Αρχίζει η υλοποίηση της κατανομής προσφύγων στην ΕΕ

Αρχίζει στις 9:30 π.μ. η υλοποίηση της απόφασης της ΕΕ για την κατανομή των προσφύγων.

Στόχος είναι να ελαφρυνθούν κυρίως η Ελλάδα και η Ιταλία. Σε πρώτη φάση πρόσφυγες από την Ερυθραία, που βρίσκονται στην Ιταλία, θα μεταφερθούν στην Σουηδία.

Ο αρμόδιος Επίτροπος της ΕΕ για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο ΥΠΕΞ του Λουξεμβούργου, Ζαν Άσελμπορν και ο Ιταλός υπουργός Εσωτερικών, Αντζελίνο Αλφάνο, θα συνοδεύουν

τους πρόσφυγες στο αεροδρόμιο της Ρώμης Ciampino.

Στη συνέχεια, οι κύριοι Αβραμόπουλος και Άσελμπορν θα επισκεφθούν κέντρο υποδοχής προσφύγων και μεταναστών στην Λαμπεντούζα. Η ΕΕ μετά από μακρές διαβουλεύσεις κατάφερε να συμφωνήσει στην κατανομή 160.000 προσφύγων, που βρίσκονται στην Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη της ΕΕ.

Χθες οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ στη συνάντηση που είχαν στο Λουξεμβούργο αποφάσισαν, μεταξύ άλλων, την ταχύτερη διαδικασία απελάσεων. Πρέπει να προστατεύσουμε αυτούς, που πραγματικά έχουν ανάγκη δήλωσε ο Λουξεμβούργιος υπουργός Εξωτερικών, Ζαν Άσελμπορν, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για θέματα μετανάστευσης και συμπλήρωσε πως «όσοι δεν χρειάζονται αυτή την προστασία θα πρέπει να επιστρέφουν στις χώρες προέλευσής τους». Παρόμοια ήταν και η τοποθέτηση του Γερμανού υπουργού Εσωτερικών, Τόμας ντε Μεζιέρ, ο οποίος δήλωσε «η απέλαση είναι σκληρή, αλλά έτσι έχουν τα πράγματα».

Οι υπουργοί Εσωτερικών της ΕΕ αποφάσισαν επίσης την αποστολή 700 υπαλλήλων σε Ελλάδα και Ιταλία, με στόχο τη στήριξη των τοπικών αρχών στην υποδοχή των προσφύγων. Στόχος είναι όπως αναφέρεται και στην ανακοίνωση, που εκδόθηκε μετά το τέλος των εργασιών της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών, η αύξηση των απελάσεων να δράσει αποτρεπτικά σε όσους μεταναστεύουν παράτυπα.

Συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο δημιουργίας μιας κοινής ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής καθώς και το να δοθεί οικονομική βοήθεια σε ασιατικές και αφρικανικές χώρες για την επανεισδοχή των μεταναστών.

Γιούνκερ: Η κρίση θα διαρκέσει κάποια χρόνια

Στην απαισιόδοξη εκτίμηση ότι η προσφυγική κρίση στην Ευρώπη θα διαρκέσει "κάποια χρόνια" προχώρησε o Πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, δηλώνοντας μάλιστα ότι δεν έχει "καμία αυταπάτη" στο θέμα αυτό. Στο μεταξύ τη δημόσια παρέμβαση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προκάλεσαν οι αντιδράσεις στην ένταξη της Τουρκίας στον κατάλογο με τις «ασφαλείς χώρες», κάτι που θα επέτρεπε τον γρήγορο επαναπατρισμό ορισμένων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται καλά πληροφορημένε πηγές, ορισμένες χώρες δεν θέλουν να ενταχθεί η Τουρκία στον κατάλογο.

«Η Τουρκία είναι εξ ορισμού ασφαλής χώρα γιατί είναι υποψήφια χώρα της ΕΕ. Είναι στη λίστα μας με τις ασφαλείς χώρες μας» σχολίασε στο Twitter ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Keywords
Τυχαία Θέματα