Ξεκινάνε σύντομα… με δείπνο

Μυστική συνάντηση και με τον Άντρο Κυπριανού είχε ο Ακιντζί, που… χαιρετίζει τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ
Με την ψήφιση της Συναγερμικής τροπολογίας για το Ενωτικό Δημοψήφισμα αρχίζει ο επίσημος κύκλος των διαπραγματεύσεων. Χαιρετίζει η Κυβέρνηση, ενημερώθηκε ο Έιντε, σκληρά πυρά από κόμματα της αντιπολίτευσης

Οι εκπλήξεις που μας επιφυλάσσει συχνά-πυκνά η τ/κυπριακή πλευρά δεν σταματούν ποτέ. Χθες, ο Μπαρίς Μπουρτζιού, λεγόμενος εκπρόσωπος του Μουσταφά Ακιντζί, αναφερόμενος

στα όσα θετικά βλέπει ότι κάνουν ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ αναφορικά με το ζήτημα που προέκυψε με εορτασμούς για το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950 στα σχολεία, υποστήριξε ότι εκτός από τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο κατοχικός ηγέτης συναντήθηκε και με τον Άντρο Κυπριανού.

Και δεν έμεινε εκεί. Απέδωσε τα εύσημα στη δήλωση που υποστηρίζει ότι έκανε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Νίκος Τορναρίτης, ότι «αν μπορούσε να γυρίσει τον χρόνο πίσω, ο ΔΗΣΥ θα καταψήφιζε την πρόταση του ΕΛΑΜ. Δεν μπορούμε να στρέψουμε τον χρόνο πίσω, ωστόσο, μπορούμε να διορθώσουμε το λάθος».

Ο κ. Μπουρτζιού ανέφερε ότι έχει παρθεί η απόφαση να επιστρέψει ο κ. Ακιντζί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η αρχή, όπως όλα δείχνουν, θα γίνει και πάλι με ένα δείπνο, όπως άλλωστε συνηθίζουν να κάνουν οι δύο ηγέτες. Επίσημος κύκλος διαπραγματεύσεων, υποστηρίζει η κατοχική πλευρά, θα αρχίσει μετά την έγκριση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ από την ολομέλεια. Ο κ. Ακιντζί επικοινώνησε με τον κ. Έιντε και του μετέφερε την πρόθεσή του να συναντηθεί προς το τέλος Μαρτίου με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Ανακοινώσεις εντός των αμέσως επόμενων ημερών ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Έθνη, ακολουθώντας το πλάνο συνεννόησης που χάραξαν στο μυστικό δείπνο Αβέρωφ Νεοφύτου και Μουσταφά Ακιντζί. Γνώστης των εξελίξεων είναι φυσικά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο οποίος, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμήνυσε ότι αναμένει επίσημη ενημέρωση από τα Ηνωμένα Έθνη. Όσον αφορά στο δείπνο των δύο ηγετών, αυτό τοποθετείται χρονικά την Παρασκευή 31 Μαρτίου, αφού τις δύο προηγούμενες μέρες θα απουσιάζει ο κ. Αναστασιάδης σε επίσημο ταξίδι στη Μάλτα.

Έιντε: Θα προχωρήσουμε σε ανακοινώσεις
Η τηλεόραση του ΣΙΓΜΑ επικοινώνησε χθες τηλεφωνικώς με τον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες. Παρουσιάστηκε μεν φειδωλός στις δηλώσεις του, αλλά αρκούντως αποκαλυπτικός. Είπε συγκεκριμένα ότι:
«Έχουμε ενημερωθεί για τις εξελίξεις. Θα προχωρήσουμε σε ανακοίνωση τις αμέσως επόμενες μέρες. Θα βρίσκομαι στην Κύπρο την ερχόμενη εβδομάδα».

Ο Νορβηγός διπλωμάτης αρνήθηκε ευγενικά να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες του ΣΙΓΜΑ, ότι η συνάντηση θα προηγηθεί της έγκρισης από την ολομέλεια της Βουλής της επίμαχης πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, κάτι που όπως αποκαλύψαμε την περασμένη εβδομάδα προνοείται στο πλάνο-οδικό χάρτη που επεξεργάστηκαν ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ με τον κατοχικό ηγέτη.

Τα τέσσερα σημεία
Η κατοχική πλευρά ανέφερε τέσσερα δεδομένα για να εκφράσει ικανοποίηση για τις εξελίξεις:
1. Χαιρέτισε κάθε κίνηση που ωθεί τα δεδομένα προς τη διόρθωση της απόφασης της Βουλής για το Ενωτικό Δημοψήφισμα. Ο Μουσταφά Ακιντζί, συνεχίζει, πάντα αντιμετώπιζε με θετικό τρόπο κάθε ενέργεια προς την κατεύθυνση αυτή.
2. Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ δήλωνε έτοιμο να συνεργαστεί με τον ΔΗΣΥ για τη διόρθωση της απόφασης της Βουλής.
3. Χαιρέτισε την απόφαση της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής με τη συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ. Επισήμανε ότι γίνονται τα απαραίτητα βήματα για τη διόρθωση του «λάθους» και ότι σύντομα αναμένεται να εγκριθεί και από την Ολομέλεια η πρόταση νόμου του ΔΗΣΥ. «Οι εξελίξεις αυτές επιτρέπουν την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων», είπε.
4. Δήλωσε ότι επίσημος κύκλος διαπραγματεύσεων θα αρχίσει μετά την έγκριση της πρότασης νόμου του ΔΗΣΥ, από την ολομέλεια της Βουλής.

Επανέλαβε ακόμα μια φορά ότι το δημοψήφισμα της Τουρκίας δεν έχει καμιά σχέση με τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, ενώ δήλωσε ότι αναμένεται η συνεργασία ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ στην προσπάθεια για εξεύρεση λύσης.

Ικανοποίηση στο Προεδρικό
Θετική χαρακτήρισε ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος την απόφαση του κ. Ακιντζί, να συμμετάσχει σε μια κοινωνικής φύσεως συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Βίκτωρας Παπαδόπουλος εξέφρασε την ελπίδα, «πέρα και μακριά από τις όποιες αιτιάσεις, να επικεντρωθούμε επιτέλους σε έναν διάλογο ουσίας, μακράν των όποιων αξιώσεων τρίτων που δεν εξυπηρετούν τα συμφέροντα των δύο κοινοτήτων.

Η δική μας βούληση ήταν και παραμένει η εξεύρεση μιας διαρκούς, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης που θα ανταποκρίνεται στις εύλογες ανησυχίες Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, και δεν θα παρεκκλίνει από τις βασικές αρχές και αξίες της ΕΕ και από το ευρωπαϊκό κεκτημένο», δήλωσε ο κ. Παπαδόπουλος.

Θα ενισχυθεί η τουρκική αδιαλλαξία
«Δυστυχώς διαιωνίζεται η αντιπαράθεση που αφήνει σημάδια διχόνοιας γύρω από το θέμα για την ολιγόλεπτη αναφορά στο Ενωτικό Δημοψήφισμα», αναφέρει η Συμμαχία Πολιτών.

Το Κίνημα με ανακοίνωσή του τονίζει ότι:
«Δυστυχώς, την ώρα που η τουρκική πλευρά ανεβάζει τις απαιτήσεις της και ο Τσαβούσογλου σε δηλώσεις του ξεκαθαρίζει για άλλη μια φορά ότι η μόνη λύση που αποδέχεται είναι η λύση που μετατρέπει την Κύπρο σε τουρκικό προτεκτοράτο, ο ΔΗΣΥ κατέθεσε την πρόταση στη Βουλή για να κατευνάσει την Τουρκία.

Διερωτόμαστε αν συνειδητοποιούν ότι η προσέγγιση αυτή δικαιώνει τον Μουσταφά Ακιντζί και ενισχύει την αδιαλλαξία της τουρκοκυπριακής ηγεσίας, που επιμένει σε εγγυήσεις της Τουρκίας και σε μόνιμη παρουσία τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο. Διερωτόμαστε σε τι αποσκοπούν πραγματικά οι προσπάθειες για επανέναρξη των συνομιλιών με αυτά τα δεδομένα».

Καταρράκωσαν το κύρος της Κυπριακής Δημοκρατίας
«Η προσπάθεια αλλαγής της απόφασης της Βουλής για τη διδασκαλία του Ενωτικού Δημοψηφίσματος στα σχολεία μας αποτελεί έσχατη προσβολή και καταρράκωση του κύρους της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων», υποστηρίζει η Αλληλεγγύη.

Σύμφωνα με τον Εκπρόσωπο Τύπου του Κινήματος Γιάννη Σελινόπουλο:
«Εκτός από τους βουλευτές του Συναγερμού και του ΑΚΕΛ που αλληλοϋποστηρίχθηκαν και σε αυτή την πρωτοβουλία, οι υπόλοιποι βουλευτές δεν θα είναι εύκολο να παραστούν σε έναν εξευτελισμό της Κυπριακής Βουλής, η οποία άντεξε τόσα χρόνια, υπερασπίστηκε την Κυπριακή Πολιτεία, τον Πολιτισμό των Ελλήνων, και τίμησε τους ανθρώπους που έδωσαν τη ζωή τους για να είναι αυτοί βουλευτές και να κατέχουν τα έδρανα της Βουλής. Οι αντιστάσεις πλέον των συνομιλούντων είναι λιγότερο σκληρές από την αλοιφή, και βλέπουμε ότι υποχωρούν σε κάθε παράλογη απαίτηση των Τούρκων.

»Αυτό που έγινε στη Βουλή ήταν ένα διαγώνισμα, ένα τεστ διαμόρφωσης μιας πλειοψηφίας μέσα στη Βουλή από τον Συναγερμό και το ΑΚΕΛ. Καλούμε τους Συνδέσμους Αγωνιστών να τοποθετηθούν ξεκάθαρα για όλα αυτά τα οποία συμβαίνουν στον τόπο μας», ανέφερε καταληκτικά ο κ. Σελινόπουλος.

Keywords
Τυχαία Θέματα