Λουκαΐδης: Η Τουρκία να εισακούσει τις συστάσεις της ΚΣΣΕ

H Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) αποφάσισε την Τρίτη όπως η Τουρκία τεθεί εκ νέου υπό καθεστώς παρακολούθησης από την Συνέλευση, αναφέρεται σε ανακοινωθέν της Βουλής των Αντιπροσώπων, στο οποίο προστίθεται ότι στο πλαίσιο των σημερινών εργασιών της Ολομέλειας της ΚΣΣΕ, ο βουλευτής Γιώργος Λουκαΐδης συνέστησε στην Τουρκία, ως ιδρυτικό μέλος του ΣτΕ, να εισακούσει τις συστάσεις που εμπεριέχονται στο σχέδιο Ψηφίσματος της ΚΣΣΕ.

Η

κυβέρνηση της Τουρκίας, ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης, επιβάλλεται να τερματίσει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να απελευθερώσει όλους τους κρατούμενους βουλευτές και δημοσιογράφους. Θα πρέπει επίσης, υποστήριξε, να αποκατασταθεί η ελευθερία έκφρασης και η ελευθερία των ΜΜΕ στη χώρα, να αναθεωρηθεί η αντιτρομοκρατική νομοθεσία, να τερματιστεί η ατιμωρησία των δυνάμεων ασφαλείας, να διασφαλιστεί το δικαίωμα σε δίκαιη δίκη και να μην επαναφερθεί στη θανατική ποινή, αφού κάτι τέτοιο συγκρούεται με την ίδια την ιδιότητα του μέλους του ΣτΕ.

Μέχρις ότου υλοποιηθούν τα πιο πάνω μέτρα και η Τουρκία συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της ως κράτος μέλος του ΣτΕ, ο κ. Λουκαΐδης, υποστήριξε ότι η Τουρκία πρέπει να τεθεί εκ νέου υπό καθεστώς παρακολούθησης από την ΚΣΣΕ.

Ο Κύπριος βουλευτής μίλησε για το θέμα της λειτουργίας των δημοκρατικών θεσμών στην Τουρκία, λέγοντας ότι η Κύπρος μαζί με τα υπόλοιπα κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΣτΕ), δεν δίστασε να καταδικάσει το πραξικόπημα και την προσπάθεια ανατροπής της νόμιμης κυβέρνηση στην Τουρκία που επιχειρήθηκε τον περασμένο Ιούλιο, παρά τη συνεχιζόμενη παράνομη κατοχή της Κύπρου από την Τουρκία εδώ και 42 χρόνια.

Συνεχίζοντας, ο κ. Λουκαΐδης είπε ότι το κυβερνών κόμμα αντί δημοκρατικής απάντησης που να αναιρεί τις αιτίες που ακόμη επιτρέπουν την εκδήλωση πραξικοπημάτων στην Τουρκία επέλεξε τον δρόμο της περαιτέρω εμβάθυνσης των ελλειμμάτων στην δημοκρατική λειτουργία των θεσμών, στο κράτος δικαίου και στην προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Μιλώντας στη συνέχεια για το δημοψήφισμα της 16ης Απριλίου, ο Κύπριος βουλευτής υποστήριξε ότι αυτό ανέδειξε ακόμα πιο έντονα, τις βαθύτατες κοινωνικές και πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό της χώρας, ενώ το αποτέλεσμα του για υιοθέτηση των συνταγματικών αλλαγών δημιουργεί εύλογες ανησυχίες για την ίδια την προοπτική του δημοκρατικού πολιτεύματος στη χώρα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα