Οριακή επιστροφή στην εμπιστοσύνη

Βελτιωμένους δείκτες και κερδοφορία παρουσιάζει η Τράπεζα Κύπρου για το εννιάμηνο

Αύξηση καταθέσεων, ελαφρά αύξηση του δανεισμού, ικανοποιητικός ρυθμός αναδιαρθρώσεων και εκτίμηση για καλή κεφαλαιακή επάρκεια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά των αποτελεσμάτων

ΕΝΤΕΙΝΕΙ τις προσπάθειες για προσέλκυση καταθέσεων η Τράπεζα Κύπρου,

μετά τη βελτίωση το τελευταίο τρίμηνο

Κέρδη €73 εκατομμύρια μετά τη φορολογία για το εννιάμηνο 2015 ανακοίνωσε η Τράπεζα Κύπρου, με τους οικονομικούς δείκτες εννεαμήνου στο σύνολό τους να παρουσιάζουν βελτίωση. Συγκεκριμένα, τα κέρδη μετά τη φορολογία από συνεχιζόμενες δραστηριότητες ανήλθαν σε €115 εκατομμύρια, οι καταθέσεις πελατών στην Κύπρο σημείωσαν αύξηση κατά 5%, που αντιστοιχεί σε €527 εκατομμύρια, ενώ ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις (δάνεια/καταθέσεις) βελτιώθηκε σε 132%. Σημειώνεται ότι στα κυπριακά νοικοκυριά παρατηρείται αύξηση της διάρκειας των καταθέσεων, γεγονός που αποτελεί σημάδι ανάκτησης της εμπιστοσύνης των καταθετών, τόσο από τη μεριά της Τράπεζας Κύπρου, όσο και από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα γενικότερα.

Οι καταθέσεις ως δείκτης εμπιστοσύνης

Η αύξηση των καταθέσεων προέκυψε κυρίως από την εγχώρια αγορά, αλλά και τη διεθνή. Όπως ανέφερε η Οικονομική Διευθύντρια της τράπεζας, Ελίζα Λειβαδιώτου, «αυτό που δεν θέλαμε να κάνουμε ήταν απλώς να αρπάξουμε το ευκαιριακό χρήμα που ερχόταν στην Κύπρο για λίγο, διότι, δεδομένου ότι βασιζόμαστε στην έκτακτη ρευστότητα του ELA, δεν θα ήταν καλό να κάνουμε πειράματα. Αυτό το τρίμηνο ήταν πολύ καλό όσον αφορά τις καταθέσεις. Σίγουρα η κατάσταση στην Ελλάδα έπαιξε κάποιο ρόλο, αλλά πιστεύω ότι πλέον ο κόσμος ξεπέρασε τα γεγονότα του 2013 και αυξήθηκε η εμπιστοσύνη του απέναντι στην τράπεζα».

Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην έκθεση των οικονομικών αποτελεσμάτων, η τράπεζα, προκειμένου να ομαλοποιήσει τη χρηματοδοτική της δομή, εντείνει τις προσπάθειές της για προσέλκυση νέων καταθέσεων. Επιπλέον, η βελτίωση της κεφαλαιακής θέσης της Τράπεζας και η συνολικά βελτιωμένη χρηματοοικονομική της θέση «αυξάνουν τις επιλογές χρηματοδότησής της και θα διευκολύνουν την πρόσβασή της στις διεθνείς αγορές». «Ανάλογα με τις συνθήκες αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, η Τράπεζα θα εξετάσει το ενδεχόμενο άντλησης χρηματοδότησης από τις διεθνείς χρηματαγορές και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για τη μείωση της χρηματοδότησης από τον ELA», υπογραμμίζεται.

Ξεπέρασε τους στρατηγικούς στόχους

Στο σημείωμά του ο Διευθύνων Σύμβουλος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, John Patrick Hourican, αναφέρει ότι η τράπεζα έχει σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών της στόχων για το τρίτο τρίμηνο του έτους, και βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα όσον αφορά την εποπτεία. Ωστόσο, όπως αναμένεται, το Συγκρότημα δεν θα χρειαστεί επιπλέον κεφαλαιακή ενίσχυση.

Επιπλέον, τονίζει ότι «μετά τις 30 Ιουνίου 2015, αποπληρώσαμε €1,6 δις χρηματοδότησης από τον ELA, μειώνοντάς τον, στο σημερινό επίπεδο των €4,3 δις», πράγμα που σημαίνει ότι η συνολική μείωση άγγιξε το 62%, από το υψηλότερο επίπεδο. Σημειώνεται ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας για το τρίτο τρίμηνο όπως προκύπτει από τα στοιχεία, φτάνει το 15,1%, σημειώνοντας βελτίωση σε σχέση με το 14,9% του προηγούμενου τριμήνου, λόγω της απόσυρσης των κύριων δραστηριοτήτων στη Ρωσία, λόγω της κερδοφορίας, αλλά και των μειωμένων σταθμισμένων στοιχείων ενεργητικού στην Κύπρο.

Μειώνονται τα δάνεια σε καθυστέρηση

Όσον αφορά το δανειακό χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αυτό παρουσιάζει σημάδια βελτίωσης, με τα δάνεια σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών να σημειώνουν μείωση κατά τη διάρκεια του τριμήνου κατά 5%, δηλαδή €649 εκατομμύρια ευρώ, αγγίζοντας το ποσό των €11,9 δις στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, με περίπου το μισό της μείωσης να αποδίδεται στην πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία, συμπεριλαμβανομένης της θυγατρικής Uniastrum.

Με την πώληση της συγκεκριμένης θυγατρικής τράπεζας στο εξωτερικό, η Τράπεζα Κύπρου έχει πλέον μειώσει αρκετά πιθανούς μελλοντικούς κινδύνους που σχετίζονται με τις τραπεζικές της δραστηριότητες στη Ρωσία, περιλαμβανομένου και του κινδύνου ρευστότητας. Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις, ανήλθε σε 41% στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, ενώ λαμβάνοντας υπόψη τα μη αναγνωρισμένα έσοδα από τόκους στα συμβατικά υπόλοιπα των δανείων, το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις, ανέρχεται σε 52%.

Μειώθηκαν κατά 4% τα ΜΕΔ

Όσον αφορά τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ), αυτά μειώθηκαν κατά €584 εκατομμύρια, που αντιστοιχεί σε 4% τριμηνιαία μείωση, και ανήλθαν σε €14.225 εκατομμύρια αντιπροσωπεύοντας το ακόμα υψηλό 62% του συνόλου των δανείων. Από τη μείωση, τα €412 εκατομμύρια σχετίζονται με την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία. Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις ανήλθε σε 35% στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, σε σύγκριση με 36% στις 30 Ιουνίου 2015, λαμβάνοντας υπόψη την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία.

Όπως αναφέρει ο κ. Hourican, «οι προσπάθειές μας για διαχείριση του πιστωτικού κινδύνου εντατικοποιούνται. Οι αναδιαρθρώσεις δανείων παραμένουν σε υψηλό επίπεδο και είμαστε κοντά στην ολοκλήρωση των αναδιαρθρώσεων σημαντικού μέρους των μεγάλων μας δανειοληπτών. Οι αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο, σε συνδυασμό με τους βελτιωμένους οικονομικούς δείκτες της κυπριακής οικονομίας, στηρίζουν τις προσπάθειες της Τράπεζας για την αντιμετώπιση των προβληματικών της δανείων και τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου».

Οι προβλέψεις

Η χρέωση προβλέψεων για απομείωση δανείων και τα κέρδη από αποαναγνώριση δανείων και αλλαγές στις αναμενόμενες ταμειακές ροές δανείων που αποκτήθηκαν για το εννιάμηνο 2015, ανήλθαν σε €329 εκατομμύρια. Η χρέωση προβλέψεων για απομείωση δανείων (συνεχιζόμενες δραστηριότητες) και τα κέρδη από αποαναγνώριση δανείων και αλλαγές στις αναμενόμενες ταμειακές ροές δανείων που αποκτήθηκαν για το τρίτο τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €96 εκατομμύρια, σε σύγκριση με €123 εκατομμύρια το δεύτερο τρίμηνο 2015. Τα κέρδη από αποαναγνώριση δανείων και οι αλλαγές στις αναμενόμενες ταμειακές ροές αφορούν αντιστροφή μέρους της αναπροσαρμογής στην εύλογη αξία κατά την αρχική αναγνώριση σε σχέση με τα δάνεια που αποκτήθηκαν από τη Λαϊκή Τράπεζα.

Η ετησιοποιημένη χρέωση προβλέψεων ως ποσοστό επί του συνόλου των δανείων για το εννιάμηνο 2015 ανήλθε σε 2,1% επί του συνόλου των δανείων, σε σύγκριση με 2,2% το πρώτο εξάμηνο 2015. Στις 30 Σεπτεμβρίου 2015, οι συσσωρευμένες προβλέψεις, περιλαμβανομένης της αναπροσαρμογής στην εύλογη αξία κατά την αρχική αναγνώριση, ανήλθαν σε €4.933 εκατομμύρια (σε σύγκριση με €5.381 εκατομμύρια στις 30 Ιουνίου 2015 και €5.140 εκατομμύρια στις 31 Δεκεμβρίου 2014) και αντιπροσωπεύουν το 21,6% επί του συνόλου των δανείων (σε σύγκριση με 22,5% στις 30 Ιουνίου 2015 και 21,6% στις 31 Δεκεμβρίου 2014). Η μείωση σχετίζεται κυρίως με την πώληση της πλειοψηφίας των δραστηριοτήτων στη Ρωσία το τρίτο τρίμηνο 2015.

Ένα σχόλιο για την οικονομία

ΣΧΟΛΙΑΖΟΝΤΑΣ τα αποτελέσματα σε συνάρτηση με την πορεία της κυπριακής οικονομίας, ο κ. Hourican, αναφέρει ότι η απόδοση της οικονομίας συνεχίζει να είναι καλύτερη από το αναμενόμενο, παρά το σχετικά δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον, υπογραμμίζοντας ότι η δημοσιονομική επίδοση της Κύπρου είναι «άνω των προσδοκιών». Καθώς το πρόγραμμα της Τρόικας πλησιάζει την ολοκλήρωσή του στις αρχές του 2016, ο κ. Hourican καλεί την Κυβέρνηση να διατηρήσει τη δυναμική των μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας καθώς και την προσέλκυση ξένων επενδύσεων στη χώρα, τις οποίες χαρακτήρισε «αναγκαίες».

Επιπροσθέτως, ο κ. Hourican, υπογραμμίζει ότι η ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας θα εξαρτηθεί από την ευελιξία της, όπως αποδεικνύεται από τη μείωση των τιμών και των μισθών, την ανθεκτικότητα συγκεκριμένων τομέων της οικονομίας (όπως ο τομέας του τουρισμού και ο τομέας παροχής διεθνών υπηρεσιών), την ενδυνάμωση της εμπιστοσύνης στην εγχώρια οικονομία και τις τάσεις σταθεροποίησης στον τραπεζικό τομέα.

Η συνεχιζόμενη πρόοδος των κυπριακών Αρχών στην εφαρμογή του προγράμματος οικονομικής σταθερότητας, όπως αυτό συμφωνήθηκε με την Τρόικα, περιλαμβανομένης της καλής δημοσιονομικής επίδοσης με θετικές επιπτώσεις στη βιωσιμότητα του χρέους, η σταδιακή ομαλοποίηση των χρηματοπιστωτικών συνθηκών, καθώς και η βελτίωση της χρηματοδότησης του κράτους, είναι οι σημαντικότερες παράμετροι για την ανάκαμψη της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος.

Στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν θετικά την οικονομία, ο κ. Hourican περιλαμβάνει τη μείωση των τιμών ενέργειας, τις θετικές επιπτώσεις από την αποδυνάμωση του ευρώ καθώς και την περαιτέρω αύξηση στις αφίξεις τουριστών. Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία, αναφέρει το ενδεχόμενο μιας αργής μείωσης των προβληματικών δανείων, η οποία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο παρατεταμένη περίοδο πιστωτικής ασφυξίας, που θα περιόριζε την ανάκαμψη.

Keywords
Τυχαία Θέματα