Οικολόγοι για Κυπριακό:Υψηλές προσδοκίες, μεγάλες ανησυχίες

Η Ευρώπη μπορεί να βοηθήσει έστω και τώρα στην πορεία των συνομιλιών, υποδεικνύουν μεταξύ άλλων οι Οικολόγοι, σχολιάζοντας τις διαπραγματεύσεις στο Μοντ Πελεράν καθώς και τις υψηλές προσδοκίες που υπάρχουν.

Στην ανακοίνωση τους οι Οικολόγοι, τονίζουν ότι μπορεί να υπάρχουν υψηλές προσδοκίες από τις συνομιλίες στην Ελβετία, ωστόσο οι Ευρωπαίοι συμμερίζονται πλέον ανησυχίες για το Κυπριακό.

Ακολοθουθεί αυτούσια η ανακοίνωση του Κινήματος Οικολόγων:


Την ώρα που στο Μοντ Πελεράν ξεκινούν οι συνομιλίες δίνοντας μάλιστα και πανηγυρικό τόνο

η παρουσία του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να ανησυχούν για τις εξελίξεις.

Σύμφωνα με τους περισσότερους οι προσδοκίες από τις συνομιλίες της Ελβετίας είναι υψηλές, όμως οι ανησυχίες μας το ίδιο μεγάλες.

Παρά το παρασκηνιακό παιχνίδι της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση εδώ και μήνες σιγά σιγά οι Ευρωπαίοι αρχίζουν και συμμερίζονται τις ανησυχίες μας για το Κυπριακό.

Έστω και τώρα αρχίζουν να αντιλαμβάνονται ότι τα όσα, υπερβολικά θέτει η Τουρκία στις συνομιλίες για το Κυπριακό, εφόσον γίνουν δεκτά θα δημιουργήσουν μεγάλα προβλήματα.

Σύμφωνα με άρθρο της ελληνικής υπηρεσίας της Deutsche Welle για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, καταγράφεται η ανησυχία Ευρωπαίων διπλωματών και οι κίνδυνοι για πιθανή ενίσχυση της Τουρκίας έναντι της ΕΕ σε μία επίλυση του Κυπριακού.

Οι Ευρωπαίοι διπλωμάτες ανησυχούν ότι η επίλυση του Κυπριακού θα αύξανε εμμέσως την επιρροή της Τουρκίας στην ΕΕ.

Οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να συνειδητοποιούν τα όσα τονίζουμε ως Κίνημα Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ότι μία πιθανή συμφωνία θα πρέπει να είναι βασισμένη στο Δίκαιο και τις Αρχές της Ε.Ε. άνευ οποιαδήποτε εξάρτησης από την Τουρκία.

Την ίδια ώρα ο ο Πρόεδρος του κόμματος Συμμαχίας Φιλελευθέρων και Δημοκρατών και πρώην πρωθυπουργός του Βελγίου, Γκι Φερχόφστατ, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα “Η Καθημερινή” δηλώνει ότι η επίλυση του κυπριακού προβλήματος κάτω από την ομπρέλα ξένων εγγυητών, αντί υπό την αιγίδα της ΕΕ, δε θα είναι προς όφελος ούτε της Ευρώπης.
Παράλληλα χαρακτηρίζει ως σκανδαλώδες το γεγονός ότι τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού δεν εγγυάται απευθείας η ΕΕ ή έστω ότι δεν βρίσκεται υπό την αιγίδα της.

Είναι γεγονός ότι η Ε.Ε. απέφυγε να εμπλακεί ενεργά στις συνομιλίες, αλλά έστω και τώρα θα μπορούσε να προσφέρει μία σημαντική βοήθεια, όπως στο θέμα της ασφάλειας.

Να στηρίξει η Ευρώπη το δίκαιο αίτημά μας για μη παρουσία ξένων στρατευμάτων και να συμβάλει σε μία τουλάχιστον στοιχειωδώς δίκαιη συμφωνία.

Keywords
Τυχαία Θέματα