Παράθυρο επικοινωνίας για μετανάστες

Παρουσιάστηκε χθες το έργο των Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών, στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας
Το έργο υλοποιήθηκε από τρία ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, έναν ερευνητικό οργανισμό, και συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ασύλου, Ένταξης και Μετανάστευσης, και την Κυπριακή Δημοκρατία

Σημαδιακή ήταν η χθεσινή παρουσίαση της δράσης των Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών, αφού συνέπεσε με την άφιξη στις ελεύθερες περιοχές, από τα κατεχόμενα, έξι ανήλικων Σομαλών και 12 Σύρων μεταναστών. Τα δεκαοκτώ άτομα συνελήφθησαν το βράδυ

της Τετάρτης από την Αστυνομία, στην περιοχή Αυλώνας-Ακακίου. Σύμφωνα με τη Δύναμη της Πολιτικής Άμυνας, οι 18 μετανάστες μεταφέρθηκαν αρχικά στον Αστυνομικό Σταθμό Κοκκινοτριμιθιάς και αφού ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες, τους ανέλαβε υπό την ευθύνη της η Πολιτική Άμυνα.

Ένα αξιόλογο έργο
Όπως προαναφέραμε, χθες παρουσιάστηκε στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας η δράση των Κέντρων Εξυπηρέτησης Μεταναστών, ενός έργου που γεννήθηκε μέσα από την πρόσκληση υποβολής προτάσεων της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών και υλοποιήθηκε πριν από δύο μήνες μέσα από μια συνεργασία του Πανεπιστημίου Λευκωσίας, του ΤΕΠΑΚ, του Πανεπιστημίου «Νεάπολις» Πάφου και του Ερευνητικού Κέντρου CARDET.

Πληροφορίες και στήριξη
Όπως ελέχθη στην παρουσίαση, πρόκειται για Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών τα οποία λειτουργούν σε Λευκωσία, Λάρνακα, Λεμεσό και Πάφο, με σκοπό την παροχή υπηρεσιών πληροφόρησης και στήριξης, σε μετανάστες - κατοίκους της Κυπριακής Δημοκρατίας, προκειμένου να έχουν αποτελεσματικότερη και γρηγορότερη ένταξη στις τοπικές κοινωνίες. Η ιδέα είναι πανομοιότυπη με αυτήν των Κέντρων Εξυπηρέτησης του Πολίτη, όπου οι πολίτες μπορούν να εξυπηρετούνται, με τη μετάβασή τους, σε ένα σημείο επαφής.

Ποιες υπηρεσίες προσφέρονται
Στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών προσφέρονται, μεταξύ άλλων, υπηρεσίες όπως ενημέρωση για τη διαδικασία του ασύλου και τους κανονισμούς σε σχέση με το καθεστώς τους (δικαιώματα και υποχρεώσεις), μετάφραση/διερμηνεία, βοήθεια για εξεύρεση στέγης και εργασίας, ενημέρωση για ευκαιρίες εκπαίδευσης και εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, συμπλήρωση εντύπων για τις διάφορες κρατικές και όχι μόνο υπηρεσίες, ενημέρωση σε θέματα υγείας και δικαιωμάτων των ασθενών, αλλά και γενικότερα ενημέρωση σε θέματα πολιτισμικής ενσωμάτωσης.

Οι παρεχόμενες υπηρεσίες υλοποιούνται υπό το πρίσμα εξατομικευμένης επικοινωνίας, με την αξιοποίηση της πληροφορικής τεχνολογίας, με την άμεση και έμμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και τμήματα, που παρέχουν κοινωνική και ψυχολογική υποστήριξη, με έμφαση σε περιπτώσεις ατόμων που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες. Σημειώνεται ότι όλες οι υπηρεσίες προσφέρονται δωρεάν.

Διατίθεται και λεωφορείο
Όπως σημειώθηκε ανωτέρω, όλα τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών βρίσκονται στο κέντρο των πόλεων, σε σημεία εύκολα προσβάσιμα αλλά και γνωστά στους μετανάστες. Οι χώροι είναι προσιτοί σε όλες τις ηλικίες, αλλά και σε άτομα με ειδικές ανάγκες, φιλικοί προς τους επισκέπτες και ειδικά σχεδιασμένοι για αποτελεσματική εξυπηρέτηση του κοινού.

Μία από τις καινοτομίες του συγκεκριμένου έργου είναι ότι πέρα από τα κέντρα ως φυσικές τοποθεσίες, άμεσες υπηρεσίες ενημέρωσης και στήριξης παρέχονται από τη λειτουργία κινητής μονάδας (Info Bus), που μετακινείται κάθε βδομάδα σε διαφορετική περιοχή και μέρος, με σκοπό να εξυπηρετούνται άτομα της ομάδας από όλες τις επαρχίες της ελεύθερης Κύπρου.

Από τη λειτουργία των Κέντρων έχουν δημιουργηθεί 17 νέες θέσεις εργασίας, ενώ έχουν διατηρηθεί τουλάχιστον άλλες δέκα. Όλο το εργοδοτούμενο προσωπικό είναι απόφοιτοι πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με ειδικότητα στις κοινωνικές και ανθρωπιστικές επιστήμες. Παράλληλα, το προσωπικό έχει τύχει εντατικής εκπαίδευσης για θέματα ασύλου και μετανάστευσης, πολιτισμικής ενσυναίσθησης, τρόπων επικοινωνίας και κατανόησης της διαφορετικότητας και των διαφορετικών συμπεριφορών.

Τα πρώτα συμπεράσματα
Η αρχική εντύπωση είναι πολύ θετική. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία έχει αγκαλιαστεί από όσους χρειάζονται βοήθεια και στήριξη. Σε δύο μήνες περισσότερα από 550 άτομα έχουν προσέλθει στα Κέντρα, είτε για να ενημερωθούν είτε για να εξυπηρετηθούν.

Η φιλικότητα, ο επαγγελματισμός του προσωπικού, καθώς και το μοναδικό ενδιαφέρον που επιδεικνύεται για το κάθε άτομο έχει ως αποτέλεσμα ο ένας μετανάστης να φέρνει τον άλλο. Ο χρόνος που διατίθεται για κάθε άτομο σε συνδυασμό με τις υπηρεσίες μετάφρασης που προσφέρονται, αλλά και την τεχνολογική υποστήριξη και πληροφόρηση σε διαφορετικές γλώσσες προσδίδει ένα μοναδικό χαρακτήρα στα Κέντρα Εξυπηρέτησης Μεταναστών.

Σε σχέση με τις υπηρεσίες που ζητούνται, αναφέρθηκε ότι αυτές ποικίλλουν. Θα μπορούσαν να κατηγοριοποιηθούν ως ακολούθως:
-Πληροφόρηση για την πρόοδο αιτήσεων που έχουν υποβάλει σε αρμόδια κρατικά τμήματα, βοήθεια στη συμπλήρωση εντύπων.
-Συνοδεία σε κρατικές υπηρεσίες και υπηρεσίες μετάφρασης.
-Βοήθεια για εξεύρεση κατοικίας.
-Βοήθεια για εργοδότηση.
-Απαντήσεις για τα δικαιώματα των μεταναστών, για τη δυνατότητα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας και για ψυχολογική στήριξη.
Τα κέντρα λειτουργούν σε εξαήμερη βάση: Δευτέρα με Παρασκευή από τις 10:00 μέχρι τις 18:00, και τις Κυριακές από τις 10:00 μέχρι τις 17:00.

Ζωτικής σημασίας
Μιλώντας εκ μέρους του Υπουργείου Εσωτερικών, ο Κωνσταντίνος Κυπριανού, επικεφαλής της Μονάδας Ευρωπαϊκών Ταμείων, επεσήμανε ότι η παροχή στήριξης, βοήθειας και εξυπηρέτησης σε υπηκόους τρίτων χωρών είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματικότερη και ταχύτερη ένταξή τους σε μια κοινωνία.

Πρόσθεσε ότι η ενημέρωση για τις πολιτικές, κοινωνικοοικονομικές και νομικές πτυχές, η πληροφόρηση σε ό,τι έχει να κάνει με τις διαδικασίες ενός κράτους, αποτελεί την κινητήρια δύναμη για τη δημιουργία προϋποθέσεων σύγκλισης των μεταναστευτικών πληθυσμών με την κοινωνία και τους πολίτες της, με τους θεσμούς, τους κανόνες και τις αξίες της.

Ο κ. Κυπριανού επεσήμανε ότι η Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων του Υπουργείου Εσωτερικών, μέσα από την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, στοχεύει να συμβάλει στην καλύτερη αντιμετώπιση των προκλήσεων που παρουσιάζονται στον τομέα του ασύλου, της μετανάστευσης και της ένταξης.

Σημείωσε δε, ότι στη νέα προγραμματική περίοδο, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει αυξήσει τον συνολικό προϋπολογισμό της προς την Κύπρο κατά περίπου 25%, σε σχέση με την προηγούμενη προγραμματική περίοδο, με τα διαθέσιμα ευρωπαϊκά κονδύλια να ανέρχονται γύρω στα 80 εκατομμύρια ευρώ, για υλοποίηση έργων που έχουν να κάνουν με τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

«Μια αύξηση -σημείωσε- την οποία θα χαρακτήριζα αρκετά αξιόλογη, καθότι μας δίνεται η ευκαιρία να εντάξουμε περισσότερα και σημαντικότερα έργα στο εθνικό μας πρόγραμμα».

Καταληκτικά, ο κ. Κυπριανού ευχήθηκε κάθε επιτυχία σε όσους ασχολούνται με την υλοποίηση του έργου, και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το εταιρικό σχήμα, με το καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό και την εμπειρογνωμοσύνη του, δεσμευμένο στην αποστολή και το όραμά του, θα διαχειριστεί με πλήρη επάρκεια τις ανάγκες που προκύπτουν από το εν λόγω έργο, αποφέροντας τα καλύτερα δυνατά αποτελέσματα.

Keywords
Τυχαία Θέματα