Ψάχνουν τους παρανομούντες

Ελέγχονται για άδειες κυκλοφορίας και πιστοποιητικά καταλληλότητας (ΜΟΤ)
16.242 οχήματα έχουν ανανεωμένη την άδεια κυκλοφορίας τους, αλλά δεν έχουν ανανεώσει το ΜΟΤ τους, ενώ άλλα 80.664 οχήματα δεν έχουν ανανεωμένη την άδεια κυκλοφορίας

Στο ψάξιμο οχημάτων που κυκλοφορούν στους δρόμους χωρίς άδεια κυκλοφορίας ή πιστοποιητικό καταλληλότητας (ΜΟΤ) ή και τα δύο, επιδίδονται τις τελευταίες μέρες Αστυνομία και Τμήμα Οδικών Μεταφορών (ΤΟΜ). Αν και το ΤΟΜ δεν επιβεβαιώνει το γεγονός, εντούτοις, ο έμπειρος φωτογραφικός φακός του

Γιώργου Μιχαήλ «συνέλαβε» λειτουργούς του Τμήματος (βλ. σχετική φωτογραφία) να πραγματοποιούν τέτοιους ελέγχους. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΤΟΜ (Τετάρτη, 7.10), αυτήν τη στιγμή υπάρχουν 16.242 οχήματα που ναι μεν έχουν ανανεωμένη την άδεια κυκλοφορίας τους, αλλά δεν έχουν ανανεώσει το ΜΟΤ τους, ενώ άλλα 80.664 οχήματα δεν έχουν ανανεωμένη την άδεια κυκλοφορίας τους και δεν είναι δηλωμένα ως ακινητοποιημένα. Δηλαδή, 80.664 ενδέχεται να κυκλοφορούν στο οδικό δίκτυο χωρίς άδεια κυκλοφορίας και ενδεχομένως χωρίς ΜΟΤ.

Έλεγχος φορτηγών και λεωφορείων
Αυτές τις μέρες, πάντως, και ειδικότερα μεταξύ των ημερομηνιών 5-11 Οκτωβρίου, έχει προγραμματιστεί η διεξαγωγή της δεύτερης πανευρωπαϊκής εβδομαδιαίας εκστρατείας ελέγχου φορτηγών και λεωφορείων «TISPOL», στην οποία θα λάβει μέρος και η Αστυνομία Κύπρου, στο πλαίσιο της συνεργασίας της με το Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Δίκτυο Τροχαίας «TISPOL». Σκοπός της εκστρατείας είναι η πρόληψη και αποτροπή πολύνεκρων και άλλων σοβαρών οδικών τροχαίων συγκρούσεων με φορτηγά οχήματα και λεωφορεία, και η αποτελεσματική αντιμετώπιση των τροχαίων αδικημάτων, τα οποία είναι δυνατό να διαπραχθούν από οδηγούς τέτοιων οχημάτων.

Κατά τη διάρκεια της εκστρατείας θα ελέγχονται:
*Τα έγγραφα των οδηγών και των οχημάτων
*Η ταχύτητα των φορτηγών και λεωφορείων
*Οι συσκευές περιορισμού ταχύτητας
*Οι ώρες οδήγησης/εργασίας
*Οι ταχογράφοι (αναλογικές και ψηφιακές συσκευές) και
*Η μηχανική κατάσταση των φορτηγών και λεωφορείων.

Τι λέει η νομοθεσία
Σημειώνεται πως, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για όχημα το οποίο δεν έχει ανανεώσει το ΜΟΤ του αναστέλλεται η άδεια κυκλοφορίας, μέχρι να διενεργηθεί ο τεχνικός έλεγχος. Αν το όχημα κριθεί κατάλληλο, τότε η άδεια τίθεται αυτόματα σε ισχύ. Όμως, τόσο ο ιδιοκτήτης όσο και το άτομο που έχει υπό τον έλεγχό του όχημα που δεν κατέχει πιστοποιητικό καταλληλότητας και χρησιμοποιεί το όχημα υπόκειται σε χρηματική ποινή που φτάνει μέχρι 1.700 ευρώ ή σε φυλάκιση μέχρι τρεις μήνες ή και σε αμφότερες τις ποινές. Σημειώνεται δε πως κατ’ εξαίρεσιν επιτρέπεται η οδική χρήση μηχανοκίνητου οχήματος που δεν είναι εφοδιασμένο με πιστοποιητικό καταλληλότητας μόνο για σκοπούς μεταφοράς του σε κέντρο τεχνικού ελέγχου ή σε συνεργείο επισκευής, εάν αυτό δεν θέτει σε κίνδυνο την ασφάλεια του κοινού και υπό την προϋπόθεσή ότι ο οδηγός του μπορεί να αποδείξει πού κατευθύνεται και για ποιο λόγο. Σύμφωνα, επίσης, με τη νομοθεσία, ιδιοκτήτης που δεν έχει ανανεώσει την άδεια κυκλοφορίας του οχήματός του τιμωρείται με πρόστιμο 85 ευρώ, ενώ θα πρέπει άμεσα να προχωρήσει στην ανανέωση της άδειας κυκλοφορίας του οχήματός του.

Κάθε πόσο γίνεται έλεγχος καταλληλότητας
Υπενθυμίζεται πως σε οχήματα που έχουν εγγραφεί πρώτη φορά στην Κύπρο (εισήχθησαν καινούργια), ο πρώτος έλεγχος διενεργείται για πρώτη φορά μετά από πάροδο τεσσάρων ετών και μετά ανά δυο έτη. Τα ιδιωτικά οχήματα κατηγορίας Μ1, δηλαδή οχήματα μεταφοράς προσωπικού μέχρι οκτώ επιβάτες συμπεριλαμβανομένου του οδηγού και Ν1, δηλαδή οχήματα μεταφοράς εμπορευμάτων με μεικτό βάρος που δεν υπερβαίνει τα 3.500 κιλά, περνούν από τεχνικό έλεγχο για διαπίστωση τηs καταλληλότητάς τους τέσσερα χρόνια από την ημερομηνία πρώτης εγγραφής τους ως καινούργια και στη συνέχεια κάθε δύο χρόνια. Η πληρωμή του τέλους τεχνικού ελέγχου γίνεται στα Συνεργεία Τεχνικού Ελέγχου Οχημάτων.

Σε οχήματα που εγγράφηκαν στο εξωτερικό και μετά εισήχθησαν στην Κύπρο (εισήχθησαν μεταχειρισμένα) διενεργείται τεχνικός έλεγχος πριν από την εγγραφή τους στην Κύπρο και μετά ανά διετία. Σε οχήματα δημόσιας χρήσεως, όπως ταξί και ενοικιαζόμενα οχήματα, διενεργείται τεχνικός έλεγχος κάθε χρόνο μετά την πρώτη ειδοποίηση που θα πάρουν. Αξίζει, δε, να τονιστεί πως ειδοποιήσεις για τον πρώτο τεχνικό έλεγχο αποστέλλονται από το Τμήμα Οδικών Μεταφορών στις διευθύνσεις που αναφέρονται στο πιστοποιητικό εγγραφής και στον τίτλο ιδιοκτησίας. Σημειώνεται ότι το κόστος του τεχνικού ελέγχου είναι 35 ευρώ και καταβάλλεται στο εγκεκριμένο κέντρο που διενεργεί τον έλεγχο. Σε περίπτωση που το όχημα κριθεί ακατάλληλο, υπόκειται σε επανέλεγχο μετά την επιδιόρθωσή του με κόστος 10 ευρώ.

Keywords
Αναζητήσεις
δηλωμενα αυτοκινητα χωρις αδεια κυκλοφοριας κυπρος
Τυχαία Θέματα