Έβαλε για δόλωμα την πρώην σύζυγό του

Αποκαλύπτουμε το παρασκήνιο του 6ωρου θρίλερ της αεροπειρατείας στο αεροδρόμιο Λάρνακας
Πότε ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις - Τι αναφέρει το τετρασέλιδο έγγραφο - Ποια ήταν τα τρία αιτήματα του δράστη - Πότε απελάθηκε και γιατί από την Κύπρο

Ο Σελντίμ Ελντίμ Μουσταφά είναι ο Αιγύπτιος, που για έξι ώρες αναστάτωσε ολόκληρη την υφήλιο. Ένας άνθρωπος που χρησιμοποίησε ως δόλωμα εν αγνοία της την πρώην σύζυγό του, για να προχωρήσει σε μια πράξη αεροπειρατείας χωρίς αρχή, μέση και τέλος. Ο Μουσταφά, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, πέρασε τη νύχτα του στα κρατητήρια του ΤΑΕ

Λάρνακας, και σήμερα θα οδηγηθεί στο δικαστήριο, όπου και θα ζητηθεί η 8ημερη κράτησή του. Η εξέλιξη της υπόθεσης βρίσκεται ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις. Η πρώτη είναι μετά την κράτηση και αφού απαγγελθούν οι κατηγορίες, να οδηγηθεί σε δίκη. Η δεύτερη είναι να απελαθεί. Ωστόσο στην υπόθεση αυτή είναι μπλεγμένες αρκετές υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας. Από νωρίς χθες το απόγευμα και μέχρι τις 8 το βράδυ ανακρινόταν και, σύμφωνα με πληροφορίες, έδινε κάποιες αντιφατικές εξηγήσεις για την ενέργειά του, δείχνοντας πως δεν έχει πλήρη συναίσθηση της σοβαρότητας της πράξης του.

Το προφίλ του αεροπειρατή
Τον χαρακτήρισαν ψυχικά αλλοπρόσαλλο με βάση τις κινήσεις που έκανε από τις 8:30 το πρωί μέχρι τις 14:41, οπότε και παραδόθηκε. Πρόκειται για αντιπολιτευόμενο της κυβέρνησης Αλ Σίσι και, σύμφωνα με πληροφορίες, είναι πρώην στέλεχος του αιγυπτιακού στρατού. Γνώριζε καλά την Κύπρο, είχε μείνει για πολλά χρόνια καθώς είχε παντρευτεί και έκανε και οικογένεια. Σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, απελάθηκε το 1994, λόγω μιας υπόθεσης πλαστογραφίας και ενώ είχε ήδη χωρίσει από τη σύζυγό του. Στην Κύπρο εργαζόταν ως οικοδόμος όπου μπορούσε να βρει δουλειά.

Οι διαπραγματεύσεις
Κανένας δεν συνομίλησε απευθείας με τον αεροπειρατή. Οι διαπραγματεύσεις γίνονταν με τους πιλότους του αεροσκάφους, οι οποίοι είχαν κλειδώσει την πόρτα μόλις έμαθαν ότι γίνεται αεροπειρατεία. Αρχικά οι διαπραγματεύσεις έγιναν με τους λειτουργούς του Πύργου Ελέγχου, οι οποίοι αμέσως ενημέρωσαν τον Διευθυντή του τμήματος. Ο αεροπειρατής, από τα πρώτα κιόλας λεπτά που το αεροπλάνο προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο της Λάρνακας, έδειξε τις προθέσεις του.

Είπε ότι θα απελευθερώσει τους Αιγύπτιους που υπήρχαν μέσα στο αεροσκάφος και τους δύο Μητροπολίτες και ζήτησε να σταλεί μια σκάλα ώστε να κατέβουν. Από εκείνο το σημείο στο παιχνίδι των διαπραγματεύσεων μπήκε και η τριμελής ομάδα διαπραγμάτευσης της Αστυνομίας, η οποία και πάλι συζητούσε μόνο με τους πιλότους. Ωστόσο για περίπου μία ώρα υπήρχε μια ασυνεννοησία στον τρόπο χειρισμού της υπόθεσης, κάτι που τελικώς λύθηκε γύρω στις 10 το πρωί. Απ' εκεί και πέρα τον συντονισμό των διαπραγματεύσεων μέσα στον Πύργο Ελέγχου τον είχε γυναίκα μέλος της Διαπραγματευτικής Ομάδας.

Τα τρία αιτήματα και η πρώην σύζυγος
Μέσα στις κρίσιμες έξι ώρες της αεροπειρατείας, ο Μουσταφά διατύπωσε σε διαφορετικά χρονικά διαστήματα τρία αιτήματα. Το πρώτο ήταν ένα έγγραφο, το οποίο ζήτησε να παραδοθεί στην πρώην σύζυγό του. Αμέσως η Διαπραγματευτική Ομάδα ζήτησε να εντοπιστεί η γυναίκα και να την φέρουν στο αεροδρόμιο, όπως και έγινε. Στον χώρο του Πύργου Ελέγχου έμεινε λίγη ώρα και της ζητήθηκε να αναγνωρίσει αν η φωνή με την οποία γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ήταν αυτή του πρώην συζύγου της. Η γυναίκα απάντησε αρνητικά, λέγοντας ότι η συγκεκριμένη φωνή δεν ήταν του πρώην συζύγου της.

Στο σημείο αυτό η Αστυνομία πείστηκε ότι πράγματι μιλούσαν με τους πιλότους. Αμέσως μετά η πρώην σύζυγος του Μουσταφά έφυγε από τον Πύργο Ελέγχου και δέχθηκε ερωτήματα από τη Διαπραγματευτική Ομάδα σχετικά με τον χαρακτήρα του αεροπειρατή και πρώην συζύγου της. Επίσης στην κατάθεσή της αναφέρθηκε στον γάμο της με τον αεροπειρατή. Για κάποιο διάστημα είχαν φύγει από την Κύπρο και ζούσαν οικογενειακώς στην Αίγυπτο.

Σύγχυση για την επιστολή
Η επιστολή που είχε δώσει ο Μουσταφά και μεταφράστηκε, επίσης δείχνει σύγχυση. Είχε παραλήπτρια την πρώην σύζυγό του, ωστόσο στο περιεχόμενό της η επιστολή δεν αναφέρεται πουθενά στην πρώην σύζυγό του. Στις 4 σελίδες αναφέρεται στην κατάσταση που ο ίδιος υποστηρίζει ότι υπάρχει στην Αίγυπτο. Γίνεται αναφορά για έλλειψη ασφάλειας και ελευθερίας, ενώ υποστηρίζει ότι η χώρα βρίσκεται σε οικονομική κρίση. Ανάμεσα σε άλλα διατυπώνει αίτημα για απελευθέρωση 63 γυναικών που κρατούνται στις αιγυπτιακές φυλακές στο Κάιρο.

Το δεύτερο αίτημα ήταν όταν ζήτησε να έρθουν εκπρόσωποι και μεταφραστές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να μπορέσει ο ίδιος να διαπραγματευτεί.
Το τρίτο και ίσως πιο σοβαρό ήταν όταν ζήτησε να ανεφοδιαστεί το αεροσκάφος ώστε να αναχωρήσει για την Κωνσταντινούπολη, απειλώντας ότι θα το ανατινάξει σε διαφορετική περίπτωση.

Keywords
Τυχαία Θέματα