ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ

«Και με μισό κουπί…» στην Αθήνα
Τον περ. Μάρτη και την 1η Απριλίου, μαθητές του Λυκείου Αγίας Φυλάξεως, υπό την καθοδήγηση λαμπρών και έμπυρων εκπαιδευτικών και με τη συνέργεια της ΟΕΛΜΕΚ, ανέβασαν σε δύο μόνο παραστάσεις, δυστυχώς, μιαν εκπληκτικής ποιότητας και καλλιτεχνικής αξίας παράσταση με τίτλο έναν στίχο ποιήματος της Κλαίρης Αγγελίδου: «Και με μισό κουπί πηγαίνουμε ασφαλείς…». Όσοι είχαμε, τότε, την τύχη να παρακολουθήσουμε αυτήν την ανεπανάληπτη παράσταση, ταξιδέψαμε ποιητικά και μουσικά στους αγώνες και στις

θυσίες του λαού μας για ελευθερία και αξιοπρέπεια από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Είχαμε τότε υποβάλει προς το Υπουργείο Παιδείας ότι εκείνη η παράσταση έπρεπε να ανεβαστεί σε όλα τα εκπαιδευτήρια της Κύπρου, για να την δουν και να τη θαυμάσουν όλοι οι μαθητές μας. Ειδικά για να εμβαπτισθούν στα νάματα και στις διαχρονικές αξίες του Ελληνισμού και του Χριστιανισμού και στους υπέρ ελευθερίας αγώνες του κυπριακού Ελληνισμού διά της ποίησης, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Ατυχώς δεν ακούσαμε καμία κίνηση εκ μέρους του Υπουργείου. Ευτυχώς, όμως, που το καλλιτεχνικό αυτό δρώμενο θα ανεβαστεί στην Αθήνα, στις 4 Νοεμβρίου, στο ίδρυμα Κακογιάννη. Το πρωί θα το παρακολουθήσουν μαθητές λυκείων της Αθήνας και το βράδυ το κοινό. Είμαστε σίγουροι ότι οι μαθητές μας θα καταχειροκροτηθούν.
Σ.Ι.

Τι περιλαμβάνει το «κοινό όραμά» τους;
Μα, γιατί απορεί και εξίσταται ο αν. πρόεδρος της ΕΔΕΚ Κωστής Ευσταθίου, για το «κοινό όραμα» που δήθεν μοιράζονται και ασπάζονται οι Αναστασιάδης-Ακιντζί; Ο καθένας χωριστά ονειρεύεται και οραματίζεται, και νομίζουν ότι μαζί οπτασιάζονται. «Την ίδια ώρα που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην ομιλία του στη Γ.Σ. του ΟΗΕ ουσιαστικά απέφυγε οποιαδήποτε αναφορά για τη συνεχιζόμενη κατοχή απότοκο της εισβολής, την εθνοκάθαρση και την επεκτατική συμπεριφορά της Τουρκίας, θωπεύοντας ουσιαστικά τον τουρκικό επεκτατισμό», λέγει ο Κ. Ευσταθίου, «ο Ακιντζί αξιοποίησε την παρουσία του στην έδρα του ΟΗΕ για να προβάλλει τις πάγιες, απαράδεκτες και προκλητικές θέσεις της Τουρκίας.

»Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να ξεκαθαρίσει στον λαό κατά πόσον στο κοινό όραμα που μοιράζεται με τον Ακιντζί περιλαμβάνονται και: οι εγγυημένες πλειοψηφίες πληθυσμού και περιουσιών, οι μόνιμες παρεκκλίσεις από το κεκτημένο και η μόνιμη παραβίαση πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων, καθώς επίσης η απειλή πολέμου από την Τουρκία για τη διαχείριση του φυσικού μας αερίου. Το μόνο σίγουρο είναι ότι αυτό που μοιράστηκαν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ο Μουσταφά Ακιντζί ήταν η αποδοχή του διχοτομικού τουρκοφόρου σχεδίου Ανάν». Ορίστε, το βρήκατε: Το λεγόμενο «κοινό όραμα» Αναστασιάδη-Ακιντζί είναι η εφαρμογή, διά της πλαγίας ή της ευθείας, του σχεδίου Ανάν. Είναι και οι δύο δεδηλωμένοι και αμετανόητοι Αναν-ιστές.
Σ.Ι.

Ποια συγκατοίκηση, Ν. Αναστασιάδη;
Όλα στην υπηρεσία του δήθεν «καλού κλίματος»; Όλα θυσία στο θλιβερό καλόπιασμα του Τούρκου; Όλα συνεισφορά στη διαστρέβλωση της ιστορίας μας; Προσέξτε τι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, κατά τα εγκαίνια μνημείου για πεσόντες υπέρ ελευθερίας, Κερυνειώτες: «Όταν η τραγωδία κτύπησε τη χώρα μας και όταν οι εισβολείς πάτησαν στην Κύπρο, η Κερύνεια ήταν η πόλη που γνώρισε πρώτη τι σημαίνει πόνος, τρόμος και ξεριζωμός. Αυτές οι εφιαλτικές στιγμές σμίγουν στη συνείδηση και τη μνήμη μας, μαζί με εκείνες της γραφικής, φιλήσυχης, ιστορικής πόλης, που για αιώνες φιλοξενούσε Έλληνες και Τούρκους. Θυμόμαστε την Ελληνική Αχαϊκή ιστορική ταυτότητα της Κερύνειας που συγκατοίκησε μετά το 1570, με την ταυτότητα των τουρκόφωνων μουσουλμάνων, συνθέτοντας τον ιστό της πόλης».

Πρόεδρε, για τ’ όνομα του Χριστού και της Παναγίας. Ποιος σας γράφει αυτές τις καραμπινάτες μπούρδες; Το 1571 οι Οθωμανοί Τούρκοι κατέλαβαν την Κύπρο ως εισβολείς, κατακτητές και λεηλάτες, και όχι ως… εκπολιτιστές και φωτοδότες. Ποια σχέση μπορεί να έχει η Αχαϊκή ελληνική ταυτότητα της πόλης του Κηφέως με την τουρκική βαρβαρότητα και τον οθωμανικό σκοταδισμό; Οι τουρκόφωνοι μουσουλμάνοι ήταν κατακτητές και ελληνοκτόνοι. Φτάνει πια με το γλείψιμο των Τούρκων. Φτάνει η διαστρέβλωση της ιστορίας μας. Φτάνει!
Σ.Ι.

Ο σουλτάνος που βρυχάται
Δεν είναι μόνο την Ευρωπαϊκή Ένωση που εκβιάζει ο σουλτάνος Ερντογάν. Έχει στρέψει τους εκβιασμούς του και προς τη Ρωσία, προειδοποιώντας ότι η όξυνση των σχέσεων των δύο χωρών με αφορμή την κρίση στη Συρία θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στους αγωγούς φυσικού αερίου και στο εμπόριο. Ειδικότερα έχει διαμηνύσει στη Μόσχα, διά της διπλωματικής οδού, ότι θα επηρεαστεί ο αγωγός «Turkish Stream» για μεταφορά ρωσικού φυσικού αερίου. Εγώ σας λέω ότι τίποτε δεν θα κάνει ο ισλαμοφασίστας. Διότι δεν τον συμφέρει να διακινδυνεύσει τα τεράστια οφέλη που έχει η Τουρκία από τη συνεργασία της με τη Ρωσία. Απλώς βρυχάται, με το βλέμμα στραμμένο στις εκλογές του ερχόμενου μήνα. Επιδιώκει να εξάψει τα εθνικιστικά αισθήματα των Τούρκων ψηφοφόρων, για να τους προσελκύσει στο κόμμα του, ώστε να μπορέσει να εξασφαλίσει αυτοδυναμία και να εφαρμόσει και ο ίδιος τα σουλτανικά σχέδιά του.

Στο πλαίσιο αυτό εκμεταλλεύεται και το κανάκεμα που του κάνει πάλι η Δύση, με αφορμή την κρίση στη Συρία, για να αποκαταστήσει τη στραπατσαρισμένη εικόνα του μετά το χαστούκι που δέχτηκε στην προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση. Και βέβαια είναι φυσικό να εμφανίζεται σκληρός και στο Κυπριακό, και ήδη αυτό αντανακλάται και στις τελευταίες δηλώσεις του Ακιντζί. Σ' εμάς είναι εύκολο να κάνει τον νταή ο Ερντογάν. Με τους Ρώσους έχει κάποιο πρόβλημα. Ιδιαίτερα όταν βλέπει τους ρωσικούς πυραύλους να εκτοξεύονται από την... Κασπία και να κτυπάνε με ακρίβεια τους φίλους του τους τζιχαντιστές στη Συρία, αναφωνώντας από μέσα του «αμάν Αλλάχ»!
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Να τους κάνουμε και παλατάκια;
Άκου, κύριέ μου, για ποιον λόγο προκαλείται αναστάτωση στη δημόσια υπηρεσία. Για το... εμβαδόν των γραφείων! Το Υπουργικό Συμβούλιο αναγκάστηκε να αναθεωρήσει απόφασή του που είχε πάρει τον περασμένο Ιανουάριο για τις διαστάσεις των γραφείων των δημοσίων υπαλλήλων και των αξιωματούχων ανάλογα με τη μισθολογική τους κλίμακα, ξεκινώντας από τα 36 τ.μ. για τους ανώτερους λειτουργούς, με επιπλέον χώρους υγιεινής. Τελικά, αυτή η απόφαση προκάλεσε προστριβές και μεμψιμοιρίες μεταξύ των υπαλλήλων αλλά, κυρίως, αύξησε το κόστος για το Δημόσιο, καθώς απαιτούνται κτίρια με μεγαλύτερο εμβαδόν. Μιλάμε για τρελά πράματα. Άκου να έχουν γραφεία ανάλογα με τη μισθολογική κλίμακα. Πάλι καλά που δεν αποφασίστηκε να έχουν γραφεία ανάλογα και με τις... προσωπικές τους προτιμήσεις.

Και αφού μιλάμε για σεϊχάτα στη δημόσια υπηρεσία, να αποφάσιζαν να μετατρέψουν και σε μικρά παλατάκια τα γραφεία τους. Και να τους διαθέτει το Κράτος ειδικές οικιακές βοηθούς για να τους το καθαρίζουν. Μη σας πω και χορεύτριες του μπέλι ντάνσινγκ για ατμόσφαιρα. Μωρέ εδώ άνθρωποι κινδυνεύουν να δουν τα σπίτια τους να βγαίνουν στο σφυρί και να μην έχουν στέγη πάνω από το κεφάλι τους, κι οι δημόσιοι λειτουργοί κάνουν τατσιλίκια για το εμβαδόν των γραφείων τους; Κατά τα άλλα, ο κ. Χατζηπέτρου είναι έτοιμος «να σπάσει κεφάλια» για βελτίωση της δημόσιας υπηρεσίας. Ας αρχίσει από τα ξερά κεφάλια που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι όλα έχουν αλλάξει σ’ αυτόν τον τόπο μετά τον Μάρτιο του 2013, εκτός από τα δικά τους μυαλά.
ΚΥΠΡΟΦΡΕΝΗΣ

Κασπία &Κύπρος
Όταν οι Ρώσοι εκτοξεύουν από την Κασπία και πλήττουν τους Τζιχαντιστές στη Συρία, ως… κερασάκι στην τούρτα, σημαίνει -για όσους το έχουν μελετήσει- ότι το περίφημο νταβουτόγλειο «Στρατηγικό Βάθος» των νεο-Οθωμανικών οραμάτων τού σουλτανάτου των κυβερνώντων επί 13ετία Τούρκων ισλαμιστών τού κ. Ερντογάν, κατέληξε σε… Αστρατήγητο Αβαθές. Με διακυβευόμενη κουρδικώς και την εδαφική τους ακεραιότητα. Μόνη τους βάσιμη(;) ελπίδα απέμεινε να επιτύχουν με τους θιασώτες τής ΔΔΟ τη «λύση» Τουρκικής Συγκυριαρχίας στην Κύπρο. Και θέλουν με τον… Τσίπρα να εισέλθει ο Νταβούτογλού τους από το αεροδρόμιο Λάρνακας τής «επί μακρόν Εκλιπούσας» (κατά τον κ. Ακιντζί 28.7.2015) Κυπριακής Δημοκρατίας: Για την τελετή αντικατάστασης τής… μακαρίτισσας Εκλιπούσας, από τον Διζωνικό Συνεταιρισμό Τουρκικής Συγκυριαρχίας &Συνιδιοκτησίας τους. Ελπίζοντας ότι ο Τσίπρας είναι… Σημίτης ή Γιωργάκης!!!
ΛΑΜ

Keywords
υπουργείο παιδείας, οελμεκ, κυπρος, αθηνα, εδεκ, οηε, προβάλλει, σημαίνει, μνήμη, ρωσία, turkish, εκλογες, λύση, τσιπρας, κινηση στους δρομους, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, Μιχάλης Κακογιάννης, εκλογες 2012, νίκος αναστασιάδης, σχεδιο αθηνα, κυπρος εκλογες, εκλογες 2015, τι σημαινει, βγαινουν, μνήμη, ρωσία, εδρα, ιδρυμα κακογιαννη, κυπρου, οηε, πλαισιο, τυχη, υπουργείο παιδείας, ωρα, αγωνες, αεροδρομιο, αξιοπρεπεια, ατμοσφαιρα, αφορμη, βλεμμα, βραδυ, γραφεια, δημοσιο, δυστυχως, δηλωσεις, εδεκ, ευκολο, ευσταθιου, ειπε, ελευθερια, ελπιδα, επρεπε, ερντογαν, ιδια, υπηρεσια, θυσια, ιδρυμα, εικονα, ομιλια, κινηση, κυριε, κλιμακα, κομμα, κτιρια, λογο, μοσχα, προβάλλει, οελμεκ, οθωμανικο, οθωμανοι, ονομα, οραμα, ουσιαστικα, πρωι, σιγουρο, συρια, σημιτης, σπιτια, σφυρι, σχεδια, ταυτοτητα, τουρκια, τουρτα, τρελα, φτανει, φυσικο, φτανει πια, αιωνες, ακου, εφαρμογη, ενωση, χωρα, ιδιαιτερα, υπουργειο, μυαλα, ρωσοι, σημαίνει, θεσεις
Τυχαία Θέματα