Το περυσινό ήταν το θερμότερο έτος

Υψηλότερη κατά 1,4 βαθμό Κελσίου η μέση θερμοκρασία στην Κύπρο το 2016
Ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης ανέφερε ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ενόψει της φετινής Παγκόσμιας Ημέρας Μετεωρολογίας, έχει εκδώσει την ετήσιά του Έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος

Στο φαινόμενο της αύξησης της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, το οποίο επηρεάζει και την Κύπρο,

αναφέρθηκε ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, σε εκδήλωση του Τμήματος Μετεωρολογίας Κύπρου για την Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας.

Όπως είπε, όσον αφορά στην Κύπρο, τα στατιστικά στοιχεία για το 2016 δείχνουν ότι η μέση βροχόπτωση για την περιοχή που ελέγχεται από την Κυπριακή Δημοκρατία ήταν 430 χιλιοστόμετρα ή 85% της κανονικής, ενώ η μέση ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία ήταν 1,4 βαθμό Κελσίου πάνω από την κανονική και η μέση ημερήσια ελάχιστη θερμοκρασία 0,8 βαθμού Κελσίου, επίσης, πάνω από την κανονική.

Πρόσθεσε ότι η ημερήσια μέγιστη θερμοκρασία των 42,2 βαθμών Κελσίου που καταγράφηκε στον σταθμό ραδιοβολίσεων στην Αθαλάσσα, στις 23 Ιουνίου, ήταν η τέταρτη υψηλότερη θερμοκρασία για τον συγκεκριμένο σταθμό και για τον συγκεκριμένο μήνα, από το 1983 που λειτούργησε ο σταθμός.

Το θερμότερο έτος το 2016
Ανέφερε επίσης ότι ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός, ενόψει της φετινής Ημέρας Μετεωρολογίας, έχει εκδώσει και την ετήσιά του Έκθεση σχετικά με την παγκόσμια κατάσταση του κλίματος. Η έκθεση επιβεβαιώνει ότι το έτος 2016 ήταν το θερμότερο έτος που έχει ποτέ καταγραφεί, με μέση θερμοκρασία κατά 1,1 βαθμό Κελσίου υψηλότερη από την προ-βιομηχανική περίοδο, η οποία θερμοκρασία είναι κατά 0,06 βαθμού Κελσίου υψηλότερη από το προηγούμενο ρεκόρ που καταγράφηκε το 2015.

Η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας είναι συνεχιζόμενη, ενώ παρατηρούνται και άλλες αλλαγές στο κλιματικό σύστημα, όπως είναι για παράδειγμα η αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας της επιφάνειας της θάλασσας. Από το 2001 και μετά, κάθε έτος έχει μέση θερμοκρασία αέρα το λιγότερο 0,4 βαθμού Κελσίου πιο πάνω από την κανονική σε σχέση με την περίοδο αναφοράς 1961-1990, η οποία έχει ορισθεί ως η περίοδος αναφοράς για την παρακολούθηση της κλιματικής αλλαγής, ενώ η αύξηση στη μέση θερμοκρασία φαίνεται να παρουσιάζει μια τάση της τάξεως του 0,1 με 0,2 βαθμού Κελσίου ανά δεκαετία.

«Κατανοώντας τα νέφη»
Πρόσθεσε ότι το ισχυρό φαινόμενο του El Nino κατά την περίοδο 2015-2016 έδωσε μια μεγάλη ώθηση στην αύξηση της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας, επιπρόσθετα με την αύξηση των συγκεντρώσεων διοξιδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα, οι οποίες έφθασαν το συμβολικό όριο των 400 μερών ανά εκατομμύριο (ppm) κατά το 2015.

Ο κ. Κουγιάλης ανέφερε ότι η φετινή Παγκόσμια Ημέρα Μετεωρολογίας, που έχει τίτλο «Κατανοώντας τα νέφη», τονίζει την τεράστια σημασία των νεφών στον καιρό, στο κλίμα και στο νερό. Ο Υπουργός διαβεβαίωσε ότι το Υπουργείο Γεωργίας θα είναι πάντοτε έτοιμο να στηρίξει και να βοηθήσει το Τμήμα Μετεωρολογίας Κύπρου στις προσπάθειές του για να συνεχίσει το έργο που επιτελεί, προς όφελος πάντα του κοινωνικού συνόλου.

Keywords
Τυχαία Θέματα