Μετάβαση Γκουτέρες στην Τουρκία

ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ ΤΗΣ Η ΤΟΥΡΚΙΑ, ΔΗΛΩΝΕΙ Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Δεν μπορεί κανείς, ακόμη, να μιλήσει για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, δηλώνει ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κάνοντας λόγο για «πολύ καλές» ελληνοτουρκικές σχέσεις

Δεν έχουν εξευρεθεί τα κονδύλια από την Ε.Ε. για διάνοιξη του οδοφράγματος Λεύκας - Απλικιού

Στην Τουρκία μετέβη χθες, τελικά, ο ΓΓ του ΟΗΕ

Αντόνιο Γκουτέρες, όπου και πραγματοποίησε συνάντηση με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ στο πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη. Συνεργάτης του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε ότι η καθυστέρηση στην επιβεβαίωση της επίσκεψης οφείλεται στο γεγονός πως η Τουρκία ήταν μόνο ένας σταθμός και υπήρχαν διάφορες συναντήσεις στο επόμενο σκέλος της επίσκεψης, οι οποίες έπρεπε να επιβεβαιωθούν.

Σύμφωνα με γραπτό σημείωμα από το γραφείο του εκπροσώπου του ΓΓ, ο κ. Γκουτέρες είχε επίσης χωριστή προγραμματισμένη συνάντηση με τον Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Στην ατζέντα των συνομιλιών βρέθηκαν το Κυπριακό, η κρίση στη Συρία και η προσφυγική κρίση. Από την Τουρκία, ο κ. Γκουτέρες θα μεταβεί διαδοχικά στη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ομάν, το Κατάρ και την Αίγυπτο. Στη συνέχεια θα μεταβεί στη Βόννη της Γερμανίας για την Υπουργική Διάσκεψη των G20 και, ακολούθως, στο Μόναχο για την ετήσια Διάσκεψη για την Ασφάλεια.

Επιδιώκεται συμβιβασμός

Την άποψη ότι η Τουρκία βρίσκεται για πρώτη φορά, επιτέλους, ενώπιον των ευθυνών της και ενώπιον της ευρύτερης παγκόσμιας κοινωνίας εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, την Παρασκευή το βράδυ, στην τελετή αποφοίτησης των μεταπτυχιακών φοιτητών 2017 του Πανεπιστημίου Κύπρου. Ο κ. Αναστασιάδης τόνισε πως είναι ένα να επιδιώκεις να κρατάς τον διάλογο αλλά και την ελπίδα ζωντανά, κι άλλο από δειλία να αποφεύγεις τον διάλογο γιατί, πιθανότατα, έτσι -τάχα- θα αποδεχθείς μέσα από υποχωρήσεις απαράδεκτη λύση.

Επανέλαβε μάλιστα, για ακόμη μια φορά, πως δεν είναι δυνατόν το 2017 ένα ευρωπαϊκό κράτος να χρειάζεται ξένες εγγυήσεις ή την παρουσία κατοχικών στρατευμάτων. Θέλω να διαβεβαιώσω, σημείωσε, «ότι μέσα από τις δράσεις, μέσα από τις ενέργειές μας, αυτό που επιδιώκουμε είναι, επιτέλους, είτε η Τουρκία να υποχρεωθεί να προβεί σε τέτοιους συμβιβασμούς, που να μας επιτρέψουν να κάνουμε αποδεκτή μια λύση η οποία θα προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις βασικές ελευθερίες και να δημιουργήσουμε ένα κράτος ευρωπαϊκό, είτε να αναλάβει τις ευθύνες της».

Ζητούμενα η ασφάλεια και η σταθερότητα

Είναι πεποίθησή μου, συνέχισε ο κ. Αναστασιάδης, πως η ασφάλεια και η σταθερότητα σε μία χώρα συνιστούν τον βασικό παράγοντα ευημερίας, είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για να μπορέσουν να υλοποιήσουν τις φιλοδοξίες τους οι γενιές που έρχονται και είναι, ως εκ τούτου, το πρώτο μας καθήκον να τους προσφέρουμε μία πατρίδα ασφαλή και ευημερούσα. Μία πατρίδα πρότυπο για την περιοχή μας και απόλυτα εναρμονισμένη όσον αφορά τη λειτουργία μας με την Ε.Ε., η οποία συνιστά το προνομιακό μας πεδίο λειτουργίας.

Γι αυτό, τόνισε, τους τελευταίους 20 μήνες έχουμε εμπλακεί σε έναν εντατικό διάλογο, σε μια νέα προσπάθεια επίλυσης του Κυπριακού. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις στη Σύνοδο για την Κύπρο στη Γενεύη, ανέφερε, πετύχαμε να τεθούν προς διαπραγμάτευση όλες οι πτυχές του Κυπριακού. Κάποτε για δεκαετίες, σημείωσε, συζητούσαμε για τα τέσσερα κεφάλαια: Διακυβέρνηση, οικονομία, Ευρωπαϊκή Ένωση, εδαφικό ή περιουσιακό. Σήμερα μιλούμε και για το εδαφικό και για τα θέματα ασφάλειας.

Οδόφραγμα Λεύκας - Απλικιού

Εν τω μεταξύ, σε λόγους που αποδίδονται σε άκρως πολιτική πτυχή του θέματος οφείλεται, όπως πληροφορείται το «Σίγμα», η καθυστέρηση στη διάνοιξη των οδοφραγμάτων Δερύνειας και Λεύκας - Απλικίου. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Χρίστου Χαραλάμπους, η μεγάλη καθυστέρηση οφείλεται στο γεγονός ότι η Ε.Ε δεν είχε μέχρι πρόσφατα εξεύρει, όπως είχε γίνει σε προηγούμενες περιπτώσεις, τα απαραίτητα κονδύλια για να δοθούν στη UNDP, που θα αναλάμβανε το κομμάτι προετοιμασίας της νεκρής ζώνης.

Και, ενόψει τούτου, τα Ηνωμένα Έθνη εισηγήθηκαν κάτι πρωτοφανές. Για σκοπούς προετοιμασίας του δρόμου, να χωριστεί η νεκρή ζώνη σε δύο μέρη και να αναλάβουν από ένα μέρος η ε/κ και τ/κ πλευρά. Κάτι, βεβαίως, που απέρριψε κατηγορηματικά το Προεδρικό, όχι λόγω κόστους αλλά γιατί θα εδημιουργείτο πολιτικό προηγούμενο σε σχέση με την κυριότητα της νεκρής ζώνης, που είναι έδαφος που δόθηκε από την ε/κ πλευρά. Μάλιστα, μέχρι την οριστική λύση του ζητήματος είχε διακοπεί κάθε επαφή της αρμόδιας τεχνικής επιτροπής.

Τελικά, μαθαίνουμε πως έχουν εντοπιστεί τα κονδύλια και η διαμόρφωση του δρόμου στη νεκρή ζώνη θα ακολουθήσει την πεπατημένη άλλων περιπτώσεων, δηλαδή μέσω της UNDP, η οποία θα προκηρύξει προσφορές για δικοινοτικές κοινοπραξίες. Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης τοποθετείται σε τέσσερεις με πέντε μήνες.

Αισιόδοξος ο Τσαβούσογλου

Δηλώσεις για το Κυπριακό έκανε και ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, o οποίος άφησε ανοιχτό το παράθυρο για επίτευξη λύσης. «Δεν μπορεί κανείς ακόμη να μιλήσει για αποτυχία στις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό», είπε, προσθέτοντας ότι οι εμπειρογνώμονες συνεχίζουν να εργάζονται και άρα υπάρχει ακόμη ελπίδα. «Υπάρχει μια ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί», τόνισε ο κ. Τσαβούσογλου, σημειώνοντας πως η «ΤΔΒΚ», όπως απεκάλεσε το ψευδοκράτος, επέδειξε μια στάση ξεκάθαρη για δίκαιη και μόνιμη λύση και ήταν θετική», ανέφερε.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις

Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, αναφερόμενος και στις ελληνο-τουρκικές σχέσεις, ανέφερε ότι είναι πολύ καλές και πως η συζήτηση των Συνθηκών, όπως αυτή της Λωζάννης, αποτελεί ελευθερία έκφρασης και όχι επιβουλή εδαφών γειτονικών χωρών. Συγκεκριμένα, σε ερώτηση δημοσιογράφου, για το αν η Τουρκία έχει ξεπεράσει τη συνθήκη της Λωζάννης κι αν ακολουθεί πλέον μία νεο-οθωμανική πολιτική, ανέφερε ότι:

«Η Τουρκία έχει γίνει μία χώρα που τηρεί πάντα τον λόγο της και σέβεται τις συμφωνίες που έχει υπογράψει. Φυσικά και κάποιες μπορεί να κρίνονται. Και η Ισπανία δεν έχει υπογράψει στο παρελθόν συμφωνίες που τώρα τις κρίνει; Για παράδειγμα, πριν από 22 χρόνια υπέγραψε μία συμφωνία με τη Βοσνία. Ήταν μία συμφωνία ανάγκης, προκειμένου να τελειώσει ο πόλεμος, αλλά μπορεί τώρα να πει κάποιος ‘ήταν μία σπουδαία συμφωνία’; Η Τουρκία σέβεται απολύτως την εδαφική ακεραιότητα των γειτονικών της χωρών. Ναι, με την Ελλάδα έχουμε κάποια προβλήματα και οι απόψεις μας δεν τείνουν στο να αυξάνουν την ένταση, αλλά να τη μειώνουν. Οι σχέσεις μας με την Ελλάδα είναι πολύ καλές και τα διπλωματικά μας κανάλια ανοιχτά. Δηλαδή, αυτό που θέλω να πω είναι ότι το να κρίνουμε συμφωνίες του παρελθόντος είναι ελευθερία έκφρασης. Αυτό δεν σημαίνει, όμως, ότι η Τουρκία εποφθαλμιά τα εδάφη των γειτόνων της».

Η ευρωπαϊκή πορεία..

Όσον αφορά την ευρωπαϊκή πορεία της Τουρκίας είπε ότι θέλει να γίνει χώρα της Ε.Ε., αλλά «αυτό δεν σημαίνει πως θα δεχτούμε οποιαδήποτε εντολή. Αν η Ε.Ε. δεν μας θέλει, ας το πει ξεκάθαρα και ειλικρινά», είπε, ενώ προέβλεψε ότι αν η Ε.Ε. δεν διευρυνθεί θα χάσει τη δύναμή της. «Δυστυχώς, κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες σκέφτονται κοντόφθαλμα. Το όραμα της ίδρυσης της Ε.Ε. δεν διατηρείται σήμερα στο ίδιο επίπεδο. Κάποιοι αρνούνται τις κοινές αξίες και θέλουν να χτίσουν τείχη ανάμεσα στους πολιτισμούς και τις θρησκείες. Αυτή η λογική θα μετατρέψει την Ευρώπη σε μια άρρωστη ήπειρο. Εμείς θέλουμε μια Ευρώπη που να είναι ενωτική, να υπερασπίζεται την κοινή ζωή και να σέβεται τη διαφορετικότητα», ανέφερε.

Keywords
Τυχαία Θέματα