Α. Κυπριανού: «Να είμαστε καλά προετοιμασμένοι μετά το δημοψ

ΑΚΕΛ: ΟΙ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΔΕΝ ΕΥΝΟΟΥΝ ΚΑΤΑΛΗΞΗ ΣΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΕΓΓΥΗΣΕΩΝ ΣΤΗ ΓΕΝΕΥΗ

Α. Κυπριανού: «Να είμαστε καλά προετοιμασμένοι μετά το δημοψήφισμα του Απρίλη»

Την εκτίμηση ότι η Τουρκία θα κινηθεί με ταχύτατους ρυθμούς στο Κυπριακό μετά τις 16 του Απρίλη, που θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα

για τη συνταγματική μεταρρύθμιση και «πρέπει να είμαστε καλά προετοιμασμένοι», εξέφρασε ο Γενικός Γραμματέας της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, Άντρος Κυπριανού.

Αναφορικά με τη διεθνή διάσκεψη της Γενεύης 2 τον ερχόμενο Μάρτιο, ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μιλούσε σε χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη στα γραφεία του ΑΚΕΛ, είπε ότι «δεν πρέπει να ανεβάσουμε τον πήχη των προσδοκιών μεταβαίνοντας στη Γενεύη τον ερχόμενο Μάρτη», προσθέτοντας ότι θα είναι μια συνάντηση που θα έχει τη δική της λογική και «σίγουρα δεν πρόκειται να είναι η καταληκτική».

«Θα γίνει μια περαιτέρω συζήτηση και ελπίζω και εύχομαι να υπάρξει έστω και μια μικρή πρόοδος στη συζήτηση των θεμάτων της ασφάλειας», πρόσθεσε. Ειδικότερα, σε παρατήρηση ότι μετά τη Γενεύη είχε δηλώσει ότι πρέπει να υπάρξει μια καλή προετοιμασία για να πάμε σε μια Γενεύη 2, ο κ. Κυπριανού είπε ότι «δεν είναι τυχαία που διατυπώνεται αυτή η άποψη» και πρόσθεσε ότι διαπίστωση του ΑΚΕΛ είναι ότι «η διαδικασία μπλοκάρεται και ότι εάν δεν συζητηθούν τα ουσιώδη ζητήματα και να ληφθούν σχετικές αποφάσεις, δεν πρόκειται να προχωρήσει η διαδικασία, ούτε πρόκειται να έχουμε λύση στα θέματα της ασφάλειας διότι δεν θα δεχτεί η Τουρκία να μπει καν στην ουσία των ζητημάτων δίχως να έχουν συζητήσει τα ουσιώδη θέματα που αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού».

«Εάν θέλουμε να ξεμπλοκαριστεί η διαδικασία πρέπει να έχουμε την τόλμη να βάλουμε κάτω ζητήματα ουσιαστικά και να τα συζητήσουμε» και «αναφέρομαι στο θέμα της εκτελεστικής εξουσίας, στα ζητήματα που αφορούν το εδαφικό και το περιουσιακό», πρόσθεσε. Ανέφερε ότι «πρέπει να τα προτάξουμε αυτά τα θέματα για συζήτηση μαζί και με τα ζητήματα, τα οποία θέτει η τουρκική πλευρά για να δούμε κατά πόσον υπάρχει η δυνατότητα να προχωρήσουμε ή όχι».

Αντιλαμβάνομαι ότι δεν θα πάμε στη Γενεύη τον Μάρτη με την προσδοκία να υπάρξει κατάληξη σε οτιδήποτε, ανέφερε, προσθέτοντας ότι «θα βρεθούν οι εγγυήτριες δυνάμεις, η Κυπριακή Δημοκρατία, η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι δύο κοινότητες για να συνεχίσουν τη συζήτηση στα θέματα της ασφάλειας υπό το φως του τι έχει συζητηθεί στο Μον Πελεράντ μετά τις 20 του Γενάρη».

Σύμφωνα με τον Γ.Γ. του ΑΚΕΛ, «θα είναι μια συνάντηση η οποία θα στοχεύει να διερευνήσει περαιτέρω τα ζητήματα που αφορούν το κεφάλαιο Ασφάλεια». «Δεν νομίζω ότι οι συνθήκες όπως είναι αυτήν τη στιγμή ευνοούν να υπάρξει κάτι τέτοιο, με δεδομένη την επικέντρωση της Τουρκίας στο εσωτερικό μέτωπο του δημοψηφίσματος στις 16 του Απρίλη και με την ένταση η οποία επικρατεί αυτήν τη στιγμή στις σχέσεις Τουρκίας- Ελλάδας», πρόσθεσε.

Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν νομίζει ότι πάνε στη διάσκεψη «με το σκεπτικό ότι μπορούν να συζητήσουν ουσιαστικά και μετά να προχωρήσουν σε κατάληξη», προσθέτοντας ότι «θα πάμε εκεί, με τα δεδομένα όπως είναι διαμορφωμένα αυτήν τη στιγμή, απλώς και μόνο για να γίνει μια περαιτέρω συζήτηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα