Δεκανίκι των Τούρκων ο Έιντε

Ζήτησε να «σιωπήσουν» οι Βρυξέλλες στα ζητήματα των τεσσάρων ελευθεριών και των εγγυήσεων
Στη Κύπρο σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, ο οποίος δήλωσε στον Αντικαγκελάριο της Γερμανίας ότι θέλουμε λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου

Τα παιχνίδια του κ. Έιντε,

με γνώμονα πάντα το τουρκικό συμφέρον, δεν έχουν τελειωμό. Σύμφωνα με πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ ο πολιτικός αναλυτής Γιάννος Χαραλαμπίδης από τις Βρυξέλλες, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια της συνάντησης που είχε με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, ζήτησε όπως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και κατ' επέκταση η Ευρωπαϊκή Ένωση αφήσουν ανοικτό το παράθυρο επιτυχούς κατάληξης των συνομιλιών, το οποίο ωστόσο προϋποθέτει το εξής: Να μην πάρει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο θέμα των τεσσάρων ελευθεριών για τους Τούρκους πολίτες και για το θέμα των τουρκικών εγγυήσεων.

Ο κ. Έιντε υποστήριξε ότι πρέπει τα συγκεκριμένα θέματα να συζητηθούν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ανέφερε ότι αν κλείσει η πόρτα προς αυτά τα δύο θέματα, η τουρκική πλευρά πολύ δύσκολα θα ενεργήσει με θετικό γνώμονα. Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι υπάρχει ακόμη ανοικτό το παράθυρο ευκαιρίας και απόδειξη θεωρεί ότι αποτελεί η κίνηση της κατοχικής ηγεσίας για δικοινοτική συνάντηση ανάμεσα στον κ. Αναστασιάδη και τον κ. Ακιντζί.

Την ίδια ώρα από τις ΗΠΑ, η Λευκωσία στέλνει μήνυμα ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, μιλώντας στους επιχειρηματίες που πήραν μέρος στο επενδυτικό φόρουμ «Επενδύστε στην Κύπρο», υποστήριξε ότι η επίλυσή του Κυπριακού θα αποτελέσει παράδειγμα για την επίλυση περιφερειακών πολιτικών προβλημάτων.

Ανέφερε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά και ο ίδιος προσωπικά παραμένουν πλήρως αφοσιωμένοι να συνεχίσουν να εργάζονται ακούραστα και με αποφασιστικότητα προς την εξεύρεση μιας λειτουργικής, βιώσιμης και διαρκούς διευθέτησης, προς όφελος όλων των Κυπρίων.

Μάλιστα, απευθυνόμενος στον παριστάμενο Βοηθό Υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Τζόναθαν Κόεν, είπε ότι δεν έχει καμία αμφιβολία ότι οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα, αναγνωρίζοντας τα οφέλη από μία διευθέτηση του Κυπριακού όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και την περιοχή, θα συνεχίσουν να ασκούν την επιρροή τους προς την Τουρκία, ώστε να υλοποιήσει τις προφορικές της δεσμεύσεις και να συμβάλει εποικοδομητικά στη διαπραγματευτική διαδικασία.

Χθες ο κ. Αναστασιάδης συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας και Προεδρεύοντα της επικείμενης 72ης Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ κ. Miroslav Lajcak. Κατά τη συνάντηση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τον Σλοβάκο Υπουργό Εξωτερικών για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό.

Επίσης, ευχαρίστησε τον Υπουργό Εξωτερικών της Σλοβακίας για την υποστήριξη της χώρας του τόσο στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού όσο και για τη συμβολή της στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Τα είπαν Κοτζιάς και Γκάμπριελ
Λύση του Κυπριακού στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου είναι επιθυμία αλλά και προϋπόθεση της Ελλάδας καθώς και όλων των ευρωπαϊκών χωρών, δήλωσε χθες ο Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Νίκος Κοτζιάς, μετά την πολύωρη συνάντηση με τον ομόλογό του και Αντικαγκελάριο της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στην Αθήνα.

Ο κ. Κοτζιάς είπε πως η Ελλάδα θέλει «μια ευρωπαϊκή και δημοκρατική Τουρκία», αλλά είναι στο χέρι της, πρόσθεσε, να αποφασίσει εάν θέλει να είναι δημοκρατική και ευρωπαϊκή χώρα.

«Ξέρουμε όλοι μας ότι η Ελλάδα, η ελληνική κυβέρνηση και εγώ προσωπικά πιστεύουμε ότι το Κυπριακό είναι πριν απ' όλα πρόβλημα κατοχής και απόρριψης κάθε σκέψης τρίτες χώρες να έχουν το δικαίωμα επέμβασης στη Μεγαλόνησο», συμπλήρωσε ο κ. Κοτζιάς, ο οποίος σήμερα θα βρίσκεται στην Κύπρο, προκειμένου να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις για την 25η Μαρτίου και την 1η Απριλίου, και να εκπροσωπήσει την ελληνική κυβέρνηση στην παρέλαση της εθνικής επετείου.

Σερί επαφών του Νίκου Χριστοδουλίδη
Εν τω μεταξύ, επαφές με στελέχη της αμερικανικής κυβέρνησης θα έχει στην Ουάσιγκτον ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.
O Νίκος Χριστοδουλίδης βρίσκεται από χθες στην Ουάσιγκτον και συναντήθηκε με τον Εκτελεστικό Πρόεδρο της δεξαμενής σκέψης Atlantic Council Damon Wilson και με τον εμπειρογνώμονα για θέματα Ενέργειας του Οργανισμού David Koranyi. Χθες το βράδυ, παρέστη σε δείπνο που παρέθεσε ο Προσωπάρχης του Αμερικανού Προέδρου Reince Priebus με την ευκαιρία της επετείου της 25ης Μαρτίου, ενώ σήμερα το απόγευμα (ώρα Κύπρου) θα έχει κατ' ιδίαν συνάντηση με τον κ. Priebus.

Σήμερα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος έχει επίσης συναντήσεις με αξιωματούχους του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών, περιλαμβανομένων του Αναπληρωτή Υφυπουργού Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές και Ευρω-ασιατικές Υποθέσεις John Heffern και του Βοηθού Υφυπουργού Εξωτερικών αρμόδιου για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη Jonathan Cohen, ενώ συνάντηση έχει και με τη Σύμβουλο του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Molly Montgomery, καθώς επίσης και συνάντηση με τη Διευθύντρια αρμόδια για Κύπρο, Ελλάδα, Τουρκία στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου Shannon Culbertson.

Το απόγευμα θα παραστεί στην καθιερωμένη δεξίωση με την ευκαιρία της 25ης Μαρτίου στον Λευκό Οίκο, στην παρουσία του Αμερικανού Προέδρου.

Αύριο, ημέρα της Εθνικής Παλιγγενεσίας, ο κ. Χριστοδουλίδης θα μεταβεί στη Νέα Υόρκη, όπου θα παραστεί και θα μιλήσει εκ μέρους της κυπριακής κυβέρνησης στο ετήσιο Συνέδριο της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής. Στις 26 Μαρτίου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος θα μεταβεί εκ νέου στην Ουάσιγκτον, προσκεκλημένος της Αμερικανοεβραϊκής Οργάνωσης AIPAC για να παρευρεθεί στο ετήσιο Συνέδριο Πολιτικής της Οργάνωσης και να συμμετάσχει, στις 27 Μαρτίου, σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, στο πλαίσιο του Συνεδρίου, με Υπουργούς κρατών μελών της ΕΕ, με θέματα που αφορούν τις σημερινές προκλήσεις για την Ευρώπη, το Ισραήλ και την Ανατολική Μεσόγειο.

Στις 28 Μαρτίου, ο κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει σε πρόγευμα εργασίας με Αμερικανούς δημοσιογράφους και στελέχη αμερικανικών δεξαμενών σκέψης, κατά τη διάρκεια του οποίου θα προβεί σε ενημέρωση για την παρούσα κατάσταση στο Κυπριακό. Την ίδια μέρα θα έχει, επίσης, συνάντηση με στελέχη της εταιρείας ExxonMobil.

Keywords
Τυχαία Θέματα