Όσον αφορά το περιστατικό της αεροπειρατείας, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι δεν ήταν ζήτημα ασφαλείας που αφορούσε την Κυπριακή Δημοκρατία και εκ πρώτης όψεως φαίνεται να εφαρμόστηκαν τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.
Ά. Δαμιανού: Η Αστυνομία παρουσιάζει αδυναμίες

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού από την πλευρά του επεσήμανε σε δηλώσεις στη «Σ» ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ο Αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε ότι επιχειρησιακά η Αστυνομία παρουσιάζει αδυναμίες από τα σοβαρά προβλήματα υποστελέχωσης.

Συνάμα πρόσθεσε ότι και ο ίδιος ο Υπουργός αναγνωρίζει ότι πολλές θέσεις που θα έπρεπε να είχαν πληρωθεί παραμένουν κενές. «Είναι ένας τομέας η ασφάλεια, όπως και η παιδεία και η υγεία, που δεν πρέπει το κριτήριο για να καλυφθούν οι ανάγκες να είναι το οικονομικό, αλλά η ασφάλεια των πολιτών», υπογράμμισε.
Θα πρέπει η Κυβέρνηση να προχωρήσει στην άμεση πλήρωση των θέσεων στα σώματα ασφαλείας καθώς και σε όλες τις νευραλγικές υπηρεσίες του κράτους, τόνισε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ.

Γ. Περδίκης: Πρώτα αναδιάρθρωση
Ο Πρόεδρος και βουλευτής Κινήματος Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, σε δηλώσεις στη «Σ», ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα να γίνει στοχευμένη αναδιάρθρωση του αστυνομικού σώματος και να σταματήσει να υπάρχει σπατάλη δημοσίου χρήματος και προσωπικού και μετά κάλυψη των αναγκών του σε προσωπικό.

Χαρακτηριστικά ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι θα πρέπει πρώτα η Κυβέρνηση να ρυθμίσει καλύτερα τον αριθμό των αστυνομικών που απασχολούνται στη φύλαξη επισήμων και στις φρουρές πολιτικών και στη συνέχεια να τους μεταφέρει στα πόστα όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος είπε τέλος πως στη συνέχεια ό,τι θέσεις και ανάγκες υπάρχουν κενές και αφορούν την ασφάλεια του κράτους θα πρέπει να πληρωθούν άμεσα για το καλό του τόπου και των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα